Menopausa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Premenopausa)
Plantilla:Infotaula malaltiaMenopausa
modifica
Tipusfase del cicle menstrual, climateri i senescència reproductiva Modifica el valor a Wikidata
Especialitatginecologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11GA30.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10N95 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9627 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0091164 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB8034 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus000894 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine264088 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD008593 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0025320 Modifica el valor a Wikidata

La menopausa o climateri es defineix com la crisi endocrina i vegetativa que tenen les dones, i que es caracteritza per una sèrie de fenòmens que afecten tot l'organisme, deguts primordialment a la claudicació ovàrica.[1]

La fertilitat de la dona comença a disminuir cap als trenta anys i arriba una edat en la qual aquesta és pràcticament nul·la o s'atura definitivament. Per aquest fet, el mateix cos atura la producció d'òvuls, ja que els ovaris són incapaços de respondre a les gonadotropines.[2] Possiblement, com a finalitat compensadora, hi ha un reforç de l'activitat de la hipòfisi, la tiroide i les suprarenals. Clínicament, hom pot considerar el començament del climateri en el moment de la desaparició fisiològica de la menstruació (menopausa), que se sol esdevenir entre els 45 i els 55 anys,[3][4] i alguns autors assenyalen la mitjana vora els cinquanta anys, però novament existeix una gran variabilitat tant individual com cultural.[2] Sovint, la desaparició de la menstruació va precedida de trastorns del cicle (oligomenorrea, polimenorrea, hipermenorrea), tot i que vora un 30% de les dones presenten com a únic fenomen climatèric l'acabament de la menstruació. En aquesta fase de la vida sexual de la dona, podem diferenciar entre dos quadres: l'endocrí i el clínic.

La menopausa abans dels 45 anys es considera "menopausa avançada" i quan la insuficiència ovàrica/l'extirpació quirúrgica dels ovaris es produeix abans dels 40 anys això s'anomena "insuficiència ovàrica precoç".[5]

Quadre endocrí[modifica]

Es caracteritza pel fet que, ensems amb l'atròfia ovàrica, hi ha un hipertiroïdisme, una hiperfunció suprarenal amb hipertricosi, tendència a la fragilitat i caiguda dels cabells i a l'alopècia del vèrtex, augment d'excreció urinària de 17-cetosteroides, i augment dels nivells de lípids.[6] La hipòfisi actua amb una hiperfunció gonadotropa, demostrable per l'elevada excreció de gonadotropina per l'orina.[1]

Quadre clínic[modifica]

En el quadre clínic, es pot distingir manifestacions vasomotores en forma de sufocacions i crisis sudorals, metabòliques com l'osteoporosi, adiposi, predisposició a l'artrosi, principalment dels genolls i lumbosacra, genitals, com és l'atròfia gradual dels òrgans generals, la qual dona símptomes pelvians locals: vaginitis, pruïja vulvar, i sexuals, que poden anar des d'una minva de l'apetit sexual fins a un augment. També existeixen canvis psicològics tals com depressió, ansietat, irritabilitat, parestèsies, insomni, cefalàlgies.[1]

Premenopausa[modifica]

La premenopausa és un terme que s'utilitza per designar els anys previs a l'últim període, quan els nivells d'hormones reproductives són cada cop més variables i més baixos, i els efectes d'aquest descens són presents.[7] La premenopausa comença un temps abans que els cicles mensuals es tornin notablement irregulars en el temps.[8]

Postmenopausa[modifica]

Postmenopausa es refereix a l'estat de les dones que no han experimentat cap flux menstrual durant un mínim de 12 mesos, assumint que tenen un úter i no estan embarassades ni lactants.[7] En dones sense úter, la menopausa o la postmenopausa es poden identificar mitjançant una anàlisi de sang que mostra un nivell de FSH molt alt. Així, la postmenopausa és el moment de la vida d'una dona que té lloc després de l'últim període o, més exactament, després del moment en què els seus ovaris es tornen inactius.

El motiu d'aquest retard en la declaració de la postmenopausa és que els períodes solen ser irregulars en aquesta època de la vida. Per tant, és necessari un període raonablement llarg per assegurar-se que els cicles han cessat.

