Mixnà

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de llibreMixnà
משנה
Siyum.jpg
Pàgina de la Mixnà.
Tipus Llibre
Detalls de l'obra
Gènere literatura rabínica
Modifica dades a Wikidata

La Misnà[1] o Mixnà[2] (en hebreu מִשְׁנָה, "repetició") és la primera compilació integral de les lleis orals jueves i el document religiós més important després de la Bíblia. En realitat té un valor paral·lel al de la Torà (el Pentateuc), ja que aquesta és anomenada Torà escrita, i la Mixnà forma la base de la Torà oral, i ambdues van ésser entregades pel Creador al Poble d'Israel en el Mont Sinaí. La Mixnà fou redactada en hebreu pel Rabí Yehudà ha-Nassí, poc després de la destrucció del segon Temple de Jerusalem, ja que fins aquell temps els coneixements es transmetien oralment; després de la destrucció del Temple i amb el començament de les deportacions massives, Rabí Yehudà decidí posar per escrit una obra que reunís les ensenyances orals de les diverses escoles rabíniques, que ensenyaven les mateixes teories però de diferents maneres i amb mínimes discrepàncies, que foren registrades a la Mixnà. La resta de les ensenyances que no quedaren incloses en la Mixnà es diuen "Tosefta" (=afegitura) i "Baraita" (=externa), i en gran part les cita el Talmud.

Origen del nom[modifica]

La paraula hebrea mišnâ מִשְׁנָה és un derivat del verb שָׁנָה (šānâ) que significa "repetir-se". Hi ha un costum popular de recitar 18 capítols de la Mixnà, per ordre, cada dia, acabant tot el cicle en un mes, per tal de rememorar-los constantment. Per influència de l'arameu, el sentit d'aquest verb es modificà i prengué el sentit d'"estudiar" o "aprendre", puix que la repetició constant duu a aprendre de memòria. Posteriorment, el sentit del verb es restringí a l'estudi de la llei oral.

Composició[modifica]

La Mixnà consta de sis ordres:

  1. Zeraïm (זְרָעִים), sements, lleis relatives a l'agricultura.
  2. Moed (מוֹעֵד), festes, regulació de les festes jueves i del xabbat.
  3. Naixim (נָשִים), dones, lleis sobre el matrimoni, divorci i vots (principalment de les dones)
  4. Neziqín (נְזִיקִין), perjudicis, legislació civil i criminal i funcionament dels tribunals.
  5. Qodaixim (קֳדָשִׁים), santedats, lleis relatives als sacrificis, als objectes consagrats, al Temple i als aliments.
  6. Teharot (טְהָרוֹת), pureses, legislació sobre la puresa ritual i la impuresa.

L'ordre de Zeraïm conté 11 Tractats: Berajot (benediccions); Peà (voreres); Demai (dubtes); Kilayim (mescles); Xeviït (any sabàtic); Terumot (ofrenes); Maasrot (delmes); Maaser Xení (segon delme); Hal·là (primícia de la pasta); Orlà (prepuci del fruit) i Bikkurim (primícies del fruit).

L'ordre de Moed conté 12 Tractats: Xabbat (dissabte); Eruvín (recintes); Pessahim (sacrificis pasquals); Xeqalim (sicles); Yoma (dia del Perdó); Sukkà (cabana); Yom Tov (dia bo: festiu) o Betsà (ou); Roix ha-Xanà (Cap d'Any); Taanit (dejuni); Meguil·là (carta); Moed Qatan (petita data: mig festius) i Haguigà (sacrifici festiu).

L'ordre de Naixim conté 7 Tractats: Yevamot (cunyades); Ketubbot (aixovars); Nedarim (vots); Nazir (nazireu); Sotà (desviada); Guittín (actes: de divorci) i Qidduixín (consagracions: matrimonials).

L'ordre de Neziqín conté 10 Tractats: Bava Qamma (primera part: perjudicis); Bava Metsia (segona part: plets); Bava Batra (tercera part: relacions socials); Sanhedrín (tribunal); Makkot (assots); Xevuot (juraments); Eduyyot (testimoniatges); Avodà Zarà (idolatria); Pirqé Avot (pares: consells morals) i Horayot (ensenyances [errades]).

L'ordre de Qodaixim conté 11 Tractats: Zevahim (sacrificis); Menahot (oblacions); Hul·lín (seglars); Bekhorot (primogènits); Arakhín (valors); Temurà (barates); Keritot (extirpacions); Meïlà (profanació, frau); Tamid (perpetu); Middot (mides) i Qinnim (nius).

I l'ordre de Teharot conté 12 Tractats: Kelim (einam); Ohalot (tendes); Negaïm (llebrosia); Parà (vaca); Teharot (pureses); Miqvaot (banys); Niddà (menstruada); Makhxirín (adequadors); Zavim (fluents); Tevul Yom (recentment purificat); Yadàyim (mans) i Uqtsín (capolls).

Tot això en un total de 525 capítols.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mixnà