Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

LanguageTool aplicat directament al cos de l'article

21
Forat Negre (discussiócontribucions)

Els usuaris de LanguageTool sabreu que aquesta eina aplica una correcció ortogràfica exclusivament dins les caixes d'edició de text. Tot i això, se m'ha acudit que podria ser útil pels editors afegir la possibilitat que també s'apliqués al cos dels articles de la Viquipèdia directament, per facilitar la detecció d'errors gramaticals.

He fet un codi d'usuari que fa exactament això, aplicat d'una manera molt senzilla. De moment no he detectat cap problema, però caldria que més gent el provés.

El codi és lliure d'ús, i el podeu modificar com us sembli oportú. És possible que es pugui fer alguna modificació perquè sigui més fàcil d'utilitzar, com ara convertir-lo en un giny o alguna cosa així.

Espero que us sigui d'utilitat!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona iniciativa !

Confesso que no ho he provat perquè ara mateix tinc masses fronts oberts.

He fet una correcció menor a la pàgina d'instruccions. Gràcies !

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Quina passada! Això és una revolució en la manera d'editar i crec que ens n'hauríem de fer ressò.

Amb el teu permís, @Forat Negre, he mogut la teva pàgina amb codi d'usuari a Ajuda:LanguageTool durant l'edició i n'he millorat el redactat i amb captures de pantalla perquè el manual d'instal·lació sigui del tot complet i intuïtiu.

Un cop instal·lat, detalls a millorar: hi ha apòstrofs plans que els suggereix com a incorrectes i en suggereix els de tipus anglès. Per altra banda, els prefixos dels camps de noms els detecta com un error. Potser es podria polir perquè Viquipèdia:Concurs o Ajuda:Imatges no ho detectés com un error on hi manca un espai simple. També detecta "viquiconcurs" o "viquiprojecte" com a erronis i fora bo que proposés sempre d'escollir preferentment les cometes baixes.

Però és que són petiteses... La resta, he vist tots els suggeriments impecables. Insisteixo, una bestialitat el que això pot oferir en termes de viquiprojectes educatius i per facilitar viquipedistes nouvinguts o amb autoestima lingüística baixa.

Arnaugir (discussiócontribucions)

Hola, està molt bé.

Proposo incloure-ho com a gadget activable a les preferències.

Salutacions

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Arnaugir (discussiócontribucions)

Bé, he dit que està molt bé (i ho està segur), però em penso a mi no em funciona (si ho entès bé). Se suposa que en llegir un article, sense entrar a editar, ha de marcar els errors que trobi (això ja m'ho fa correctament) i s'han de poder corregir directament?


Gràcies

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Arnaugir ostres això vol dir que les edicions que he fet al manual explicatiu de Ajuda:LanguageTool durant l'edició no han ajudat gaire… Només funciona durant el mode d'edició (visual i codi, ambdós) i després d'instal·lar el LanguageTool al navegador. Si trobes una millor manera de definir-ho a la pàgina d'ajuda, fes-hi tots els canvis que creguis adient. Salut!

Arnaugir (discussiócontribucions)

d'acord, però segueixo sense entendre-ho.

En activar el JS, a la pàgina de l'article (sense editar), a cada paràgraf em pinta els errors gramaticals, i em surt un numeret que me'ls compta. A la pàgina d'edició visual, em funciona correctament el que descrius.

Per cert, l'activació del JS em causa (petits) problemes a altres pàgines, particularment a pàgines de discussió (p.ex. Viquipèdia:Sala dels administradors), els enllaços blaus se'm desactiven, etc. També us passa?

Vriullop (discussiócontribucions)
Arnaugir (discussiócontribucions)

ho tinc bé al meu common.js, gràcies!

Pallares (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Com a gadget, és molt interessant. Això sí, el LanguageTool ja no és ni de bon tros tan útil com era al principi. En un intent d'afegir-hi noves funcionalitats, suposo, hi han posat molta palla que suggereix «millores» que en realitat només són les preferències estilístiques de qui porta el LanguageTool.

En el pitjor dels casos, això pot induir els usuaris a fer «correccions» innecessàries. En el millor dels casos, fa que els usuaris hagin de perdre el temps destriant allò que és una correcció d'allò que és una preferència estilística del Sr. (o Sra.) LanguageTool.

En anglès, especialment anglès britànic, ja és pràcticament infumable. En català, trobo que encara és una eina útil, però cal emprar-la amb sentit crític, separant el gra de la palla.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ara el que sí que he vist és que en articles llargs no funciona…

Jaumeortola (discussiócontribucions)

Com ha dit @Arnaugir, no entenc el propòsit del que discutim ací. Simplement, instal·lant el complement de navegador de LanguageTool (per a Firefox, Chrome o altres) ja s'obtenen les correccions en el mode d'edició de la Viquipèdia. ¿O és que potser no anava bé en algun cas concret (en algun navegador o en alguna part dels articles)?

