Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia. Veig que hi ha un gran grup d'usuaris (alumnes?) que estan afusellant els personatges d'aquest llibre i per variar una mica, sense preocupar-se gaire de formats ni de llibre d'estil.

Si qualcú en sap res, que ho comenti, perquè sense cap informació de que aquest llibre tengui una llicència lliure, haurem d'esborrar-los per violació de drets d'autor.

Podeu trobar els articles aquí.

Paucabot (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els que he vist a la teva cerca no estan tan malament de format (o sigui, ara estan bé, però per ser de novells ja estaven prou bé abans que els arreglessis). Ara bé, el problema és que s'haurien de marcar tots com a copyvio, perquè els que he comprovat estan copiant i enganxant el text del llibre.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, és el que anava a fer, però abans volia assegurar-me que no aparegués un professor dient que aquest pdf té una llicència lliure.

Paucabot (discussiócontribucions)
MartiB7 (discussiócontribucions)

AVIS IMPORTANT. LLEGIU AMB ATENCIÓ

Hola, els alumnes estudien a l'Institut Francisco de Goya de Barcelona. Jo soc el seu professor de català, Lluis-Xavier Flores i Abat, usant ara el perfil del meu alumne Martí Barbeito de 1r Batx.

Soc d'Alacant i soc molt amic de Jaume Lloret i Esquerdo, autor del llibre Personatges de l'escena alacantina. El llibre està exhaurit i l'autor, Jaume, està contentíssim que bolquen les entrades del seu llibre en Viquipèdia, tenint en compte que son actors i dramaturgs de la ciutat d'Alacant, que com sabeu no es prodiga en la xarxa.

Són 54 alumnes els que tinc en este projecte treballant alhora i jo, com a professor, editor i escriptor, ja els he dit com es fan les entrades, al citació és sempre obligatòria. Ells saben que en l'apartat de bibliografia cal citar el llibre (la font) i en enllaços externs penjar el link del mateix llibre, el qual és obert per a tothom i la gent se'l pot descarregar debades.

No crec que el meu alumnat estiga fent res il.legal o no permés quan estan citant la font!!!!. Òbviament ells no poden redactar de nou el text com si foren uns redactors adults i experimentats perquè són xavals de 16 anys però per això tenen la meua supervisió i ajuda. Estan aprenent alhora a respectar la variant valenciana de la nostra llengua, en a qual estan redactades.

De fet, jo m'encarregue de fer la revisió final en català de València, perquè el corrector només accepta l'oriental (una estupidesa, siga tot dit de passada) i encara que no ho noteu la primera frase de cada entrada sol estar elaborada (i no copiada exactament igual) quan no sabem l'any de naixement i defunció. De fet, en alguns casos elalumnes completen les dades que Jaume no va poder recopilar en el seu llibre gràcies a un treball de recerca en la xarxa.

Vos demanaria que si hi ha algun problema m'ho comentàreu, abans de desanimar a uns alumnes que estan treballant de valent en coordinació amb mi per a fer difondre autors valencians en la Viquipèdia sense cap intenció de piratejar res. En absolut. Crec que s'haurà de valorar que com a jóvens els estem acostant a estimar la llengua catalana per mitjà d'activitats com esta a les xarxes. No sabeu com de dificil es persudir i engrescar els alumnes perquè s'estimen la nostra llengua.

[INFORMACIÓ PERSONAL ELIMINADA]


Atentament

Lluís-Xavier Flores Abat.

Llicenciat en Filologia Catalana (Universitat d'Alacant)

Diploma d'Especialització en Filologia Aragonesa (Universitat de Saragossa).

Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia (Universitat de Barcelona).

Postgrau en Direcció de Museus i Centres Patrimonials (Universitat de Girona).

Director de la Revista Valenciana de Folklore.

Membre de la Societat de Llengua i Literatura Catalanes de l'Institut d'Estudis Catalans

I un humil servidor de la nostra llengua que dia a dia lluita perquè el seu alumnat catalanoparlant i castellanoparlant estime i valore esta llengua, desig que crec que compartisc amb tots vosaltres.

Salutacions cordials a tots i espere rebre la vostra resposta de bon grat.

