Primera Guerra Samnita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de conflicte militarPrimera Guerra Samnita
Guerres samnites
The Growth of Roman Power in Italy.jpg
Tipusguerra
Data343 aC - 341 aC
EscenariItàlia
LlocCampània
ResultatVictòria romana
CampanyaGuerres Samnites
Bàndols
República de Roma
Càpua
Samnites
Modifica les dades a Wikidata

La Primera guerra Samnita fou un conflicte armat entre la república romana i els samnites entre el 343 aC i el 341 aC.

Antecedents[modifica]

Quan els samnites en guerra contra els campanis van atacar als sidiquins (sidicini), veïns i aliats de Càpua, aquesta ciutat va demanar ajut a Roma. El Senat romà va oferir només la mediació degut a un tractat d'aliança amb el Samni, però llavors Càpua es va entregar a Roma i els romans quedaven obligats a defensar-la. Probablement fou tot un estratagema dels romans que van permetre del territori dels sidicini per sotmetre després més fàcilment a Càpua i tancar la sortida al mar del poder emergent samnita.

La guerra[modifica]

La guerra es va declarar inevitablement el 343 aC però els primers mesos no hi va haver combats. Els romans es van aliar amb els pobles del Latium i la Campània contra els samnites.

Quan Marc Valeri Corv i Aule Corneli Cos Arvina van ser nomenats cònsols van portar un exèrcit a Campània. Marc Valeri Corv va vèncer a la Batalla del Mont Gaurus, una batalla especialment decisiva a les portes de Capua completada per la derrota de les restes de l'exèrcit samnita a la batalla de Suessula, i Aule Corneli Cos Arvina va vèncer a la batalla de Saticula. L'exèrcit romà, amb forta presència dels llatins auxiliars, es va amotinar a Lautulae i va proclamar Marc Valeri Corv com a dictador i va intentar marxar contra Roma, però Corv no va acceptar i va poder acabar amb el motí.

El 341 aC es va signar la pau amb la Lliga Samnita, que de fet, tot i la victòria romana, deixava als sidiquins abandonats.

Conseqüències[modifica]

Els pobles de la lliga llatina enviaren en 340 aC una ambaixada al senat romà a demanar la formació d'una sola república entre Roma i el Laci, amb les dues parts al mateix nivell i amb la negativa romana va esclatar la Guerra llatina. Els llatins van combatre al costat dels campanes mentre Roma es va canviar de bàndol, unint-se als samnites per atacar els llatins.