Viquipèdia:Sala dels administradors

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Wikipedia Administrator.svg Sala dels administradors
Drecera:
VP:SA
Aquesta sala és un espai de trobada per als administradors, per a reportar les seves accions, frustracions, explicacions, o per fer preguntes i demanar recomanacions d'altres administradors. Si sou un administrador nou, no dubteu en fer ús d'aquesta pàgina per a sol·licitar el consell d'un company amb més antiguitat.

No és necessari ser administrador per a participar. Si teniu alguna pregunta o voleu alguna explicació sobre l'actuació dels administradors, feu ús d'aquesta sala també! Tanmateix si teniu una petició específica que no requereix de cap discussió prèvia o si voleu l'acció immediata d'un administrador, llavors, demaneu-la directament a Viquipèdia:Petició als administradors.


Instruccions:

  • Aquesta és una pàgina de discussió comunitària. Utilitzeu la pestanya "Nova secció" per a obrir un nou fil de discussió i signeu els comentaris.
  • Si es parla sobre algun usuari, cal avisar-lo.
  • Si es tracta d'una discussió que té lloc en alguna altra banda, deixeu un avís amb l'enllaç i seguiu la discussió al seu lloc per no fragmentar-la.
  • Els fils s'arxiven automàticament al cap de 2 mesos d'inactivitat deixant-ne com a mínim tres a la pàgina. No cal tancar converses.Wikidata[modifica | modifica el codi]

Mis disculpas por expresarme en otro idioma... Estoy utilizando una herramienta para crear items en Wikidata a partir de una categoría. En este caso usé el contenido de Categoria:Biografies per continent. Figuraban 1170 páginas a las cuales les faltaba el elemento Q. Más de 500 elementos fueron creados, pero queda una lista de páginas que les falta el elemento Q aunque ya existe el item creado.

Un ejemplo: Jordi Alcobé Font ya existe en wikidata como d:Q3183735 elemento creado desde w:fr:Jordi Alcobé Font. Yo diría que es la misma persona y que solamente le falta enlazarlo, pero sería mejor si alguna otra persona pudiera chequearlo. Como dije, este es un ejemplo, hay más de 600 en las mismas condiciones. Si alguna persona está interesada en echarle una mirada le puedo pasar la lista a revisar.

Si nadie quiere hacerlo, no hay problema, ya alguien irá encontrando los errores y lo corregirá. Saludos para todos, --LadyInGrey (disc.) 20:17, 22 set 2015 (CEST)

Contrasenyes dels administradors[modifica | modifica el codi]

Hi ha una proposta per a comentar a Meta per augmentar els requisits de seguretat de les contrasenyes dels administradors: m:Requests for comment/Password policy for users with certain advanced permissions. --V.Riullop (parlem-ne) 19:27, 14 des 2015 (CET)

Tancada la proposta, a partir de dimarts (15-3-2016) els administradors hauran de tenir una contrasenya de 8 bytes mínim (uns 8 caràcters) i que no estigui inclosa en una llarga llista negra de contrasenyes més comunes. Qui no ho compleixi se l'avisarà que no podrà tornar a iniciar sessió sense canviar-la. --V.Riullop (parlem-ne) 09:57, 11 març 2016 (CET)

Eliminació de redireccions sense consens per part d'un administrador[modifica | modifica el codi]

Me sap molt de greu però voldria denunciar aquí la mala pràctica de Bestiasonica, que es dedica a reanomenar articles tot esborrant la redirecció en casos en que ell sap molt bé que no hi ha consens perquè ja se l'ha avisat moltes vegades. La darrera: Guerres de l'Acre i Purus, ahir mateix.

Les redireccions esborrades
  • Registre (cercau "sense deixar", algunes redireccions jo les he anades recreant).
Els vuit avisos

Es podria fer qualque cosa? M'agradaria molt sentir l'opinió dels altres administradors. Gràcies. Pau Cabot · Discussió 09:10, 18 oct 2016 (CEST)

