Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Si la muntanya no va a Mahoma...

27
Resum per Paucabot

S'inicia un viquiprojecte per batiar els animals que no tenen nom comú en català

Sng (discussiócontribucions)

Fa temps que estic pensant que tenim moltes espècies i rang taxonòmics sense nom comú. Alhora d'escriure articles d'espècies que no tenen nom comú en català i de les quals només disposem d'un nom científic, resulta incomode parlar de Canis lupus enlloc de parlar del Llop. De vegades s'han de buscar formes d'escriure forçades, que pel lector poden resultar estranyes. Crec que s'hauria de procurar fer servir un llenguatge més proper al que fem servir quan parlem normalment. En el cas dels articles d'éssers vius, en català tenim molt pocs noms comuns (probablement menys del 5%), tret dels rangs superiors (classe, ordre o família). Crec que ja va sent hora de solucionar-ho. Ho he estat comentant amb el mestre (@Leptictidium:) i hem decidit fer una prova per veure quin nivell d'acceptació tenia el fet que nosaltres mateixos proporcionéssim nom comuns a espècies que no en tenen i que, si ningú els hi dona un nom, no en tindran mai.

La idea és, seguint una sèrie de normes escrites pel mestre, anar donant-li nom comú a les espècies que no en tinguin. Sóc conscient de que és una feina que no s'acabarà probablement mai, però a mesura que anem afegint articles nous d'espècies, enlloc de crear-los amb el nom científic, es poden crear directament amb el nom comú i fer una redirecció del nom científic al nom comú. He decidit començar per un cas senzill. Podeu veure un exemple a la pàgina de discussió de Cratogemys goldmani.

Espero les opinions, objeccions i propostes de millora de tothom que hi vulgui participar.

Moltes gràcies.

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Sng: Això va tan ràpid! Mentre estava preparant la resposta ja ha aparegut la rèplica d'en @Leptictidium a Discussió:Cratogeomys goldmani i que aquí reformulo per il·luminar la discussió genèrica: segons en:Pocket gopher «Their most characteristic features are their large cheek pouches, from which the word "pocket" in their name derives». És el que en castellà s'anomena "abazón", que el Diccionari castellà-català de la EC tradueix per «sac (o bossa f) bucal». Res a veure amb les butxaques! Alerta: "traduttore traditore" (si es va per la via de traduir, millor analitzar les denominacions en diversos idiomes)... i aquest era el cas «senzill».

Ho escric per recomanar prudència, estant d'acord amb la conveniència d'"aproximar-se" a estructures oficials i/o reconegudes en aquest terreny (com també s'ha dit mentrestant).

FranSisPac (discussiócontribucions)

P.S.: Ara llegeixo la frase, extreta de la guia del TERMCAT, que encapçala la norma elaborada per en @Leptictidium: «... si no s'adjudica un nom català a les espècies que ho requereixin els usuaris recorreran segurament a manlleus o calcs, de vegades mal formats, del nom anglès o castellà

Insisteixo: prudència i contrastar tant com es pugui. Fem-ho bé! Ànims!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Un aclariment: no m'he tret les normes del barret, sinó que són una adaptació dels criteris establerts pel TERMCAT a la realitat de la Viquipèdia. Tot està degudament referenciat per evitar la recerca original.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aquest missatge ha estat redactat abans de la resposta del Lepti. Disculpeu si no aplica.

@Sng Jo no soc d'eixe món i desconec com funciona això. Suposo que deu haver una autoritat de nomenclatura zoològica, oi?.

Pel que dius sembla obvi que, si existeix, no ha fet aquesta feina que proposeu. Per a que no ens acusin d'intrusisme penso que s'hauria de compartir la iniciativa (no demanar permís, sinó informar i convidar a participar). D'aquesta forma, quan acabeu, tindrem l'aval i ningú podrà qüestionar la feina feta.

Felicitacions per la iniciativa !

Leptictidium (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

Jo penso com @Amadalvarez, especialment en la part de les felicitacions i en la de compartir la iniciativa. Podria sortir-ne una col·laboració molt interessant.

Sng (discussiócontribucions)

@Amadalvarez La meva idea inicial era dirigir-me a algun organisme oficial, però sembla ser que no cal, si es segueixen les normes (enllaç). Fa temps (1992), el TERMCAT va publicar una guia explicativa. Tot i així, jo també estaria més tranquil si algú ens avalés, perquè jo tampoc soc d'eixe món.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Aclariment (2): La col·laboració que proposen l'Amadalvarez i l'ESM es va posar en marxa fa uns anys (amb la inestimable col·laboració del Kippelboy, que va fer possibles les reunions inicials amb el TERMCAT), però fins ara s'ha anat fent amb comptagotes. El nom vulgar "ratpenat de dits llargs d'Aellen" és un exemple de la feina que s'ha fet.

Entenc que la proposta de l'Sng consistiria simplement a accelerar significativament el ritme de la col·laboració existent.

Sng (discussiócontribucions)

Desconeixia que fa uns anys hi hagués hagut cap col·laboració. La meva idea era iniciar-ho. Si cal re-emprendre les reunions, jo m'ofereixo. De fet, pensava fer una proposta massiva de noms, justificant-los, i que ells només ho haguessin de validar.

