Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Sobre la plantilla «Millorar referències»

12
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Sempre he tingut dubtes sobre el lloc on cal posar la plantilla millorar referències en el cas d'articles que tot i tenir un llistat de bibliografia i de vegades de fonts externes o de referències fetes manualment, no tenen citacions dins del text. Per a mi, el lloc més adient seria al principi, perquè qui entri a llegir l'article sàpiga que al final trobarà les fonts d'on s'ha tret la informació, encara que no hi trobi citacions. O, en el cas que siguin només alguns apartats els que no continguin citacions, a l'inici d'aquests apartats. Però quan vaig fer-ho així, m'ho van canviar per posar-ho on hi ha les referències i bibliografia.

A la pàgina de les plantilles de manteniment, hi ha un llistat amb les plantilles, i una de les columnes indica la posició on va cadascuna. En la plantilla MR diu: «Al principi de la secció afectada». Però, quina és la secció afectada? Les pròpies referències/bibliografia? El text on no es contextualitzen les referències?

Avui m'ha entrat de nou el dubte quan he vist un article que no té cap citació dins del text però al final té una secció de bibliografia una altra d'enllaços externs que podrien molt bé ser referències. Aleshores he mirat la pàgina específica de la plantilla MR, i hi diu que «serveix per a marcar aquelles seccions de referències o enllaços externs que no es refereixen a paràgrafs o frases concretes del cos dels articles» i que ha d'anar «a la capçalera de la secció a la que fa referència...». Entenc doncs que, efectivament, la plantilla ha d'anar després del cos de l'article, però on?, abans o després del títol «Bibliografia»? I si hi hagués un llistat de referències, caldria posar-la també abans de les referències? En l'article en qüestió, tenint en compte que els enllaços externs que indica podrien ser també referències, caldria posar-la?

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo la pos sempre després de l'encapçalament de Referències o de Bibliografia i diria que la majoria deuen estar devers allà.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)
FranSisPac (discussiócontribucions)

@Mercè (et al.): ara veig aquest fil i em sap greu no haver tret abans el tema, que tinc previst fa temps però sols mig documentat (*), ja que discrepo de la interpretació que s'ha fet de «Al principi de la secció afectada», tot i que això seria pura qüestió de canviar-ne el redactat. Fa tres mesos, en un debat que t'involucrava directament, ja vaig indicar que «m'ha sorprès que no anés al principi com és habitual en les plantilles de "millora"» i, amb optimisme, anunciava que faria una proposta ("coming soon"!). M'hi hauré de posar a fons (*), però apunto que una de les raons, a més de la que tu mateixa planteges quan dius que «Per a mi, el lloc més adient seria al principi [de l'article o la secció]», és que "MR" pot formar part de {{Millores múltiples}} que, evidentment, va al principi.

(*) Aquest tema està "emparentat" amb el de {{Falten referències}} i recentment vaig "esquivar-lo" quan vaig entrar en aquest amb una proposta, evitant usar-lo en els exemples d'ús ampli. Val a dir que "des de temps immemorial" tinc oberta una carpeta d'enllaços "multiviquipèdia" que vaig denominar "MR i garbuix FR MR CC" per les aparents incoherències detectades entorn d'aquestes plantilles, especialment a l'intentar-ne el contrast amb altres viquipèdies.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola @Mercè Piqueras

Jo el que faig es dividir la bibliografia en dos apartats:

  • Bibliografia: les obres que apareixen citades a l'article, mitjançant la plantilla SFN.
  • Bibliografia complementària: per la resta d'obres no citades.

Si em trobo amb un únic bloc de bibliografia i cap obra està referenciada en l'article, llavors li planto allà l'avís de Millorar Referències. Si hagués de senyalitzar una secció de l'article concreta, faig servir la plantilla FR.

P.D.: a Viquipèdia:Estructura d'un article hi ha una mica més d'informació sobre això que parlem.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Si us plau, quan detectis articles on les referències surten al final de tot, mal posades i sense encapçalament (com era el cas de la Torre de Santa Coloma), hauràs d'afegir la secció de Referències amb la plantilla.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Disculpa, @Cataleirxs, però no havia vist més enllà dels enllaços externs i no havia detectat la referència que surtia al final, tota solitària. I ara m'he adonat d'un detall que no entenc: l'última obra que indica la Bibliografia (Joan Fuguet…) té un número, com si fos d'una referència, però si hi cliques, duu a una pàgina d'academia.edu (el portal que recull milions d'articles científics en accés obert) que dona error.

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gracies, @Cataleirxs. Fet! (Per cert, de vegades veig que, a costat d'un «Fet!», la gent hi posa una marca verda; no veig la manera de fer-ho.)

Paucabot (discussiócontribucions)

Has d'usar la plantilla {{Fet}}.

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)
Resposta a «Sobre la plantilla «Millorar referències»»