Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Sobre l'opció de "marcar totes les edicions com a menors" a les preferències

7
FranSisPac (discussiócontribucions)

Partint de la consideració que la informació associada a una edició que es faci a Viquipèdia té la seva importància, i també pot tenir algunes conseqüències, em pregunto quin sentit té donar l'opció, a les preferències d'usuari, de «Marca totes les contribucions com a edicions menors per defecte». Es podrien emprendre accions per eliminar, o limitar, aquesta opció de les preferències d'edició? Potser se m'escapa i sí que hi ha un nombre significatiu d'usuaris que fan moltes més edicions menors que edicions "no-menors", és a dir, que són més vegades les que haurien de marcar "m" que no pas les que s'estalvien treure-ho "adoptant" aquesta opció. Si és el cas, per exemple, d'alguns bots, no veig perquè s'ha d'obrir l'opció a tothom.

Consultant Ajuda:Edició menor queda clar que en determinats casos és fins i tot recomanable, però en absolut se'n deriva la conveniència de fer-ne un ús generalitzat.

Em trobo amb edicions marcades "m" que corresponen a canvis prou significatius, però que, vistes les contribucions de l'usuari, resulta que totes les que fa, fins i tot algunes que poden arribar a milers d'octets, són "menors" (excepte la creació de pàgines, i certs moviments de pàgina, que queden amb la marca "N") i hem de suposar que això resulta de la lliure elecció d'una opció que se li ofereix. Té sentit?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Personalment, no l'he volguda fer servir mai, ja què decideixo si una edició és menor o no quan acabo de fer-la i vaig a desar-la.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És un bon debat, gràcies per proposar-lo, @FranSisPac. Comparteixo els arguments i la preocupació: una edició de 5.000 octets no és «menor» tot i que sigui d'un usuari veterà, ja que a la vista general d'un historial d'article això no té cap vinculació o rellevància. Les edicions menors no haurien de substituir la tasca que fa l'autopatrullat. Per tant el criteri d'edició menor, que té una pauta genèrica, pot fins a cert punt dependre quantitativament o puntual del criteri de cada viquipedista, però això no hauria de ser un motiu pel qual estigui supeditat com a opció de les preferències.

En primera instància estaria a favor d'eliminar l'opció de les preferències. A veure el parer d'altres usuaris.

Vriullop (discussiócontribucions)

La primera reacció és que això només hauria d'estar disponible per a autopatrullats. Pensant-ho una mica més:

  • Demanar configuracions per-wiki "menors" sempre és complicat si no està ben justificat, contemplant les repercussions i alternatives.
  • Les preferències poden ser globals: Especial:GlobalPreferences. Encara és més complicat que aquesta opció global quedi anul·lada o modificada per a un wiki.
  • En cada edició es pot canviar: de major a menor o de menor a major. Que es faci correctament és una qüestió més general que no depèn de les preferències.
  • Abans de res, caldria explicar-ho més en l'ajuda, com a en:Help:Minor edit: si marques erròniament una edició com a menor, què cal fer; si ho fa algú altre, què cal fer (potser el mateix perquè se n'adoni). Com sempre, és millor parlar-ho amb l'usuari, alternativament es podria usar en:Template:Uw-minor.
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que és difícil trobar una solució general si no concretem més el problema. Pot ser bo actualitzar Ajuda:Edició menor seguint l'anglesa però compte que si esperem que els editors estiguin obligats a seguir el que hi digui sobre quan s'ha de marcar una edició com a menor i quan no, estem fent una política més que una pàgina d'ajuda, i cal un cert consens.

Ara bé, sense voler culpabilitzar ningú, crec que hauríem de començar a posar exemples d'edicions marcades com a menors que no ho són (i a l'inrevés), i a explicar quins inconvenients ens porta que estiguin marcades com a menors. Això ens permetrà afinar la política per resoldre problemes que realment tenim, i si s'escau demanar als editors que canviïn la seva pràctica.