Kippelboy (discussiócontribucions)

A TERMCAT segur que estan encantats d'accelerar el ritme de la col·laboració. Lepti, si pots facilitar a sng el protocol d'actuació, seria genial. Si no el tens a mà o no el recordes, refaria contactes amb TERMCAT per reiniciar aquest programa. Ja estem en contacte freqüent amb ells per altres projectes :-)

Leptictidium (discussiócontribucions)

En allò que pertoca a la Viquipèdia (també em van proposar una altra col·laboració sobre els rosegadors, però a títol personal), el protocol d'actuació és ben senzill:

  1. proposem un nova denominació per a una espècie basant-nos en els criteris del TERMCAT
  2. els enviem propostes de noves denominacions degudament justificades
  3. per tal que les dues parts puguin funcionar als seus propis tempos, les propostes es consideren validades a títol provisional fins que el TERMCAT les aprovi definitivament o les rebutgi (això últim no ha passat mai)
  4. per tant, les noves denominacions són aplicables a la Viquipèdia en català des del moment que es basen en els criteris establerts pel TERMCAT

Fins ara l'únic viquipedista que feia aquesta feina era jo, però estaria encantat de treballar juntament amb l'Sng.

Sng (discussiócontribucions)

Genial! Moltes gràcies.

Barcelona (discussiócontribucions)

També estic d'acord a incrementar ritme amb termcat i llavors tindrem l'autoritat per canviar els noms, no ho fem sense ells malgrat seguim les seves normes

Leptictidium (discussiócontribucions)

És una situació comparable a les transcripcions del ciríl·lic que fem seguint els criteris de l'IEC: tenim uns criteris establerts per una font fiable i, mentre seguim fidelment aquests criteris, no cal que els publicadors de la font ens revisin cada transcripció abans de poder utilitzar-la a la Viquipèdia.

En tot cas, reitero que el mateix TERMCAT ens va indicar que les propostes de denominacions que estiguin basades en els seus criteris es poden aplicar provisionalment a l'espera de la seva aprovació definitiva.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Quan he començat a llegir el fil m'estava escandalitzant per la recerca inèdita que suposa... fins que he vist el criteri del Termcat. Endavant, doncs! I si us calen mans, aquí estic: no sóc biòleg ni traductor, però m'agradaria col·laborar en el que pugui :)

Sng (discussiócontribucions)

He pensat que s'hauria de repartir la feina d'alguna manera, ja decidirem com, per no trepitjar-nos. Estic pensant com fer-ho. Ben aviat, faré una proposta i us la comunico.

Moltes gràcies a tothom

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Una gran proposta, enhorabona! Podeu comptar amb mi per a allò que faci falta. Aquesta proposta està encaminada a espècies actuals o també a extintes?

Sng (discussiócontribucions)

En principi, tant per espècies vivents o per espècies extintes, encara que jo prioritzaria els vius, però només perquè són d'ús més freqüent i tenim molta més informació.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Les vivents, segur. Les extintes... si fa poc que es van extingir, sí, però veig complicat trobar una denominació comuna que s'aguanti per a casos com Zygorhiza o Fruitafossor.

Sng (discussiócontribucions)

Molt fàcil!!!

Zygorhiza kochii = Basilosaure petit de Kochi

Fruitafossor windscheffeli = Fruitafossor de Windscheffel

Era broma. M'estic trencat el cap des de fa una bona estona i necessitava riure una mica.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

És cert que per a espècies extintes pot ser més complicat, suposo que per a les més recents seria més senzill al ja haver-hi noms comuns en llengües properes. (Per exemple a partir de l'anglès: Prosobonia leucoptera = Territ de Tahití; només una proposta que segurament no s'ajustarà a les directrius)

FranSisPac (discussiócontribucions)

Doncs precisament en aquest cas i segon l' IOC World Bird List (ho trec de WD Prosobonia leucoptera (Q997687)), ja tindria nom català: "xivita de l'illa Moorea". No dic que el nom aquí proposat sigui millor o pitxor, però segueixo avisant: prudència, que entrem en terreny relliscós!

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Sí, el nom que <<proposava>> jo, era a tall d'exemple, res més. És evident que a l'hora d'anomenar les espècies caldrà anar amb peud de plom per a evitar errors d'aquest tipus.

Leptictidium (discussiócontribucions)

El problema amb la gran majoria d'espècies extintes és que no compleixen els criteris que marca el TERMCAT (per exemple, noms en altres llengües, espècies afins amb un nom existent en català, origen geogràfic poc ambigu, etc.). Per tant, entraríem en territori de recerca original.

Sng (discussiócontribucions)

Hola de nou,

He iniciat un viquiprojecte per canalitzar el tema de posar noms comuns a les espècies. Ara que estem començant, si algú té alguna proposta a fer, que ho faci a la pàgina de discussió. Tota proposta, feta amb la corresponent educació, serà tinguda en compte. A partir d'ara, tot el que afecti al tema, s'hauria de discutir allà mateix i aquest fil, en principi, quedaria mort.

Moltes gràcies a tothom