Reina Ginebra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Reina Ginebra és l'esposa del mític rei Artús a les històries literàries que conformen la matèria de Bretanya o cicle artúric. Manté una relació d'adulteri amb Lancelot, un cavaller a les ordres del seu marit. Quan el monarca s'assabenta ordena la seva execució per netejar el seu honor però Lancelot arriba just a temps per impedir-ho. Aleshores Artús porta la reina al castell d'un vassall, Mordred, qui en secret vol aconseguir casar-se amb la dona per accedir al tron. El rei torna per salvar-la però cau malferit i ella, després d'acompanyar-lo, es retroba un darrer cop amb el seu amant i posteriorment es retira del món a un convent.

L'ascedència de Ginebra varia segons la versió, des de la noblesa romana fins a una jove irlandesa. Igualment varia el nom i la situació del seu captor en llegendes posteriors (en aquestes a vegades es complica la història quan el traïdor és parent de la dama, insinuant l'incest).

La recreació de les històries de la reina Ginebra ha anat variant al llarg del temps, primerament apareixia com a exemple de dona voluble i més endavant com a víctima d'una de les parelles desgraciades, ja que està compromesa amb un home a qui admira però no estima.

Algunes versions cèlebres per al cinema són:


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reina Ginebra Modifica l'enllaç a Wikidata