Elies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Profeta Elies)
Per a altres significats, vegeu «Elies (desambiguació)».
Infotaula de personaElies

Icona russa del s. XVI amb Elies portat als cels (Nivnij Novgorod)
Nom original(he) אליהו Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementHebreu:אֱל (Eliyahu, "Yahvé és el meu Déu")
904 aC Modifica el valor a Wikidata
Tishbe (en) Tradueix, possible Modifica el valor a Wikidata
Mort850 aC Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Jericó, a prop de Modifica el valor a Wikidata
SepulturaLa tradició diu que un carro de foc se'l va emportar al cel; altres indiquen l'enterrament al Mont Carmel (Cisjordània) o Kfar Yassif, prop d'Acre (Israel) 
Profeta judaisme, islam, cristianisme
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicIsraelites Modifica el valor a Wikidata
ReligióJahvisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballProfecia i cristianisme Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciótaumaturg, profeta Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle IX aC Modifica el valor a Wikidata)
ProfessorsAhià Modifica el valor a Wikidata
AlumnesEliseu Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósEls carmelites el veneren com a pare de l'orde
profeta
CelebracióEsglésia Catòlica, Església Ortodoxa, esglésies orientals, esglésies protestants, Islam, Fe bahà'í
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeCova d'Elies al Mont Carmel (Israel)
Festivitat20 de juliol
IconografiaAmb un rotlle, com a profeta; pujant al cel muntant en un carro de foc; amb una espasa de foc; amb hàbit carmelita: com a eremita, amb un corb que li porta pa
Patró deCarmelites
Cronologia
Elijah and the prophets of Baal (en) Tradueix
visió
ascensió al cel Modifica el valor a Wikidata

Segons la Bíblia, Elies o Elias (hebreu: אֵלִיָּהוּ, ʔēlijˈjāhū‎ —forma plena—, אֵלִיָּה, ʔēlijˈjāh —forma reduïda—; en llatí Ēlīās; en grec Ἠλίας) va ser un dels profetes de l'Antic Testament. Era originari de Galaad. S'oposà al culte a Baal en temps del Rei del Regne d'Israel, Acab, i de Jezabel.

Va predir una sequera molt forta a Israel i ell se'n va anar al torrent de Querit, prop del riu Jordà. En el Primer Llibre dels Reis conta que els corbs li duien pa i carn al matí i a la tarda, i bevia aigua del torrent fins que aquest s'assecà i hagué de marxar del lloc. Aleshores emigrà cap a Sarepta, prop de Sidó.[1]

Allà es va hostatjar a casa d'una dona viuda i del seu fill. Al cap d'un temps, l'infant es posà malalt i morí. Elies va endur-se'l a la seva cambra i llavors va ressuscitar el nen.

Al cap de tres anys, Elies es va presentar al rei Acab i va reptar el seu déu, Baal. Al mont Carmel es van reunir 450 profetes pagans i Elies i cada grup va aclamar el seu déu. L'única ofrena que va cremar fou la d'Elies, d'aquesta manera va guanyar milers d'adeptes entre les tribus d'Israel, que van assassinar tots els falsos profetes d'Israel.

En assabentar-se'n la reina Jezabel va ordenar la mort d'Elies però aquest va poder fugir al desert de Judà. Va travessar el desert i va iniciar un camí que el dugué a Damasc, on va coronar rei d'Assíria a Hazael, després va coronar rei del Regne d'Israel a Jehú i finalment va proclamar nou profeta i successor seu a Eliseu.

Elies va assabentar-se que el rei Acab d'Israel havia mort un home just anomenat Nabot i va recriminar-li davant el poble aquell fet.

El successor d'Acab, el rei Ahazià d'Israel va enviar cent homes a detenir-lo però una columna de foc vinguda del cel els va fulminar. Posteriorment van arribar cinquanta soldats més però el comandant de l'escamot es va agenollar davant seu i li va suplicar que l'acompanyés al palau reial. Elies es presentà davant d'Ahazià d'Israel i va recriminar els seus actes.2 Reis 1

Va viatjar amb el seu deixeble Eliseu per Betel, Jericó i fins al riu Jordà, on Elies prengué el seu mantell, el va plegar i amb ell va colpejar les aigües, que es van dividir a banda i banda, i tots dos van travessar-lo a peu eixut.

Per la seva lleialtat a Déu fou ascendit directament al cel. Mentre caminava amb Eliseu, va descendir del cel un carro amb cavalls de foc que els separà i s'endugué Elies cap al cel.2 Reis 2:1-18

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Elies

Referències[modifica]