Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que quan ha sortit el tema altres vegades, el consens ha estat en contra de posar sistemàticament plantilles de viquiprojectes a les discussions dels articles d'un tema només per donar visibilitat al viquiprojecte, tot i que no en trobo les discussions.

Ara en tenim un cas amb la plantilla {{Viquiprojecte PNSLMO}} posada en més de 150 articles. Podeu veure'n un mostrari a https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquiprojecte:Discussions_desateses/discussions&direction=prev&oldid=25764304, que va quedar col·lapsada.

Jo crec que d'acord amb la pràctica habitual s'hauria de treure la plantilla d'aquestes discussions. Si el viquiprojecte necessités tenir controlats els articles i amb les categories enciclopèdiques no en té prou es podria fer servir una categoria oculta, tot i que d'acord amb Tema:W02t0k7ye8bf98oc l'única finalitat de la plantilla és difondre el viquiprojecte.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo només record ara mateix Tema:Vbmw1d3q3qkieoqx, que no va exactament del mateix, però que planteja el mateix problema.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Del mateix editor tenim també la plantilla {{Viquiprojecte Granera}} afegida a molts articles. En algún cas s'acumula amb l'anterior, per exemple: Discussió:Carena de les Illes. També jo crec que la pàgina de discussió no és el lloc adequat per a publicitar un Viquiprojecte. Entenc que cal treure les dues plantilles de les pàgines de discussió.

Catalaalatac (discussiócontribucions)

@Pere prlpz @Paucabot, @Isidre blanc i interessats:

M'agradaria obrir la discussió sobre aquest tema i, si podem, arribar a un consens que es pugui concretar amb una política nova a Viquipèdia:Viquiprojecte.

Fa setmanes vaig crear el Viquiprojecte:Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, un entorn que em conec prou i m'estimo, amb l'objectiu de crear i millorar els articles existents que en tenim i de divulgar la informació bibliogràfica que se n'ha publicat. (És un dels espais naturals de l'àrea metropolitana més concorreguts).

Tal i com amb els anys he anat veient que ho fan a la viquipèdia en anglès, francès o portuguès se'm va acudir crear una plantilla que enllacés la pàgina de discussió amb el viquiprojecte. Si bé no pretenc comparar les diferents viquipèdies, penso que és molt bona idea i que serveix per donar a conèixer el projecte i altres editors interessats en el tema. Penso que la viquipèdia, com més enllaçada i interconnectada, millor.

Quan vaig afegir la plantilla {{Viquiprojecte PNSLMO}} a més de 150 pàgines de discussió dels articles relatius al parc natural (i també la plantilla {{Viquiprojecte Granera}} a més de 200 articles), se'm va dir que això només era "spam" (Tema:W02t0k7ye8bf98oc). Doncs bé, tot i que potser primer hauríem de definir què és exactament "spam", jo defenso que aquestes plantilles i l'enllaç que proporcionen són útils, informatives, totalment inofensives i en cap cas "spam". Evidentment que estan fetes amb l'objectiu de fer saber que hi ha un viquiprojecte que se'n cuida d'aquests articles. Però, és que hi ha algun mal amb això? No creieu que, al contrari, ajuden a visibilitzar la feina que hi ha a darrere i un punt centralitzat d'edició i seguiment? D'altra banda, com creieu que altres editors i lectors puguin arribar a interessar-se (i a engrescar-se a editar) si ni tan sols saben que existeixen els viquiprojectes?

En tot cas, primer m'agradaria saber la vostra opinió, però d'entrada no entenc perquè voleu capar la iniciativa i les ganes de millorar. I a la Viquipèdia en català tampoc estem com per tirar coets pel que fa a viquipedistes motivats. Gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo tampoc no som partidari de posar aquests avisos (i seria partidari d'eliminar-los). Cadascú que se centri en editar el tema que li interessi més (com hem fet sempre) i, si ho vol publicitar, que ho comenti a la taverna (com em sembla que ja es va fer).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No tinc gaire a afegir al que ja he dit. D'acord amb en Pau Cabot. Jo trauria aquestes plantilles de tots els llocs on és. La funció de les pàgines de discussió no és fer promoció dels viquiprojectes.