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola Lluís-Xavier. Si és com dius, als problemes que s'han comentat, caldria afegir un altre, el de "conflicte d'interessos". El meu suggeriment seria fer una lectura meditada, amb l'alumnat, de les pàgines d'ajuda bàsiques de la Viquipèdia. Per exemple, Viquipèdia:Guia bàsica i Viquipèdia:Estructura d'un article i ensenyar-los a escollir un títol que sigui adient per l'article, a reelaborar un text, a formatar adequadament la referència a una font, a incloure infotaules i categories, a estructurar l'article, etc. Salut!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ser amic del subjecte de l'article seria un conflicte d'interessos, però ser amic de l'autor de la referència no ho és. Fins i tot l'autor de la referència podria alliberar el seu propi text i venir personalment a convertir-lo en articles.

Una altra cosa és que hi podria haver un mal ús de les referències amb interès de promoció (que algun cop ha passat) però aquí no l'hi veig pas.

Paucabot (discussiócontribucions)

Això seria una segona passa. Si no aconseguim arreglar el tema dels drets d'autor, tota la resta serà innecessària perquè els articles s'hauran d'esborrar.

Alzinous (discussiócontribucions)

En aquest mateix sentit, l'alumnat està pujant a Wikimedia Commons, imatges capturades directament del llibre Personatges de l'escena alacantina, sense autorització i identificant-les com a "treball propi". Tot i que, en la majoria dels casos, es tracta de fotografies molt antigues, s'haurien de seguir els procediments establerts.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Això de les imatges té mala solució.

Per altra banda, @Alzinous, estàs marcant els articles amb {{FVA}}, però aquests articles estan tots copiats textualment d'una font fiable. Per tant, de dubte sobre l'admissibilitat no n'hi ha cap. La plantilla més aviat està mossegant innecessàriament els nous i distraient-los del problema important que és el copyvio.

Alzinous (discussiócontribucions)

No entenc perquè ho dius @Pere prlpz: només quan els articles no tenen cap referència acostumo a posar la plantilla FVA. Podria ser que, en algun cas, m'hagi equivocat, tot i que acostumo a pensar les coses una mica abans de tirar pel dret i posar la directa. Cal veure en quin moment concret s'ha posat la plantilla. Si tu mateix, o algú altre, heu afegit referències després que s'ha marcat l'article, podeu treure la plantilla sense problemes. Val a dir, que dedico més temps a arreglar articles que a posar etiquetes.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

Cap problema :-)

Alzinous (discussiócontribucions)

Darrerament, hi ha hagut diverses onades d'estudiants redactant articles. El professor o professora encarrega al seu alumnat la tasca de fer dos o tres articles, però sense cap instrucció ni explicació del que és la Viquipèdia i com funciona (pel que sembla). Tot plegat, dona molta feina d'arreglar articles. En alguns casos, els nois i noies escriuen alguna cosa a la pàgina d'usuari/a, la qual cosa està molt bé. He intentat contactar amb algunes d'aquestes persones i he tingut algunes respostes positives. Potser alguns d'aquest nois i noies, a la llarga, acaben desenvolupant un interès personal per col·laborar amb la Viquipèdia. També he contactat amb un professor Emili Llorente de 'Institut Ciutat de Balaguer (encara que crec que aquest no és el profe que està demanant els articles dels alacantins). Estaria bé, arribar a identificar a quins instituts pertanyen aquests nois i noies i profes i oferir-los algun taller (si fos possible organitzar-ho i si els interessats ho volen). Mentre, crec que no hi ha altra sortida que continuar arreglant els articles.

Emili Llorente (discussiócontribucions)

Bon dia,

Nosaltres ho estem fent perquè ens ho demanen al curs de C2 de català del CNPL.


Jo soc professor de matemàtiques, no ho demano als meus alumnes.

Paucabot (discussiócontribucions)

Hola, Lluís Xavier i benvingut a la Viquipèdia.

El primer que faré serà esborrar la informació personal del teu missatge anterior per qüestions de privacitat. Parlarem a través d'aquest fil.

Segon: el que t'hem dit és que, precisament, hi ha un problema d'infracció de drets d'autor. Aquesta obra, si ningú ens diu el contrari, té copyright i el permís verbal del teu amic no basta. Necessitam qualque cosa més sòlida per no esborrar els articles. Pots fer una ullada a Viquipèdia:Autoritzacions.

I finalment, et recomanaria que et creassis un compte per tu. Cada compte de la Viquipèdia hauria de ser usat per una sola persona per qüestions d'atribució.

Pau.

