Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

Bon dia

Volia consultar si es politica de la wikipedia o exclusivament de algun dels seus redactors de fer intoncionadament missgender a persones trans.


El tema es més complexe quan es fa referencia a una persona no binaria:

-Des de la comunitat trans no binaria fa temps que es proposa l'elli i el "-i"

-Segons molts linguistes s'hauria d'usar el masculí per fer referencia a persones no binaries


Però sembla que el tema es complica quan la persona no binaria es AFAB (asignada dona al neixer) perque es mante i s'insisteix a usar el femení per aquesta persona i esborrar la visibilitat de persones trans no binaries.


M'agradaria saber quina es la politica de la wikipedia envers minories i l'odi de alguns dels editors envers les persones trans

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La política és escriure en català, seguint les normes prescrites per l'IEC i l'AVL, i no fer investigació original. L'ús dels dos gèneres gramaticals del català amb una persona concreta segueix el que facin les fonts acadèmiques en català.

Una altra cosa és que es pot dir quins pronoms prefereix fer servir Judith Butler en la seva llengua, que no té gènere gramatical.

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

Llavors s'hauria d'usar el masculí, per aquest article ja que no està parlant d'una dona sino d'una persona no binaria?

Docosong (discussiócontribucions)
Antígona Oriol (discussiócontribucions)

No es gratuït i he sigut prou curosa de no asenyalar qui era que estava activament i concientment fent missgender a algú.

El que no acabo d'entendre es "atacant-me gratuïtament" quan estas defensant fallar a la identitat d'una persona amb l'intenció de fer mal a persones trans i no binaries i invisibilitzar-les.

Si una persona es obertament no binaria, hem de amagar-ho a la wikipedia catalana?

Docosong (discussiócontribucions)
Antígona Oriol (discussiócontribucions)

Si aquest acord fos racista, o xenofob me'n queixaria de també. Un acord fet per unes majoria (relativament) privilegiada discriminant a minories no crec que sigui un bon acord.

Docosong (discussiócontribucions)

Diria que són temes diferents i no sé quina relació hi tenen. El concepte de majoria priviliegiada no l'acabo d'entendre, tampoc

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

no entens la relació entre racisme i transfobia? (no entenc ben bé que es el que no entens, de debò)

Leptictidium (discussiócontribucions)

Una manera molt fàcil de no «amagar» que aquesta persona és obertament no binària és posar una frase a l'article que digui «Butler és una persona obertament no binària». Així no cal fer malabarismes amb el llenguatge.

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

i despres seguir tractant-li en femení?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En algun cas que m'hi he trobat, a banda d'especificar a la introducció el gènere amb el qual s'identifica i de fer-ho notar a Wikidata perquè aparegui a la infotaula, es pot seguir referint-se sempre pel(s) seu(s) cognom(s) per tal d'evitar els pronoms personals. Fet que defineix explícitament la persona i manté tot el context.

És a dir, en comptes de dir "Ell fou guardonat amb el premi A" escriure "Vila i Martí rebé el guardó A". El català normatiu, al qual ens cenyim com a enciclopèdia, és prou ric i permet la construcció de frases i sintaxis per completar un article enciclopèdic evitant aquest assumpte.

Sigui com sigui, el gènere no marcat en català és "ell", per la qual cosa en el cas d'algú no binari i que no especifiqui cap més qüestió, aquest pronom és plenament vàlid segons les fonts normatives de l'IEC i l'AVL. Nosaltres això no ho podem canviar ni som generadors de neologismes. Espero haver-te pogut ajudar, @Antígona Oriol.

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

Estic completament d'acord amb el que dius, Xavier.

Però en cas de no usar un pronom específicament no-binari, crec que seria important mencionar-ho per tal de donar representativitat al col·lectiu.

Encara que per la comunitat trans no-binària és una lluita important trobar una manera de referir-s'hi que no generi disfòria i per això fa temps que s'està promovent l'ús de l'elli, com que es tracta d'una minoria aconseguir que l'IEC i l'AVL siguin respectuosos amb aquest tema és molt complicat. (diuen "oh, està inclòs dins de l'ell us ha de servir" bé el fet és que l'ell produeix disfòria a moltes persones"), i personalment, crec que és molt més important el respecte a les persones que a la llengua.

Xamil (discussiócontribucions)

El respecte a la llengua és quelcom important a la Viquipèdia. L'elli no és acceptat per l'IEC i l'AVL.

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

Més que a les persones?

