Sentit (percepció)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Sensorial)
«Sentit» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Sentit (desambiguació)».
Esquema dels sentits humans fet l'any 1619

Els sentits són les funcions fisiològiques per les quals els éssers vius perceben l'estat del seu propi cos, del seu entorn i les seves característiques. Són els equivalents biològics als sensors de les màquines per a introduir-les-hi els inputs.

Els animals tenen òrgans especialitzats per aquestes funcions. Alguns poden ser, per exemple, l' electrocepció o capacitat de detectar camps elèctrics (present en els ocells), la magnetocepció o capacitat de detectar camps magnètics (present en els taurons) i el ecolocació (radar) o capacitat d'orientar-se i desplaçar-se tot emetent sons, i rebent-ne i interpretant-ne l'eco (com poden fer els ratpenats).

En el cas particular dels humans, s'hi reconeix tradicionalment la Vista (als ulls), l'Oïda (a l'orella mitjana i interna, després de la recepció sonora a través de l'orella externa), l'Olfacte (a la pituïtària, al final dels conductes nasals), el Gust (a la llengua) i el Tacte (a les terminals nervioses de la pell, sobre les quals valors extrems d'estimulació poden produir dolor o pruïja). Actualment, es consideren sentits també els següents: la termocepció, que percep la temperatura dels cossos; l'equilibri; la propiocepció, que percep el mateix cos amb les diferents parts i que permet situar-se al món físic.

Sistemes orgànics associats als sentits[modifica]

En el cos humà i d'altres espècies es poden estudiar els sentits des d'un punt de vista biològic, per sistemes, com per exemple el Sistema auditiu, el Sistema gustatiu, el Sistema olfactiu, el Sistema sensorial, el Sistema somatosensorial o el Sistema visual.

Sisè sentit[modifica]

Article principal: Intuïció

Col·loquialment es parla del "sisè sentit" com a sinònim d'intuïció, si bé no es pot considerar un sentit perquè no correspon a cap òrgan.

En Ramon Llull va considerar que el sisè sentit és la facultat per la qual es conceptualitzen i s'anomenen els éssers que són percebuts per tots els altres sentits. D'aquesta facultat en va dir "afat".

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sentit