Mussolina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mussolines)
Maria Antonieta amb vestit de mussolina (retrat de 1793)

La mussolina és una tela fina i transparent originària de Mossul (Iraq), i per extensió la roba blanca de seda, transparent i fina, i de cotó imitant la mussolina de seda, per fer peces de vestit interior, mocadors de pagesa, vels, etc.[1]

Procedent de l'Índia va aparèixer a Europa en el segle xiii, primer en seda i més tard en cotó. Malgrat les prohibicions d'importació i les facilitats donades a la indústria per a la seua fabricació, serà necessari esperar al segle xix perquè la confecció de la mussolina es desenvolupe a Europa.

Els vestits de mussolina, posats de moda, van crear una nova indústria. La mussolina és un teixit fi, transparent i vaporós. Es teixeix amb fils fins i retorçats, no gaire atapeïts, emprant cotó, seda, llana viscosa o fils sintètics. S'utilitza generalment per al vestuari teatral i per a la decoració de les finestres.

Lleugera i sòlida, s'utilitza, comunament, per a la confecció dels vestits de les ballarines de ballet, ja siga per als tutús curts o llargs.

Aquest terme s'utilitza també en cuina: per extensió, referint-se a una salsa de creïlles, xocolata o altres ingredients, convertits en un puré molt fi i suau.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.107. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mussolina