Paucabot (discussiócontribucions)

El professor no ha tornat a dir res. Vaig posant els pre-avisos d'esborrat als articles.

Lluís-Xavier Alacant (discussiócontribucions)

Bon dia. Soc Lluís-Xavier Flores, el professor. No he tornat a dir res perquè he estat una setmana sense classes amb ell. Sense dubte, agraïsc les vostres respostes però no entenc les diferents postures, ja que no m'aclariu com actuar d'una sola manera. Cadascú dieu una cosa.


Per la meua banda, no entenc perquè els articles no podem estar penjats a Wikipècdia citant la referència bibliogràfica d'on ha estat extret. Si en fem citació!!!


Contestant al fin d'algú de vosaltres que deia que semblava que jo no supervisava el treball dels alumnes, totes les entrades ESTAN REVISADES per mi, ja que, primer que res, han d'estar redactades sense faltes, en un bon model de català de València (ja que el sistema vostre els assenyala allò que no és català orientall!!!!, com is fora una errada) i a més els ajude a reelaborar les primeres línies de les entrades dels autors i al configuració de la caixa amb foto, ja que de vegades, com deia, no hi ha dades de naixement i defunció en el llibre original, i cal presentar le sdades d'una manera adient.

En este sentit, els alumnes amb la meua col·laboració i la de Jaume Lloret, autor de llibre, estem completant lleugerament algunes dades que Lloret va incloure en el seu llibre, en concret, amb l'especificació d'estes dates de naixement i defunció.

Tant Lloret com jo mateix no entenem on rau el problema en penjar a wikipèdia textos, alguns d'ells molt breus, que seguixen la mateixa redacció feta per Jaume Lloret en el seu llibre, quan estem CITANT L'OBRA, tant en l'apartat de "Enllaços externs", que tots els meus alumnes saben que és un apartat obligatori, com el de Bibliografia. En tot moment, s'està dient la font, no és un pirateig. Citar les fonts no és un delicte, és una obligació per a tots aquells que fem un treball de caire científic, i este crec que és el cas del que estan fent els alumnes de català. De fet, és un altre dels ensenyaments que estan aprenent amb este treball.

Fins i tot, Jaume Lloret, poc avesat a internet i a wikipèdia, m'ha dit que què passaria si ell mateix penjara les entrades per ell redactades en el seu llibre a Wikipèdia. També estaria cometent una il.legalitat o un plagi? Sincerament no entenem esta actitud, i m'agradaria que em donàreu una resposta única i una instrucció única. Ell està dispost a fer-vos arribar un escrit, si cal. Si és que no hi ha cap problema!!!! Fins i tot, en la pàgina web ALICANTEPEDIA hi ha penjades les mateixes entrades del seu llibre en versió castellana i no ells mateixso m'han informat que mentre es cite la font, tal com elsl fan, no es pot considerar un plagi. És una estupidesa tornar a reedactar una entrada d'un autor/a que ja esta ben redactada, però és això el que voleu?

Tot plegat, la il·lusió d'este projecte es veu enterbolida per la quantitat de problemes i entrebancs que veig que suposa col·laborar a la Wikipèdia i la multitud de punts de vista que llig en les vostres opinions. No hi ha manera d'entendre res, sincerament. I ho dic amb molt de respecte cap a la vostra faena, però, per favor, sigueu més flexibles. Involucrar i engrescar els alumnes en l'assignatura d ecatalà és cada vegada més difícil i si esta activitat es caracteritza per haver sabut connectar-los amb el català, peseu-hi una miqueta.

Molt cordialment

Lluís-Xavier Flores Abat

Alzinous (discussiócontribucions)

Abans de seguir creant articles contraris a les directrius bàsiques, seria bo que féssiu un primer esforç col·lectiu, amb l'alumnat, per llegir, al menys, això, Viquipèdia:Introducció.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Lluís-Xavier Alacant Resumeixo: el problema greu és que esteu plagiant el llibre. Dius que teniu el permís de l'autor, però qui ho ha de dir és l'autor i de manera que entengui que deixant publicar el text a la Viquipèdia està permetent que qualsevol en faci gairebé qualsevol cosa amb molt poques restriccions, incloent fer-ne un altre llibre i vendre'l. Com et van enllaçar fa uns dies, en tens més informació i models a Viquipèdia:Autoritzacions i és tan senzill com que l'autor enviï un correu electrònic.