Es a dir, el racisme, la transfobia i altres odis son mes acceptats que crear un llenguatge que no fereixi a ningú?

(estem parlant de fer missgender concientment a una persona i invisibilitzar que no es tracta d'una dona sino d'una persona no binaria)

Leptictidium (discussiócontribucions)

Espero que no estigueu acusant altres usuaris de mostrar racisme, transfòbia i altres odis pel fet de no estar d'acord amb la vostra opinió.

CarlesMartin (discussiócontribucions)

L'usuari està ara blocat tres dies per VP:R3R a Judith Butler, però les seves acusacions constants i gratuïtes contra en Docosong serien també motiu de blocatge per conducta hostil. Si quan torni del blocatge de tres dies torna a fer-les el blocaré per conducta hostil indefinidament.

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

No crec que sigui "conducta hostil" denunciar la transfobia, però trobo la transfobia força hostil cap a les persones trans.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Doncs ho acaba de fer aquí abaix, responent que "es clar que ho estic fent" al meu missatge anterior. Prefereixes blocar-lo tu o me n'encarrego jo?

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

entenc que denunciar actituds transfobiques és motiu de bloqueig a la wikipedia? (no ho faig per estar en contra de el meu punt de vista sino per estar exercint misgender)

CarlesMartin (discussiócontribucions)

Blocat. Acusacions infundades reiterades després d'avís. Conducta hostil.

Antígona Oriol (discussiócontribucions)

m'agradaria entendre perque defenseu que el que feu no es fer missgender (que es una forma de transfobia).

Barcelona (discussiócontribucions)

Ho he posat la discussió de l'article però ho repeteixo aquí:

  • a la Viquipèdia fem servir formes normatives i cap reglament intern ha acceptat no seguir els morfemes indicats per IEC, AVL i altres entitats.
  • l'ús de pronoms diferents o de no emprar el masculí genèric no és uniforme dins el feminisme, ni entre els moviments de defensa de les minories, ni molt menys a l'acadèmia, són convencions opinables (i en alguns casos fins i tot contestades). Fins i tot en el cas que tothom estigués d'acord en el seu ús, caldria igualment passar per validació comunitària com qualsevol altre part del llibre d'estil
  • una cosa és indicar que la persona és no binària, que es considera X o que lluita per Y, absolutament necessari, i l'altra emprar en el redactat una convenció no acceptada i que a més en el cas de la persona en qüestió ni tan sols pot dir-se que s'identifiqui amb aquesta terminació -i atès que no és catalanoparlant
  • separem si us plau contingut d'article de tractament entre viquipedistes
  • es pot opinar (i canviar si hi hagués consens) polítiques internes, es pot considerar que el tracte d'algun viquipedista pot ser millor o pitjor però insinuar que hi ha odi cap a determinat col·lectiu per no usar un morfema (polèmic) -i em sembla més que excessiu
158.109.126.59 (discussiócontribucions)

La acusació de odi no es per no usar un morfema polèmic, sino per fer missgender a les persones no binaries.

En especial a les persones AFAB (asigned female at birth) que ni tan sols reben un tracte masculí genèric, ni una menció a que són persones no binaries.

Quan es fa missgender a una persona trans, fa mal, si es de manera conscient, es una agressió verbal es justifiqui en l'IEC o l'AVL.

Barcelona (discussiócontribucions)

Reitero el que he dit de les confusions:

  • en el cas de Butler, es pot detallar que es considera persona no binària justament perquè és activista d'aquest tema, però no canvia el tractament gramatical
  • a la pròpia biografia anglesa referencien: "goes by she or they pronouns", per tant accepta el tractament femení (i insisteixo que la percepció personal es pot consignar, s'ha de fer fins i tot en casos com aquest, però no afectaria al morfema general), per tant no veig l'acció lesiva que indiques
Antígona Oriol (discussiócontribucions)

@Leptictidium es clar que ho estic fent.

defet si busques a la wikipedia Transfòbia i vas fins a Misgendering:

Misgendering (equivocar-se de gènere) és l'acte que algunes persones tenen, sigui deliberadament o accidentalment, d'etiquetar a persones trans amb un gènere que no coincideix amb la seva identitat de gènere. Això passa quan s'utilitzen pronoms incorrectes i/o finals amb connotació de gènere incorrectes.

Que es exactament del que m'estic queixant. Segurament podriem augmentar la definició dient que aquest assetjament i violencia que reben les persones trans no binaries es respectada per l'IEC i l'AVL.

@Barcelona el cas de Kae Tempest?

Resposta a «Genere de persones trans»