Zífid de Gervais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mesoplodon europaeus)
Infotaula d'ésser viuZífid de Gervais
Mesoplodon europaeus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longevitat màxima48 anys Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN13245 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaZiphiidae
GènereMesoplodon
EspècieMesoplodon europaeus Modifica el valor a Wikidata
P.Gervais, 1855
Nomenclatura
EpònimFrançois Louis Paul Gervais Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Mida

El zífid de Gervais (Mesoplodon europaeus) és una espècie de zífid.[1] És el tipus de cetaci Mesoplodon que queda encallat més sovint a la costa de Nord-amèrica. També se n'han avarat a Sud-amèrica i Àfrica.

Descripció[modifica]

Aquesta espècie és bastant gràcil i allargada, en comparació amb altres membres del gènere Mesoplodon. El seu cap és petit i el meló és poc protuberant. La coloració és gris fosc a la part superior i gris clar a la part inferior. Les femelles poden presentar taques més clares a genitals i al cap, amb un cercle fosc al voltant dels ulls. Els mascles fan uns 4,5 metres de longitud i les femelles almenys 5,2 metres, probablement pesen més de 1.200 kg.

Població i distribució[modifica]

El zífid de Grevais originalment es va observar a les costes d'Anglaterra, però des de llavors s'ha trobat fora d'Irlanda, les Illes Canàries, Àfrica occidental, i l’illa Ascensió. L'agost de 2001, un exemplar va ser trobat fora de São Paulo i recentment, el 4 de maig de 2011, va ser trobat un exemplar encallat en les costes de l’illa de Puerto Rico, el qual tenia aproximadament 5 kg de bosses plàstiques al seu estómac, situació que li va poder causar la mort.[2]

Tot i que se'n coneixien exemplars morts des de mitjans del segle xix, fins a l'any 1998 no se n'havia observat cap de viu. Des de llavors s'ha vist només unes 10 vegades i només en 3 o 4 s'ha pogut fotografiar, per exemple, prop de Lanzarote.[3] o de l'illa de el Hierro (Illes Canàries, Espanya).[4] L'espècie, en canvi, no és migratòria.

No existeixen dades sobre la població de l'espècie, o del seu estat de conservació.[5]

Viuen en grups petits i probablement s'alimenten de sèpies.

Referències[modifica]

  1. Wilson, Don E. (ed.); Reeder, DeeAnn M. (ed). Mammal Species of the World (en anglès). 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. «Ballena muerta en Maunabo tenía 10 libras de bolsas plásticas en su estómago». , 05-05-2011 [Consulta: 5 abril 2011]. Arxivat 2011-05-08 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2011-05-08. [Consulta: 31 octubre 2021].
  3. 2008 Periódico Acción, El barco de CAM toma las primeras fotografías del Zifio de Gervais en su hábitat marino, Caja Mediterráneo, octubre, 2008, p. 24.
  4. Reyes Suárez, C. (2018). Abundance estimate, survival and site fidelity patterns of Blainville’s (Mesoplodon densirostris) and Cuvier’s (Ziphius cavirostris) beaked whales off El Hierro (Canary Islands) (Doctoral dissertation, University of St Andrews).
  5. Cetacean Specialist Group (1996). Mesoplodon densirostris. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, 2007. UICN 2007. Consultat el {{{consulta}}}.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zífid de Gervais