Vés al contingut

Rambla (revista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesRambla
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Data d'inici1982
Data de finalització1985
Gerent/directorLuis García Mozos
AdreçaBarcelona
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
EditorialDistrinovel, García y Beá Editores S.A. y Ediciones Rambla, S.A., sucesivamente

Rambla va ser una revista de còmics publicada a Espanya des de 1982 fins a 1985, que va formar part de l'anomenat boom del còmic adult a Espanya difonent exclusivament material d'autors autòctons, però molt variat. Altres publicacions derivades de la revista Rambla van ser Rampa-Rambla; Rambla Quincenal; Rambla Rock; Rambla Cómics USA, i les col·leccions de llibres Rambla Blanco y Negro i Rambla Color, editades por García y Beá Editores S.A. o per Ediciones Rambla S.A.

Trajectòria[modifica]

La revista va ser fundada por Adolfo Usero, Josep María Beà, Alfonso Font, Carlos Giménez i Luis García Mozos amb la intenció d'"emular la proesa cooperativista de Les Humanoïdes associés a França".[1] Per això hi comptaren amb la col·laboració de Roberto Rocca, editor de Metal Hurlant, qui va posar els mitjans materials.[1] Editada per Distrinovel fins al número 6, els crèdits de la revista informen que fou dirigida per Luis García, encarregant-se de la direcció artística Josep María Beà.

El seu primer nombre es va presentar oficialment en la Fundació Joan Miró, de Barcelona, amb l'assistència de Josep Maria Beà, Alfonso Font, Luis Garcia, Adolfo Usero i Ventura y Nieto, a més d'Hugo Pratt, que es trobava llavors a la ciutat amb motiu del Saló del Còmic de Barcelona.[2]

Números Títol Autor Tipo Procedència
1- La esfera cúbica Josep Maria Beà Sèrie
1- Los profesionales Carlos Giménez Serie
1-6 Maese Espada Adolfo Usero Serie
1-6 C&K Especialistas ltd. Alfonso Font Serie
1-5, 9-10, 13 y 18 Nova-2 Luis García Serie "Totem"
2- Black story' Rafa Estrada
6 Androstar Josep Maria Beà Tomás Marco

Aviat abandonarien Giménez, Font i Usero, sent publicada des del número 7 per García i Beà Editors S.A., societat formada per Josep María Beà, Mari Carmen Vila i Luis García. Per cobrir les absències, Beà es multiplicava en diferents heterònims, tots amb diferent estil i temàtica.[3] Va comptar amb la col·laboració d'alguns músics, com Ramoncín, la qual cosa va animar als seus editors a llançar una altra revista, la titulada Rambla Rock, que conjuminés rock i còmic, però que no aguantaria més de dos nombres.[4]

Números Títol Autor Tipus Procedència
7- Las raíces de la guerra de Argelia Felipe Hernández Cava, Adolfo Usero, Luis García Serie
7- La Muralla Josep Maria Beà Serie
10- El barón Braün Systan Lolo Serie
11-16[5] Peter Parovic: Cadáveres de permiso El Cubri Serie
13- Pepa Alfonso López Serie
13- Siete vidas Josep Maria Beà Serie
15- Manos Kelly: La guerra Cayuso Antonio Hernández Palacios Serie
15- Way to the hell Joan Mundet Serie
16- El estado de Joey Josep Maria Beà, Sánchez Zamora Serie
16- Sataka Luis Royo
16-18 El evento de Alamogordo Curro Astorza
Extra- Mort Cinder Héctor G. Oesterheld, Alberto Breccia Serie "Misterix"

En el número 24 Josep Maria Beà va abandonar la revista i va vendre les seves accions a l'empresa. L'abandó de l'autor català, que imprimia amb les seves talentoses històries la singularitat de Rambla, va convertir la revista en un producte molt convencional. Finalment, Rambla va ser editada per García des del número 25 fins al 35, amb la col·laboració administrativa de Mari Carmen Vila i Jaume Casas, editats per García i Beà Editores S. a. fins al número 31 i per Ediciones Rambla, SA. fins al número 35, que va entrar en fallida.

Números Títol Autor Tipus Procedència
26- Las crónicas del Sin Nombre Víctor Mora, Luis García Serie
28- Espaciogonia Herikberto
31- Casanova Guido Crepax
33- Doonesbury Garry Trudeau Serie
33- Anita Guido Crepax

A pesar que el seu primer nombre va aconseguir vendre 20.000 exemplars, i en el novè les vendes pugessin a 40.000,[6] la crisi de mitjans dels vuitanta determinà el tancament de la revista Rambla i d'altres revistes de còmic adult, com les d'Ediciones Metropol en 1983, Cairo i Creepy en la seva primera etapa (1985), El Papus (1987) o Dossier Negro (1988), a més de l'Editorial Bruguera (1986).

Contingut[modifica]

Algunes sèries publicades a la revista foren La esfera cúbica i La Muralla de Josep Maria Beà; Nova-2 (2a part) de Luis García; Peter Parovic (núm. 11 al 16, 1983) d'El Cubri; Los Profesionales de Carlos Giménez; Clarke y Kubrick d'Alfonso Font; El evento de Alamogordo de Curro Astorza, i les col·laboracions de Marika, Ventura y Nieto, Alfons López, Ángel de la Calle, Luis Royo, Ana Juan, Ana Miralles, Antonio Hernández Palacios, Enric Sió, Lolo, Erikberto, Joan Mundet, Pasqual Ferry, Manfred Sommer, Esteban Maroto, Fernando Fernández, Miguel Gallardo, Martí i Alberto Breccia, entre altres autors.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 "Beà. Psiconauta de la historieta", entrevista a l'autor realitzada per M. Barrero, J. Mora i D. Belmonte per a Tebeosfera, Sevilla-Barcelona, 20-VI-2009, disponible aquí.
  2. Arroyo, Francesc (13/05/1982). Los mejores dibujantes españoles y extranjeros están presentes en el Salón del 'Comic' abierto en Barcelona, "El País".
  3. "Josep María Beà, libador neuronal", entrevista a l'autor realitzada per Daniel Ausente, a Mondo Brutto núm. 39, maig de 2008, pàg. 91.
  4. "Josep María Beà, libador neuronal", entrevista a l'autor realitzada per Daniel Ausente, a Mondo Brutto núm. 39, maig de 2008, pàg. 92.
  5. Lladó Pol (2001), p. 96.
  6. Aleister & Schizo entrevisten a Beà: "Josep Maria Beà en compañía de gatos y perdido en la galaxia" (1ª part) Arxivat 2009-01-30 a Wayback Machine. (castellà) per la web SpaceRockHeaters.

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia recomanada[modifica]