Vés al contingut

Merrily We Roll Along (musical)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'arts escèniquesMerrily We Roll Along
Tipusobra dramaticomusical Modifica el valor a Wikidata
CompositorStephen Sondheim Modifica el valor a Wikidata
Lletra deStephen Sondheim Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaGeorge Furth Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1982 Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
PremisPremis Laurence Olivier
Drama Desk Award a la millor lletra
Premi Laurence Olivier al millor musical Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena16 novembre 1981 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Identificador Theatricalia d'obra dramàtica8w6 Modifica el valor a Wikidata
IBDB: 6030
Musicbrainz: 9d58ed8a-560c-4a9f-b85b-8af3a3a0f0d0 Modifica el valor a Wikidata

Merrily We Roll Along és un [teatre musical|musical]] estatunidenc de 1981 amb música i lletres de Stephen Sondheim i un llibret de George Furth. Es basa en l'obra homònima de 1934 de George S. Kaufman i Moss Hart.

L'espectacle explica la història de com la vida i l'amistat de tres amics canvien al llarg de 20 anys; se centra especialment en Franklin Shepard, un talentós compositor de musicals que, durant aquests 20 anys, abandona els seus amics i la seva carrera com a compositor per convertir-se en productor de pel•lícules de Hollywood. Igual que l'obra en què es basa, la història de l'espectacle es mou en cronologia inversa, començant el 1976 en el moment més baix dels amics i acabant el 1957, en el seu millor moment juvenil.

Merrily es va estrenar a Broadway el 16 de novembre de 1981, en una producció dirigida pel col•laborador habitual de Sondheim Hal Prince, amb un repartiment gairebé exclusivament d'adolescents i adults joves. Tanmateix, l'espectacle no va ser l'èxit que havien tingut les col•laboracions anteriors de Sondheim–Prince: després d'una sèrie caòtica de funcions prèvies, es va obrir a crítiques molt negatives i es va tancar després de 16 funcions i 44 prèvies.

En els anys posteriors, l'espectacle s'ha reescrit àmpliament i ha gaudit de diverses produccions notables, inclosa un revival a l'Off-Broadway el 1994 i una estrena a Londres el 2000 que va guanyar el premi Laurence Olivier al millor musical nou. La producció de l'Off-Broadway del 2022 escenificada al New York Theatre Workshop es va traslladar a Broadway a la tardor del 2023, protagonitzada per Jonathan Groff, Daniel Radcliffe i Lindsay Mendez, dirigida per Maria Friedman. S'està desenvolupant una adaptació cinematogràfica protagonitzada per Paul Mescal, Beanie Feldstein i Ben Platt.

Sinopsi[modifica]

Aquesta és una sinopsi de la versió actual i revisada de l'espectacle, no l'original interpretada a Broadway.

Acte I[modifica]

Franklin Shepard és un compositor i productor de cinema ric, famós i influent ("Overture/Merrily We Roll Along"). A mesura que els anys passen enrere més de 20 anys de la seva vida, veiem com va passar de compositor sense diners a productor ric, i què va renunciar per arribar-hi.

A l'elegant bloc de Los Angeles de Frank el 1976, després de l'estrena de la seva darrera pel•lícula, una festa està en ple apogeu. Els companys de Hollywood de Frank són allà i l'elogien amb esplendor ("That Frank"). La seva amiga més gran, la crítica de teatre Mary Flynn, també és a la festa. Està disgustada per les persones poc profundes amb què Frank ha triat associar-se i pel seu abandonament de la música, el seu veritable talent, per a la producció de cinema comercial. Frank sembla feliç, però es posa tens quan un convidat esmenta una obra guanyadora del Pulitzer de Charles Kringas, l'antic millor amic i lletrista de Frank. Frank i Mary es queden un moment sols junts, i ella el renya per haver-se perdut la graduació del seu fill. Frank admet a Mary que la seva nova pel•lícula és només una imatge de fórmula, però promet que la seva propera serà millor. Però Mary ha deixat d'esperar i es torna cada cop més èbria. Ella fa un brindis borratxa, castigant en Frank i insultant els seus convidats, i surt de la festa (i de la vida d'en Frank) amb ràbia borratxa.