FranSisPac (discussiócontribucions)
  • @Pere:
    • Precisament per "no culpabilitzar ningú" evito exemples concrets.
    • Considero que no es tracta de "quins inconvenients ens porta". Més aviat és qüestió de veracitat / fiabilitat / utilitat de la informació que es proporciona amb l'edició ("menor", resum i etiquetes; aquestes les deixo de banda). (veure "nova proposta")
    • Tampoc es tractaria, en cap cas, d'obligar, i menys en una qüestió amb límits poc precisos. De fet, fins i tot la "norma" del Llibre d'estil comença dient que «És recomanable seguir-la...»
  • @Vicenç:
    • Si ho entenc bé, els teus dos primers punts indiquen que millor oblidar la idea de treure, o fins i tot limitar, aquesta opció.
    • Sobre l'actualització d'Ajuda:Edició menor, no és mala idea però, en la meva opinió, la versió anglesa tampoc aporta massa més. Per cert:
      • Cal prendre's seriosament l'avís de la Plantilla {{Metawiki}} sobre fer els canvis també a m:Help:Minor edit per tal que no es perdin?
      • Des que la vas crear el 2006, el quart punt de "Qüestions a tenir en compte" té un enllaç conduït que apunta a "Viquipèdia:Seguiment d'enllaços" (mogut, dos anys més tard per SMP, a Ajuda:Seguiment d'enllaços) mentre que el text que mostra (etiqueta) és "llista de seguiment"! (veure més endavant)
    • D'acord en "parlar-ho amb l'usuari" (pendent per part meva en el cas "desencadenant"), però el que aquí plantejo no apunta al fet de donar resposta a una edició "menor" concreta. (Em reservo l'opinió sobre l'en:Template en qüestió).
  • Consideració general: movent-me per aquest tema he tingut la percepció d'un cert desori, o falta de claredat, en el trio "llista de seguiment", "canvis recents", "canvis relacionats", les seves interrelacions i el seu lligam amb les preferències. Per tal de no divagar aquí, crec que és millor moure-ho a una altre fil de la Taverna, on també m'agradarà plantejar la disjuntiva de denominació "seguiment d'enllaços" vs. "canvis relacionats"!
  • Nova proposta: seguint l'esperit, i la lletra, d'Ajuda:Edició menor (a meta, «Marking a major change as a minor one is considered poor etiquette...» i d'Ajuda:Resum de la modificació (a meta, «It's good practice to fill in the Edit Summary field, or add to it in the case of section editing», proposo que es debati i, si és possible, s'acordi:
« En la pàgina de preferències d'edició (caixa d'edició), afegir el que aquí s'indica en negreta (que, en principi, aniria en rodona normal) al final del text de dues de les opcions:
«Marca totes les contribucions com a edicions menors per defecte. Opció no recomanada»;
«Avisa'm quan deixi en blanc el resum de la modificació (o el resum per defecte). Opció recomanada». Aquesta podria emfatitzar-se amb, per exemple, Opció fortament recomanada.
»
Vriullop (discussiócontribucions)

Sobre la plantilla:Metawiki, no es pot prendre actualment al peu de la lletra. La idea inicial era tenir les pàgines d'ajuda de Meta traduïdes i actualitzades, i en tot cas afegir un annex a peu de pàgina amb qüestions específiques de la Viquipèdia. Per posar un exemple, Ajuda:HTML en text wiki. La qüestió és que no s'han actualitzat, encara que tampoc hi ha canvis importants. Ara per ara totes aquestes pàgines es podrien traslladar a Meta, on ja tenen una navegació bàsica de versions, i la versió local editar-la més lliurement segons necessitats. També cal tenir en compte la diferència entre Ajuda, com usar en la pràctica unes opcions tècniques, i l'espai Viquipèdia sobre recomanacions pròpies del projecte.

Sobre les edicions menors, no hi ha manera de definir-les, és una percepció personal i una qüestió de pràctica habitual. No es pot fer política, sinó unes recomanacions de quines són les millors pràctiques consensuades i que serveixen de referència per a qualsevol discussió.

"Opció no recomanada" no crec que sigui el més adequat. Hi pot haver usuaris esporàdics o usuaris experimentats d'altres projectes que només facin un tipus d'edicions i que considerin que la majoria seran menors. En tot cas es pot explicar quan no és recomanable usar aquesta preferència i afegir-hi un enllaç.

Resposta a «Sobre l'opció de "marcar totes les edicions com a menors" a les preferències»