Una limitació òbvia és el límit de caràcters, com diu @Xavier Dengra. Per a articles llargs, només funciona en la versió prèmium.

Forat Negre (discussiócontribucions)

@Arnaugir

Gràcies per l'avís sobre els petits errors inesperats a altres pàgines. Diria que es poden solucionar definint millor a quines pàgines s'activa el codi exactament.

@Leptictidium

Les correccions més polèmiques (com el tipus de cometes, i en general aquestes noves funcionalitats estilístiques) provenen del que LanguageTool anomena "Mode perfeccionista". Aquest tipus de clàusules es poden activar o desactivar globalment quan instal·les LanguageTool, però he pogut observar que quan cliques un d'aquests errors, s'indica que el Mode perfeccionista es pot desactivar en textos concrets, així que estic mirant si seria possible forçar-ne la desactivació directament quan analitza l'article, carregant-nos la majoria de "falsos positius".

@Jaumeortola

Pel que fa a la llargària màxima, el giny analitza els textos separant-los per paràgrafs, assegurant així que es mostrin els errors independentment de la llargària de l'article; simplement en els més llargs triga una mica més a arribar fins al final. Per desgràcia, això no passa mentre estàs editant l'article en mode visual, ja que allà la correcció es fa sobre el text sencer, i de fet ja no s'hi aplica el giny. Canviar-ho allà provocaria errors inesperats més greus en intentar fer edicions més grans entre paràgrafs, així que no ho canviaré pas. Per sort, en aquests casos es pot esquivar canviant a l'Editor de codi i fent servir la previsualització. Tot i això, em falta fer algunes comprovacions sobre aquesta darrera part, per assegurar que realment funcioni bé sempre.


Gràcies pels comentaris.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Forat Negre desconec quin tipus d'editor de codi fas servir, però he provat tant 1) el mode d'edició de codi clàssic incrustat en el caixetí antic i la previsualització a pantalla sencera quan fas clic al botó de previsualització; 2) el mateix mode d'edició de codi clàssic incrustat en el caixetí antic i la nova previsualització (mitja codi i l'altra mitja prèvia) a dues columnes que s'ha afegit fa poc; i 3) el nou editor visual de codi que ve per defecte amb les preferències beta (que és el que sovint ja va amb els novells i les recomanacions en viquiprojectes docents). En cap d'ells funciona...

Els articles més llargs són aquells més importants en què hi hauria de ser. I sobretot en l'editor visual, perquè el de codi és dissuasiu en treballs escolars o novells. Si hi hagués cap truc per facilitar-lo, o parlar amb la gent de LanguageTool perquè no el limiti a 6k si és sobre la Viquipèdia, seria fantàstic. Desconec del tot com de factible pot ser.

Vriullop (discussiócontribucions)

Per usuaris novells el que s'ha de recomanar és instal·lar l'extensió en el navegador com a ajuda a l'edició. La lectura amb el corrector activat és per editors malalts de la Viquipèdia que vulguin trobar coses a corregir mentre llegeixen. No veig adequat mostrar possibles errades als lectors o editors ocasionals.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Crec que no ens havíem entès, @Vriullop. Jo mai he dit d'instal·lar el corrector amb cap mode de lectura. Simplement, he dit que en cap dels tipus d'interfície d'editor de codi que tenim a la Viquipèdia i que he provat m'ha funcionat. I que si ho fes, caldria acotar en quin(s) i sobretot que estigués especialment disponible en el visual, que és el que fan servir novells i alumnes. Coincideixo amb tu en l'anàlisi que tenir un corrector sobre un mode de lectura és contraproduent.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ok. Em rondava pel cap i ho he deixat anar pel boc gros :-)

Forat Negre (discussiócontribucions)

El problema pel que aplicar-ho per paràgrafs al text que estàs editant és mala idea és que les edicions grans poden comportar un canvi en el format i nombre de paràgrafs, que faria que no funcionés bé dinàmicament i faria més mal que bé. En faré proves perquè potser aquest cop no és tan greu com sospito, però és el que passava amb el traductor que vam implementar.

Una cosa que m'agradaria afegir al codi actual és una manera d'activar-lo o desactivar-lo més fàcilment. En aquesta línia, potser en editar textos llargs es podria optar per una solució similar: Per defecte intentaria corregir com sempre, excepte quan el text és massa llarg i no pot. Per altra banda, hi hauria un botó nou que quan el cliques t'ho faria per paràgrafs, però que es "revertiria" quan edites el text per evitar tots aquests problemes. No és ideal, però lo altre falla és l'únic que se m'acut.

Forat Negre (discussiócontribucions)

De moment acabo de penjar una nova versió 1.1 on he implementat un botó enlloc de la càrrega automàtica i arreglat els petits errors que hi havia a pàgines especials. En editar articles encara no hi sortirà res, però almenys ho fa una mica més fàcil de solucionar en futures versions.

Resposta a «LanguageTool aplicat directament al cos de l'article»