Si Jaume Lloret volgués penjar ell mateix els textos del llibre que va publicar també hauria de d'enviar una autorització dient que ell és l'autor del llibre i que l'està penjant amb el seu usuari. Així de fàcil.

Fixa't que si no es demanés una autorització qualsevol podria venir dient que té permís de qualsevol autor (o que és qualsevol autor) i copiar a la Viquipèdia el llibre que li vingués de gust, sense cap sense permís de l'autor.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Lluís-Xavier Alacant, diu: "Fins i tot, Jaume Lloret, poc avesat a internet i a wikipèdia, m'ha dit que què passaria si ell mateix penjara les entrades per ell redactades en el seu llibre a Wikipèdia. També estaria cometent una il.legalitat o un plagi?"

En l'àmbit de la publicació científica (que conec bastant bé) passa de tant en tant que un autor copiï fragments sencers o il·lustracions o gràfiques d'un article seu ja publicat en un altre que prepara per publicar en un altre lloc, tot pensant que, pel fet que sigui obra seva, no és cap plagi. Però sí que ho és i se'n diu "autoplagi".

Per altra banda, penso que seria una pràctica molt bona per a l'alumnat que aprenguessin a redactar textos a partir d'informació extreta de llibres o articles. Alguns cursos vaig avaluar treballs de recerca de batxillerat i vaig trobar treballs en què la informació estava molt ben integrada, mentre que d'altres es limitaven a copiar i enganxar de les fonts consultades.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Només un afegit: l'autplagi és un problema en la publicació acadèmica (no es pot publicar com a novetat el mateix text dos cops) però no és un problema a la Viquipèdia. Si el mateix text està en un altre lloc, cap problema mentre sigui adient i tingui permís de l'autor. Tenim molts articles importats d'altres llocs.

Alzinous (discussiócontribucions)

Tot aquest problema es resoldria, d'una manera molt simple, animant a l'alumnat a cercar noves fonts i ensenyant-los a construir els articles a partir dels resums, la combinació i la síntesi de textos procedents de diverses fonts. Es tracta de nois i noies de batxillerat, ho poden fer perfectament i, a més, és quelcom que està previst en el currículum de batxillerat ("elaborar textos de diferents tipus") i que han d'aprendre.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, la manera més simple és que l'autor enviï l'autorització, i més per uns personatges que probablement han estat coberts per una única font fiable.

Alzinous (discussiócontribucions)

Tens raó. L'autorització de l'autor permetria fer el "copia y pega" sense problemes. Insistir, però, en fer servir una única font, la de l'amic, i que la tasca sigui "copiar sense reelaborar" més aviat fa sospitar que hi ha un interès promocional. D'altra banda, he estat arreglant alguns d'aquests articles i no m'ha resultat difícil trobar altres referències. Per exemple: Antoni Chapuli Navarro o Juan Bautista Alemany Limiñana, entre d'altres.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

M'encantaria tenir milers d'amics d'autors de llibres que es trobin gratis en línia interessats a promocionar-los copiant-ne el contingut (que sigui adient) a la Viquipèdia.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

El cas és que he fet un cop d'ull a una de les persones biografiades de la llista que indicava @Paucabot i he trobat una altra font (el web Reeditor) que parla de coses molt diferents sobre la mateixa persona. Per exemple, els diaris on va treballar no coincideixen. En el llibre de Lloret i Esquerdo sembla com si aquest senyor hagués estat sempre a Alacant, treballant a la Diputació, però segons el web Reeditor va viure vint anys a Madrid, on va ser redactor en cap del diari ABC. Tampoc coincideixen els títols de les obres que s'esmenten en cada lloc. No vull dir que LLoret se les inventi, però és estrany que en un lloc s'esmentin uns títols i en uns altres d'altres de diferents. Ni el cognom sembla ben escrit en el llibre de Lloret i Esquerdo: "Rodolfo Salazar" en comptes de "Rodolfo de Salazar" com veig en altres llocs que semblen tan fiables o més que l'esmentat llibre, per exemple, el diari Información d'Alacant, el diari ABC o elperiòdic.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si voleu ampliar aquests articles amb altres fonts i redactar-los millor i que deixin de ser copyvio, no us en estigueu.

Això no treu que si el professor enviés l'autorització del seu amic salvaríem de l'esborrat els articles que no hàgiu refet.

Resposta a «Personatges alacantins»