Oopart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Oopart és l'acrònim en anglès de Out of Place Artifact (literalment, ‘artefacte fora de lloc'). És un terme encunyat pel zoòleg americà Ivan T. Sanderson que fa referència a objectes paleontològics i arqueològics que en aparença s'han trobat en llocs on es creia impossible per les seves característiques (complexitat tecnològica, referències a la civilització actual, etc.) o perquè no hi hagi objectes semblants de la mateixa procedència.

Interpretació popular[modifica]

Molts cops, els creacionistes al·ludeixen a aquest tipus d'objectes per refutar la teoria de l'evolució o l'estimació científica de l'edat de la Terra. Els Oopart també els han utilitzat els aficionats a la ufologia i altres pseudociències com a base per a la teoria que la humanitat hauria estat fundada i/o alterada per civilitzacions extraterrestres molt més avançades o evolucionades, ja que des del seu punt de vista alguns dels pobles antics posseirien, precisament per aquest motiu, coneixements científics en determinades àrees almenys tan avançats com els actuals, així com tecnologia insòlita per al seu temps.[1]

Interpretació científica[modifica]

La interpretació dels relleus coneguts com Delissis de Dendera com a dibuixos de bombetes, és un bon exemple de pareidolia

Si bé és cert les característiques aparentment extraordinàries d'alguns d'aquests objectes encara no posseeixen una interpretació des de l'arqueologia, paleontologia o altres àrees d'estudi, en general la comunitat científica es mostra escèptica enfront de les interpretacions que qualifiquen a aquests objectes com "fora de lloc". Un gran nombre d'aquestes han estat refutades com a productes de fenòmens com la pareidolia, la falsificació o simplement la ignorància respecte a les cultures que van produir l'objecte en qüestió, si bé hi ha algunes excepcions, com per exemple l'anomena’t mecanisme d'Anticitera, la tecnologia del qual es va considerar durant molt temps incongruent amb la datació arqueològica realitzada a aquest.

Llista d'Ooparts[modifica]

Artefacte Descripció Ubicació Cronològica Lloc de Troballa Interpretació
Ferro de Wolfsegg Peça de ferro de forma més o menys cúbica Indeterminada Mina de Ferro en Àustria. Probablement un meteorit
Platets de Dropa o de Bayan Kara Ula Platets amb inscripcions suposadament alienígenes Paleolític Superior Localitat de Nimu a la regió xinesa de Sichuan, a la frontera del Tibet Tota l'evidència al voltant d'aquest cas és dubtosa, partint per la identitat dels seus descobridors.
Font Magna Bol de ceràmica amb suposada escriptura cuneïforme, sumèria i semita. Bolívia En estudi
Artefacte de Coso Bugia trobada dins un tros d'argila petrificada. 500.000 anys d'antiguitat. Olancha, Califòrnia. Es tractaria d'una simple bugia utilitzada en treballs de mineria que va quedar embolicada en formigó.
Esferes metàl·liques de Klerksdorp Boles de pirita acanalades d'origen suposadament artificial. Període PreCambrià Ottosdal, Sud-àfrica Nòduls de pirita d'origen metamòrfic, i nòduls de 'goethita' formats del desgast de la pirita.
Artefacte de Kingoodie Clau incrustat en pedra. Cretaci Kingoodie Quarry, Escòcia Es qüestiona l'origen poc clar de la descoberta.
Vas de Dorchester Gerro de Argent i Zinc. 100.000 anys d'antiguitat Massachusetts Objecte desaparegut
Pedres d'Ica Pedres de andesita amb enregistrats que representen dinosaures, tecnologia moderna i suposats éssers extraterrestres. 12.000 anys d'antiguitat. Ica, Perú. Falsificació.
Planador de Saqqara Suposat model d'un avió modern. 200 AC Egipte Representació d'un Falcó.
Llums de Dendera Jeroglífics que suposadament representen bombetes modernes. segle IV AC Dendera, Egipte. Pareidolia provocada per jeroglífics que representen una serp i una flor de lotus.
Cranis de vidre Representacions de cranis humans tallats en vidre. 1400-1500 AC Lubaantún, en Yucatán i Belize Fabricats a Alemanya el s. XIX.
Bateria de Bagdad Gerres utilitzades suposadament per generar electricitat. 250 AC i 250 DC Bagdad, (Iraq) L'absència de rastres d'algun electròlit, el baix potencial elèctric del sistema i l'absència d'usos pràctics per a l'electricitat en l'època qüestionen a l'objecte com Oopart.[2]
Mapa de Piri Reis Mapa d'origen otomà on es representa el continent americà i la costa no congelada de l'Antàrtida. 1513 Istanbul, Turquia. En estudi.
Figures d'Acámbaro Figures d'argila cuita que representen dinosaures 6000 anys d'antiguitat Guanajuato, Mèxic. Falsificació.
Jeroglífics egipcis del segle III Jeroglífics egipcis deixats d'usar més cinc segles abans, i a milers de quilòmetres d'Egipte segle III Iruña-Veleia, Espanya. Falsificació.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. Un exemple comunament citat (a partir del treball de Erich von Däniken) seria el (supòsit) elevadíssim nivell tecnològic necessari per a la construcció dels monuments de l'Antic Egipte
  2. [1][Enllaç no actiu] Els Estranys Cilindres de Bagdad:Piles Elèctriques o... Cocteleres?

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oopart