Arriba la dona de Frank, Gussie, i comencen a discutir. Està enfadada perquè el paper principal a la pel•lícula de Frank, que havia planejat protagonitzar, va ser per a una actriu més jove, Meg. Picat per la despotricaria de la Mary, en Frank confessa que s'ha concentrat tan completament en ser un "èxit" que tot i tots els que més valorava a l'inici de la seva carrera han desaparegut. La vetllada acaba traumàticament quan Gussie s'enfronta a Frank amb coneixement de la seva infidelitat amb Meg. Ell posa fi al seu matrimoni, i ella ataca brutalment a la Meg esquitxant-li iode als ulls.

Els anys es remunten al 1973 ("Merrily We Roll Along - First Transition"). Frank i Charley estan a punt de ser entrevistats en un estudi de televisió de Nova York. Mary saluda en Charley entre bastidors, i Charley li diu que en Frank ja no té temps d'escriure amb ell. Mary, el beure de la qual empitjora constantment, confessa que va organitzar l'entrevista per obligar a Frank a comprometre's públicament a escriure el programa que ell i Charley han intentat escriure durant anys, però Charley està frustrat i amargat. La Mary es pregunta lamentosa per què la seva amistat col•lectiva no pot ser "com era" ("Old Friends (Part I) - Like It Was"), i Charley s'adona que Mary, després de 16 anys, encara està desesperadament enamorada de Frank. Quan finalment arriba en Frank, amb la seva nova dona Gussie al darrere, les tensions s'estan intensificant. Gussie està intentant evitar el seu exmarit, el productor de Broadway, Joe Josephson, que l'està pegant per diners, i Frank està preocupat per com dir-li a Charley que ha signat un acord de tres pel•lículess. Just abans de l'entrevista, l'amfitrió deixa escapar la notícia, indignant Charley. A mesura que surten en directe, un Charley cada cop més enfadat i nerviós es llança a una furiosa diatriba sobre la manera com el seu compositor s'ha transformat en una corporació ("Franklin Shepard, Inc."), suplicant a Frank que torni a fer el que millor sap fer. Després que les càmeres s'apaguen, en Charley es penedeix, però el dany està fet. Frank acaba la seva amistat amb Charley i marxa.

El 1968, Mary, Charley i Frank es troben al nou apartament de Frank a Central Park West ("Merrily We Roll Along - Second Transition"), donant la benvinguda a Frank de tornada d'un creuer. Charley ha portat el fill petit de Frank, Frankie, a qui no ha vist des del seu divorci. En Frank ha portat un regal per a cadascun dels seus amics: una còpia de la novel•la més venuda de la Mary en castellà i un contracte per a una opció de pel•lícula al programa Musical Husbands d'ell i de Charley. Charley es nega a aquest últim, i es desencadena una discussió. Frank vol optar per la versió cinematogràfica pels diners, que necessita després d'un divorci polèmic, però Charley diu que això impedirà escriure qualsevol cosa nova. La Mary els calma, recordant-los la importància de la seva amistat ("Old Friends"). Arriben el productor de Frank Joe i la seva dona Gussie. Gussie ha portat xampany, cosa que l'abstèmia Mary rebutja. Queda clar que Frank i Gussie estan tenint una aventura, i Charley, Mary i Joe en són conscients. Mary, que fa anys que està enamorada de Frank, està devastada per la seva irresponsabilitat i pren una generosa glopada de xampany per demostrar un punt. Quan tothom se'n va, Charley s'atura i aconsella a Frank que acabi l'afer, animant-lo a unir-se a ell i a Mary per a una trobada al club on van començar. Després de marxar, Frank interpreta una cançó antiga i intenta donar sentit a les seves eleccions. Sembla que està a punt de compondre una nova peça, però s'interromp quan Gussie torna, anunciant que té la intenció de viure amb ell i divorciar-se de Joe ("Growing Up").

El 1966 ("Merrily We Roll Along - Third Transition"), Frank està sent divorciat per la seva dona Beth, i es barallen per la custòdia del seu fill en un jutjat. Els periodistes s'acumulen, ansiosos per captar xafarderies des que Gussie ha estat citat. Frank s'enfronta a la Beth, que confessa que encara l'estima, però que no pot viure amb ell sabent que li va ser infidel amb Gussie ("Not a Day Goes By"). Ella arrossega el seu fill i se'n va a Houston per viure amb el seu pare. Frank s'ensorra desesperat, però és consolat per Mary, Charley i els seus altres amics restants. El convencen de fer un creuer, oblidar-se i començar de nou, dient que això era el "millor que podria haver passat" ("Now You Know").

