Sérgio Meira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSérgio Meira
Biografia
Naixement31 desembre 1968 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Recife (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Rice Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista, esperantista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Radboud de Nimega Modifica el valor a Wikidata

Sérgio Meira (Recife, 31 de desembre de 1968) és un lingüista brasiler que s'especialitza en les famílies lingüístiques carib i tupí de les terres baixes de l'Amèrica del Sud i, en particular, en la llengua tiriyó. Ha treballat en la classificació de la família de llengües carib,[1][2] i ha recopilat dades lingüístiques primàries de parlants de 14 llengües carib[a] i 5 no caribs.[b]

Biografia[modifica]

Meira és llicenciat i doctor en teoria i anàlisi lingüística per la Universitat de Rice.[5] La seva investigació doctoral va ser en col·laboració amb el seu supervisor Spike Gildea. Sérgio Meira és membre de l'American Anthropological Association (AAA) and of the Society for the Study of the Indigenous Languages of the Americas (SSILA).[4]

A més del seu portuguès natal, Sérgio Meira domina anglès,[c] francès, [d] i castellà,[e] domina moderadament l'esperanto,[f] italià, alemany, holandès, volapük[g], romanès, i domina bé el català, el rus, el llatí i altres idiomes.[5]

Carrera[modifica]

Actualment és investigador de la Universitat Radboud de Nimega.[5] La seva investigació se centra en la lingüística històrica, el treball de camp i la descripció de les famílies lingüístiques caribs i tupí, així com en el llenguatge i la cognició.[3]

El seu treball va contribuir al desenvolupament de la base de dades d'inventaris fonològics sud-americans (SAPhon),[8] i el World Atlas of Language Structures (WALS),[1] i Glottolog.[9]

Volapük[modifica]

Sérgio Meira és un dels vuit acadèmics de l'Acadèmia Internacional Volapük. Va ser nomenat el 2007 per Brian Reynold Bishop, el setè cifal i el president de l'acadèmia en aquell moment.[10] També és membre actiu del grup de discussió sobre volapük, que uneix a la majoria de volapükòlegs vius.

Meira va traduir articles, inclòs l’obituari de Rasmus Malling-Hansen, del Volapük a l’anglès per a la International Rasmus Malling-Hansen Society.[11] També va fer treballs de traducció al Volapük Wikisource, però més tard va suggerir que se suprimís el seu treball perquè es consideraria una infracció dels drets d'autor.[12] Sérgio Meira és un dels corresponsals d'Andrew Drummond que va contribuir al seu coneixement del material de Volapük abans de l'escriptura d’A Hand-Book of Volapük.

A finals d'octubre de 2006, Sérgio Meira va començar a col·laborar a la Viquipèdia en volapük. És l’autor principal de la majoria d’articles destacats.

Publicacions selectes[modifica]

Meira té diverses publicacions; a continuació es proporciona una visió general d'alguns aspectes destacats:

Família carib[modifica]

  • On the Origin of Ablaut in the Cariban Family (2010)
  • 'Natural concepts' in the spatial topological domain—adpositional meanings in cross-linguistic perspective: an exercise in semantic typology (2003)
  • The Southern Cariban languages and the Cariban family (2005)
  • Sobre an origem histórica dos 'prefixos relacionais' das línguas tupí-guaraní (2013)

Tiriyó[modifica]

  • Rhythmic stress in Tiriyó (Cariban)

Notes[modifica]

  1. Akawaio, Akurio, Apalaí, Bakairi, Carijona, Hixkaryana, Kalina, Katxúyana, Kuhikuru, Macushi, Tiriyó, Waiwai, Wayana, i Yukpa.[3]
  2. Yaathê/Fulniô (Macro-Je), Kinaray-a (Austronèsia), Mawayana (Arawak), Dholuo (Nilo-Sahariana), Mawé (Tupí)[4]
  3. Ha completat els seus estudis superiors en anglès i la majoria de les seves obres publicades són en anglès
  4. Té un Certificat d'études de français pratique de l'Alliance française i ha ensenyat francès al Brasil.[4]
  5. Ha publica en castellà.[6]
  6. Té un curs bàsic certificat de la Brazila Esperanto-Ligo, i és un esperantista autoproclamat amb ideologia semblant al raumisme.[4][7]
  7. És acadèmic a l'Acadèmia Internacional de Volapük, traductor de Volapük per a la International Rasmus Malling-Hansen Society, i va escriure diversos articles per a la Viquipèdia en Volapük.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Language Tiriyo». [Consulta: 29 juny 2014].
  2. Meira, Sérgio. «Cariban Languages». A: Encyclopedia of Language and Linguistics. 2.. Amsterdam: Elsevier, 2007, p. 199–203. ISBN 978-0080442990 [Consulta: 29 juny 2014]. 
  3. 3,0 3,1 Fieldwork and Linguistic Analysis in Indigenous Languages of the Americas. University of Hawaiʻi Press, maig 2010. ISBN 978-0-8248-3530-9 [Consulta: 6 juliol 2014]. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «CURRICULUM VITAE» (en portuguese), 06-11-2006. [Consulta: 16 juliol 2014].[Enllaç no actiu] Alt URL
  5. 5,0 5,1 5,2 «Sérgio Meira de Santa Cruz Oliveira» (en portuguese), 04-11-2014. [Consulta: 29 juny 2014].
  6. Sérgio Meira «Primeras observaciones sobre la lengua yukpa» (en castellà). Lingua Americana [Maricabo], 2003, p. 113–138 v. 12.
  7. «Volapuko jam superas Esperanton en Vikipedio - Smeira diras» (en esperanto), 15-09-2007. [Consulta: 6 juliol 2014]. «Laux mi mem, mi estas Esperantisto, cxar tiel oni (mi kredas) cxiam nomis tiujn, kiuj scipovas Esperanton. Samideano? Se la difino estas: tiu, al kiu placxas la ekzisto de Esperanto kaj ties kulturo, jes; sed se la difino estas: tiu, kiu volas kunlabori, por ke Esperanto farigxu internacia lingvo, ne. Miaj ideoj tiurilate estas pli prok simaj al rauxmismo.»
  8. Lev, Michael; Stark, Tammy; Chang Will (compilers). «Acknowledgements». Berkeley: University of California. [Consulta: 29 juny 2014].
  9. «Glottolog 2.2 - Cariban». Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, 2013. [Consulta: 29 juny 2014].
  10. ; Michael Everson«Dö kadäm Volapüka» (en volapük, english). [Consulta: 25 juny 2014].
  11. «Malling-Hansen, the Volapykist» (en danish, english, volapük). [Consulta: 28 juny 2014]. «We are very happy to bring on our website, an English version of this article, kindly translated by Sérgio Meira from Brazil. Mr. Meira is a sincere spokesman in favour of the artificial world language, Volapük, and is also working on an article about Malling-Hansen on the Volapük version of Wikipedia. [...] The obituary is translated from Volapük to English by Sérgio Meira from Brazil. We want to express our deepest gratidude to him for his very generous contribution to the understanding of Malling-Hansen's interest in the artificial world language, Volapük.»
  12. «Wikisource:Proposed_deletions/Archive_2007», 10-10-2007. [Consulta: 17 juliol 2014].