Sonda nàutica

De Viquipèdia
Ecosonda, esquema de funcionament

Una sonda nàutica és un instrument per determinar la distància vertical entre el fons i una part determinada del buc d'una embarcació.

D'acord amb el punt de referència en el qual s'efectua el mesurament, caldrà efectuar la reducció per elevar aquesta mesura al pla de la superfície de flotació, determinant així la profunditat.

Les sondes poden ser de diferents tipus:

  • De braç o escandall: se les fa servir en zones de poca profunditat i quan la velocitat d'avanç és molt petita. Consten d'un cordill graduat anomenat sonladeza la longitud no excedeix les 10 braces (18 m aproximadament), a l'extrem porta un pes de plom anomenat escandall amb l'extrem inferior soscavat perquè amb auxili d'esquer o greix es puguin extreure mostres per avaluar la qualitat del fons (sorra, fang, grava).
  • Sondes Thompson: són sondes mecàniques emprades per mesurar la profunditat en funció de la pressió que exerceix la columna d'aigua sobre l'aire contingut en un tub calibrat amb un extrem tancat que se submergeix solidari a un pes adequat.

Aquests tubs de vidre calibrat estan recoberts en el seu interior d'una pel·lícula de cromat d'argent o bé són esmerilats de manera que al contacte amb l'aigua canviïn la seva tonalitat i permetin fer una lectura.

Pantalla de l'equip per a detecció de bancs.
  • Ecoica: són dispositius instal·lats al buc que consten d'un emissor de senyals ultrasòniques i un receptor. Mesurant el temps entre emissió i recepció, atès que la velocitat de propagació del so a l'aigua és un valor conegut, es pot determinar el camí recorregut per l'ona i per tant la distància al punt de reflexió.

La velocitat del so a l'aigua varia segons densitat, temperatura i pressió, però s'adopta un valor mitjà en condicions normals i basant-se en ell es determina la profunditat.

La longitud d'ona emprada en aquests dispositius es troba en la frontera entre les sòniques i ultrasòniques, dirigint-se en un feix d'aproximadament 20 º, de manera de garantir un rebot en el fons gairebé en la vertical del vaixell.

La forma de visualitzar la mesura varia amb les característiques de cada equip, sent els més comuns els gràfics i els digitals.

Les mesures d'aquests tipus de sonda poden veure's afectades per:

  1. Ecos múltiples, fruit de successius reflexos en el fons i en el buc. Aquest fenomen es dona molt més en aigües poc profundes. Es disminueix reduint la sensibilitat de l'equip.
  2. Grans bancs que poden arribar a anul·lar el reflex del fons. Aquest fet ds'aprofita en equips de principis similars per ajudar a les embarcacions pesqueres en la detecció de bancs de peixos.
  3. Grans concentracions de material en suspensió o canvis bruscos de salinitat o temperatura que desvien el feix emès.

Les sondes ecoica, atès que estan instal·lades a la part inferior del buc, donen la distància vertical sota la quilla i no la profunditat total.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sonda nàutica