Perimenopausa[modifica]

El terme perimenopausa, que literalment significa "al voltant de la menopausa", es refereix a la transició que comprèn la premenopausa i fins al moment de la postmenopausa. Això pot durar uns quatre a vuit anys.[9]

Hàbits de vida saludable durant la menopausa[modifica]

Fomentar que les dones adoptin hàbits de vida saludable a través d'una alimentació adequada, la pràctica d'exercici i la supressió d'hàbits tòxics, constitueix una de les millors formes de prevenció a dur a terme durant la menopausa. Concretament en més detall:

  • Dieta i alimentació durant la menopausa: la menopausa s'acompanya d'una tendència a l'increment de pes i canvi en la distribució del greix. És aconsellable limitar el consum de greixos a menys d'un 30 % del total de calories i enriquir la dieta en peix (blau i blanc), ja que ens aporta àcids grassos essencials omega 3, útils en la prevenció d'algunes malalties cardiovasculars.[cal citació] Es recomanable també una dieta alta en calci que ajuda a reduir els símptomes.[10]
  • Exercici físic: després de la menopausa es produeix una ràpida pèrdua de massa òssia i també una pèrdua de massa muscular. La pràctica regular d'una activitat física en una dona menopàusica pot resultar molt beneficiosa, ja que afavoreix el sistema circulatori i el sistema múscul esquelètic. L'exercici manté l'elasticitat dels músculs, millora la coordinació i mobilitat contribueix a la crema de calories i manteniment del pes, millora la hipertensió i els nivells de colesterol i té efectes psicològics beneficiosos.[10]
  • Eliminar hàbits tòxics: l'alcohol i tabac contribueixen a l'augment de risc d'osteoporosi i malalties cardiovasculars, per la qual cosa es recomana evitar el seu consum.
  • Somni: els trastorns del somni són una de les queixes més comunes en la menopausa. Se sap que el pas del temps afecta tant la qualitat com la quantitat de somni, encara que no totes les modificacions poden atribuir-se a l'edat ja que també intervenen factors psicosocials i patològics.[11]
  • Diabetis i la menopausa: les constants variacions hormonals que identifiquen a la menopausa, aconsegueixen desequilibrar el control de la glucosa que s'hagi aconseguit a través de dietes nutricionals, exercici i control mèdic, en anys passats. Sobretot perquè en arribar a aquesta etapa les dones que hagin portat una vida sedentària solen presentar més problemes d'humor, d'alimentació i d'exercici.

Per aquest motiu es recomana una vida activa d'acord amb l'estil de vida de cada dona, ja que en arribar a la menopausa moltes dones, no sols arriben a desenvolupar algun tipus de diabetis, sinó, altres malalties com sol ser la hipertensió i obesitat. En alguns casos pot ser indicada la teràpia hormonal substitutiva.

Dia mundial[modifica]

El dia mundial de la menopausa és el 18 d'octubre, des de l'any 2000 en què l'OMS el va declarar com a tal.[12]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Menopausa». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 Chaby, Lucien. La menopausia (en castellà). Madrid: Siglo XXI, 2001. ISBN 9789682323331. 
  3. [enllaç sense format] http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000894.htm
  4. [enllaç sense format] http://www.safemenopausesolutions.com/average-age-of-menopause.html
  5. «Menopause». Nature Reviews. Disease Primers, 1, 1, abril 2015, pàg. 15004. DOI: 10.1038/nrdp.2015.4. PMID: 27188659.
  6. Choi, Yuni; Chang, Yoosoo; Kim, Bo-Kyoung; Kang, Danbee; Kwon, Min-Jung «Menopausal stages and serum lipid and lipoprotein abnormalities in middle-aged women». Maturitas, 80, 4, 2015-04, pàg. 399–405. DOI: 10.1016/j.maturitas.2014.12.016. ISSN: 1873-4111. PMID: 25631350.
  7. 7,0 7,1 «Executive summary of the Stages of Reproductive Aging Workshop + 10: addressing the unfinished agenda of staging reproductive aging». Fertility and Sterility, 97, 4, abril 2012, pàg. 843–51. DOI: 10.1016/j.fertnstert.2012.01.128. PMC: 3340904. PMID: 22341880.
  8. Schneider, Hermann P.G.; Naftolin, Frederick. Climacteric medicine where do we go?. Londres: Taylor & Francis, 2005, p. 28. ISBN 9780203024966. 
  9. «Menopause 101». A primer for the perimenopausal. The North American Menopause Society. Arxivat de l'original el 10 abril 2013. [Consulta: 11 abril 2013].
  10. 10,0 10,1 Pintanel Bassets, Mònica; Lluís Capdevila Ortís i Jordi Niñerola Maymí. Psicologia de la actividad física y salud (en castellà). Girona: Documenta Universitaria, 2006. ISBN 84-934959-1-3. 
  11. Arakane, M., Castillo, C., Rosero, M. F., Peñafiel, R., Pérez-López, F. R., Chedraui, P. «Factors relating to insomnia during the menopausal transition as evaluated by the Insomnia Severity Index. Maturitas 69:157-161;2011». .
  12. «18 d'octubre, día de la menopausia». AEEM. Arxivat de l'original el 2015-01-07. [Consulta: 23 octubre 2014].

Enllaços externs[modifica]