Pissarra bituminosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pissarra bituminosa

Pissarra bituminosa o oli esquitós [1] és un terme genèric que fa referència a roques sedimentàries de grans fins, amb prou material orgànic (querogen) per poder proporcionar petroli o gas natural.

L'Administració Americana d'Informació sobre l'Energia (United States Energy Information Administration) estima les reserves mundials de pissarra bituminosa en 2,6 trilions de barrils de petroli potencialment explotables, dels quals entre 1 i 1,2 trilions als Estats Units.[2] Tot i això, fa més d'un segle que es fan intents d'explotar aquestes reserves, i fins ara els resultats han estat mediocres.

Es pot convertir el querogen present en la pissarra bituminosa en petroli per mitjà del procés químic conegut com a piròlisi. També es pot cremar la pissarra bituminosa directament com a combustible de baixa qualitat per la creació d'energia i per la calefacció, o se la pot utilitzar com a matèria primera en la indústria química o la de materials de construcció. Estònia, el Brasil, la Xina, Alemanya i Rússia són usuaris de pissarra bituminosa avui en dia.

La pissarra deu la seva olor, que s'allibera en fregar-la, a la presència de betum. També és el betum el que li dona el seu color. Tanmateix, quan es posa les roques de pissarra bituminosa en un forn ardent, el betum es fon i les roques surten blanques.

Referències[modifica]

  1. Diccionari Anglès Català, Enciclopèdia Catalana S.A. (1983)
  2. Energy Information Administration, Annual Energy Outlook 2006.