I en aquest aspecte la pràctica de la viquipèdia en anglès i similars em sembla un molt mal exemple. Em recorda més al que fan els gossos per marcar territori que a qualsevol pas en la la direcció de millorar una enciclopèdia.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Ja vaig donar la meva opinió. Crec que s'han de treure perquè ja no havien d'haver-se posat abans. I no es tracta de "capar" cap iniciativa. Tots a la VP tenim els "nostres viquiprojectes", explicitats o no. Ens imaginem que tot-hom volgués fer-ho públic amb plantilles a les pàgines de discussió?

Barcelona (discussiócontribucions)

D'acord a no posar-ho

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En tenim un altre cas, la plantilla {{VPBDN}}. No sé si obrir una presa de decisió o proposar-les totes per esborrar.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre.

I també hi ha {{VPCORN}} que vaig crear jo mateix. En contra dels comentaris anteriors, jo sí que estic a favor de mantenir-les pel llegat que representen i per la informació valuosa que ofereixen, tant pel que fa a crida comunitària discreta com per l´ús d'eina de seguiment dels articles que pertanyen o que s'ha aconseguit crear o millorar en un viquiprojecte i col·laboració entre usuaris.

Les discussions al cap i a la fi són els espais de debat com a calaix de sastre on debatre sobre aquell mateix article i suggerir mancances, referències, crítiques de contingut, etc. També és on, fins ara, s'hi han destacat els processos i resultats d'AdQ o destacat articles com el dels 100.000, 250.000, etc. No tenim cap llibre d'estil estricte sobre com gestionar-les i també està bé que tinguin aquesta flexibilitat, penso. A més a més, aquestes plantilles inclouen la inserció d'una categoria per poder comptar articles que s'han fet en el marc d'una iniciativa -sovint una manera més idònia que no pas inserir una categoria a l'article com a tal. I no són d'actes d'un dia concret, sinó més aviat de projectes de llarga durada. És més senzill per algú no avessat a l'edició d'inserir una plantilla a la discussió que no pas aprendre com posar una categoria oculta.

Seguint el mateix raonament estricte, les icones i informació del 100 fonamentals, 1.000 fonamentals i AdQ s'haurien d'eliminar; cosa que no tindria tampoc massa sentit al meu parer. Totes aquelles crides a través de les quals puguem apel·lar més participació amb aquesta mena d'avisos i en espais més silenciosos que no siguin a l'article com a tal, a mi em semblen bé. Cada cop hi ha menys reptes autogestionats per viquipedistes i de coses com aquestes sempre surt algun engrescat que s'hi posa de debò amb el seu poble. Ja seria sorprenent trobar un article que tingui 4-5 plantilles a la seva discussió i que realment "molestin"; voldria dir que hi ha empenta i iniciatives de tota mena i que la temàtica local és un èxit de participació.

Manlleus (discussiócontribucions)

exactament pensava lo mateix dels portals, com els AdQ, articles fonamentals, categories i codis de plantilla per a projectes, etc formen part de la Viquipèdia en català, i per cert, alguns són adoptats d'altres wikis com l'anglesa. Sí que veig l'ús excessiu és contraproduent i fa lleig, però en comptes d'eliminar-ho, ho haguéssim pogut regular o limitar com hem fet en altres temes i penso que hagués envellit millor amb el pas del temps.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Posar categories ocultes és exactament igual que posar categories no ocultes, i fins i tot crear categories ocultes és molt més fàcil i ràpid que crear una plantilla de viquiprojecte.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I acabo de veure que també hi ha {{VPMOLL}}, aquesta no tant usada com les altres.

Docosong (discussiócontribucions)

Aquesta és meva, D'acord amb els arguments de treure les plantilles de viquiprojectes de la discussió

Manlleus (discussiócontribucions)

les plantilles de discussió que no aporten res més que el títol del viquiprojecte penso que millor treure la plantilla i fer un petit comentari amb enllaç al projecte

Isidre blanc (discussiócontribucions)

CONCLUSIÓ: s'han de treure les plantilles de la pàgina de discussió, oi?

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Vinc tard a aquesta discussió, jo havia afegit en el seu moment plantilles de Viquiprojectes perquè en les pàgines d'aquests es poden donar pautes i referents útils pels editors. Secundàriament l'autor pot descobrir un Viquiprojecte sobre un tema que edita i així animar-se a editar més. Sobretot aquest argument em sembla vàlid pels Viquiprojectes que no són temporals sinó temàtics i que es poden estendre en el temps.

Resposta a «Plantilles de viquiprojectes»