Rorisita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralRorisita
Fórmula química CaFCl
Epònim rosada
Localitat tipus Mina de carbó No. 45, Kopeisk, Chelyabinsk coal basin, Província de Txeliàbinsk, Districte Federal dels Urals, Rússia
Classificació
Categoria halurs
Nickel-Strunz 10a ed. 3.DC.25
Nickel-Strunz 9a ed. 3.DC.25
Nickel-Strunz 8a ed. III/D.09
Dana 9.2.11.2
Heys 8.4.11
Propietats
Sistema cristal·lí tetragonal
Estructura cristal·lina a = 3,89Å; c = 6,81Å;
Color incolor
Duresa 2
Lluïssor vítria
Diafanitat transparent
Propietats òptiques uniaxial (-)
Índex de refracció nω = 1,668 nε = 1,635
Birefringència δ = 0,033
Impureses comunes Mg
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1989-015
Any d'aprovació 1990
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La rorisita és un mineral de la classe dels halurs, que pertany al grup de la matlockita. Rep el seu nom del llatí roris, rosada.

Característiques[modifica]

La rorisita és un halur de fórmula química CaFCl. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2. És un mineral inestable a l'aire, deixant un residu de fluorita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la rorisita pertany a "03.DC - Oxihalurs, hidroxihalurs i halurs amb doble enllaç, amb Pb (As,Sb,Bi), sense Cu" juntament amb els següents minerals: laurionita, paralaurionita, fiedlerita, penfieldita, laurelita, bismoclita, daubreeïta, matlockita, zavaritskita, zhangpeishanita, nadorita, perita, aravaipaïta, calcioaravaipaïta, thorikosita, mereheadita, blixita, pinalita, symesita, ecdemita, heliofil·lita, mendipita, damaraïta, onoratoïta, cotunnita, pseudocotunnita i barstowita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina de carbó No. 45, a la localitat de Kopeisk, a la província de Txeliàbinsk, al Districte Federal dels Urals (Rússia). També ha estat descrita en un altre indret proper, el dipòsit de molibdè i tungstè de Tyrnyauz, a la vall de Baksan, a la república Kabardino-Balkària. Només ha estat descrita en aquests dos indrets en tot el planeta.

Referències[modifica]

  1. «Rorisite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 novembre 2017].