Acte II[modifica]

El 1964, Gussie interpreta una cançó a l'escenari, com a protagonista de Musical Husbands, a la nit d'obertura del primer espectacle de Broadway de Frank i Charley ("Gussie's Opening Number"). El teló baixa de l'espectacle i, mentre el públic aplaudeix, Charley i Frank, entre bastidors amb Joe, Mary i Beth, s'adonen que tenen un èxit a les mans ("It's a Hit!"). La dona de Charley, Evelyn, està de part, i ell i la Beth s'acosten a l'hospital. La Mary demana a la Beth que es quedi enrere i s'asseguri que en Frank no es quedi sol amb Gussie, però Beth decideix confiar en el seu marit i deixa en Frank sol, escoltant el so del públic aplaudint.

L'any 1962 ("Merrily We Roll Along - Fourth Transition"), Frank, Beth, Charley i Mary van ser convidats a una festa a l'elegant apartament de Gussie i Joe a Sutton Place, on es queden sorpresos pel glamur i la multitud influent ("The Blob"). Vessant deliberadament vi al vestit de Beth, Gussie allunya Frank dels assistents a la festa, confiant-li la seva infelicitat i el convenç d'escriure l'espectacle comercial que Joe està produint, Musical Husbands, en lloc de la sàtira política que ell i Charley estan intentant produir ("Growing Up" (Reprise)). Tornant als seus convidats, convida els compositors a interpretar la seva darrera cançó, "Good Thing Going". Als convidats els encanta i Gussie els implora que facin un bis. Charley insta a Frank que no ho faci, però Frank està d'acord. Tornen a tocar la cançó, però els convidats perden ràpidament l'interès i reprenen la seva sorollosa xerrada de còctels ("The Blob" (Reprise)). Charley surt d'una tempesta mentre Mary mira preocupada.

El 1960 ("Merrily We Roll Along - Fifth Transition"). Charley, Frank i Beth actuen en una petita discoteca de Greenwich Village, amb una Mary que dona un cop de mà. Intentant semblar brillants i sofisticats, interpreten una cançó que celebra la nova primera família d'Amèrica ("Bobby and Jackie and Jack"). Joe és entre el petit públic i està força impressionat, igual que la seva nova promesa (i antiga secretària) Gussie. Després de l'espectacle, en Frank els explica que ell i la Beth es casen. Queda clar que el casament es deu a l'embaràs d'ella, però en Frank professa la seva felicitat de totes maneres. Amb els pares desaprovadors de Mary, Charley i Beth mirant, la feliç parella intercanvia vots mentre una Mary enamorada intenta empassar-se els seus sentiments per Frank ("Not a Day Goes By" (Reprise)).

L'any 1959 ("Merrily We Roll Along - Sixth Transition"), Frank, Charley i Mary estan ocupats a Nova York, avançant en l'escala de carrera ("Opening Doors"), agafant qualsevol feina que puguin i treballant febrilment en la seva carrera. cançons, obres de teatre i novel•les. Els homes fan una audició per a Joe, però ell vol cançons més "humilables" i els ordena que deixin el seu nom a la seva secretària. Així que decideixen fer el seu propi espectacle i, en un muntatge posterior, audicionen i contracten la Beth i formen junts un espectacle de cabaret.

L'octubre de 1957 ("Merrily We Roll Along - Seventh Transition"), a primera hora del matí, Frank i Charley es troben al terrat d'un edifici d'apartaments al carrer 110 de la ciutat de Nova York, esperant veure el primer satèl•lit en òrbita terrestre. Frank, que està a punt de ser alliberat de l'exèrcit, li diu a Charley com li agraden les obres de teatre de Charley i li proposa que en converteixin una, una sàtira política, en un musical. La Mary, la seva veïna, arriba per veure el satèl•lit i coneix els nois per primera vegada. Ha escoltat el piano de Frank des del seu apartament i li diu quant admira la seva música. Parla del molt que significa compondre per a ell. De sobte, l'Spútnik és allà al cel, i ara, per als joves amics, tot és possible ("Our Time").

Referències[modifica]