Acompanyo normativa aplicada comentada a Paucabot de casos limitats on els administradors poden suprimir pàgines de la Viquipèdia sense una discussió prèvia: VP:CSR 6. Manteniment. [...] neteja de redireccions. A tenir en compte Viquipèdia:Redirecció#Esborrar redireccions. "[...] Ara bé, en el cas de que el nom original fos incorrecte, o que la redirecció no sigui correcta per qualsevol causa, demaneu d'esborrar l'article original. En aquest cas, comproveu abans que no hi hagi encara enllaços cap a l'article vell, i corregiu-los si cal."
Sempre comprovo que no ha enllaços apuntant-hi. Així mateix són redireccions que escapen als casos típics descrits a Viquipèdia:Redirecció#Quan fer redireccions. Intento cenyir-me a les normatives vigents descrites en aquestes pàgines del projecte atribuïdes als administradors. Però tot això sembla que això provoca un dany greu i irreparable a la Viquipèdia i es vol donar la sensació que les faig a la babalà i persecutòriament (menys de 5 redireccions esborrades al dia sobre els més de 125 pàgines iniciades al dia, mitjanes aproximades respecte el 15-18 oct.16). Si algun dels casos escapa al que consideren tolerable, a criteri d'algú, demano disculpes.
En el cas de l'article exemplificat sobre la Guerra de l'Acre o Revolução Acriana (portuguès) no hi ha citada a l'article cap font en que es pugui traçar aquest el nom Guerres de l'Acre i Purus. Tampoc n'he trobat rastre a cap altre lloc web (a banda de l'article de la Viquipèdia en català que prové d'una traducció de l'article en espanyol on hi ha una proposta de reanomenament en curs i inexistent com a redirecció i sense cap mena de documentació sobre aquest nom Guerres de l'Acre i Purus o Guerras del Acre y Purús ni a l'article ni a la discussió de l'article). Tanmateix si sou capaços de documentar aquest nom per a definir aquest esdeveniment (o qualsevol altre) per mi no hi ha cap problema en crear una redirecció adequada. Acompanyo VP:VER o VP:NOTI per a complementar qualsevol altra apreciació, VP:AP. No em dedico a esborrar sistemàticament totes les redireccions existents sinó que són casos puntuals. Amb tot, no existeix cap impediment tècnic a ningú per a crear les pàgines de redirecció amb totes les variants de faltes d'ortografia possibles; els títols inversemblants que puguin sortir d'un traductor automàtic; totes les possibles acotacions entre parèntesi que es puguin aplicar a un títol d'article, o combinacions dels tres casos anteriors. Tanmateix no existeix un encoratjament a crear-les si ens cenyim a la normativa. Bestiasonica: enraonem? 18:30, 18 oct 2016 (CEST)
M'agrada molt la resposta de Vriullop a VP:EP/P#El molí de Llussà (Santpedor): S'invoca la política VP:AP però aquí no es discuteix el títol de l'article sinó la redirecció. El criteri aplicable és Viquipèdia:Redirecció on recomana en general mantenir les redireccions després de reanomenaments i només es preveu esborrar la redirecció si "el nom original fos incorrecte". Que no sigui del tot correcte no vol dir que sigui una redirecció incorrecta. El creador pot seguir buscant el seu article amb el nom original, o bé pot estar enllaçat en una web externa a la Viquipèdia. Pau Cabot · Discussió 20:09, 18 oct 2016 (CEST)
Actualització: malgrat tots els avisos, continua. Acaba d'esborrar Guild wars 2 quan l'ha reanomenat a Guild Wars 2. Començ a pensar que és un cas perdut ... Pau Cabot · Discussió 20:11, 18 oct 2016 (CEST)
@Barcelona, Lohen11, Coet, Leptictidium, KRLS:, @Beusson, Panotxa, Arnaugir, Flamenc, Felato:, @SMP, Àlex: Pau Cabot · Discussió 20:17, 18 oct 2016 (CEST)
Bona tarda. @Bestiasonica:, crec que s'haurien d'aturar provisionalment aquests esborrats de redireccions mentre duri el debat. No ve d'uns quants dies: si la comunitat acaba decidint que aquestes redireccions no serveixen, sempre es podran esborrar més tard. Fer un «alto el foc» facilitaria una discussió sana.—Leptictidium (digui) 20:57, 18 oct 2016 (CEST)
Primera frase de VP:CSR: "Els criteris de supressió ràpida (o destrucció) de pàgines especifiquen els casos limitats on els administradors poden suprimir pàgines de la Viquipèdia sense una discussió prèvia." Si el cas es discuteix és que calia la discussió prèvia i per tant no és aplicable VP:CSR. L'actuació immediata hauria d'haver estat la restauració per part del mateix administrador, tot i que no hi estigui d'acord. Insistir en actuar com a administrador en contra del criteri d'altres editors no és gens recomanable. --V.Riullop (parlem-ne) 21:06, 18 oct 2016 (CEST)
El problema és que no existeix la possibilitat de preveure una possible controvèrsia abans d'aplicar VP:CSR quan la postura és conservar qualsevol redirecció a ultrança (de les que he eliminat els darrers dies) inclús amb títols com gestual dels dits i de les mans fr:Gestuelle des doigts et des mains. Pel que fa al trencament d'enllaços des d'altres llocs web cap a la Viquipèdia passa el mateix quan s'esborra un article per altres procediments com ara l'anomenada "usuarificació" d'articles de la que no sé trobar cap document concret de l'espai Viquipèdia en que es descriguin criteris o requisits de quan fer-ho més enllà d'un prou vague "deficiències evidents en la traducció" clarament prou interpretable al criteri de l'administrador com va passar uns bons mesos p.ex. amb Enginyeria militar. Però aquí no hi ha controvèrsia per a eliminar la redirecció o per si l'usuari és capaç de trobar-lo. O en el cas que un usuari apliqui una {{destrucció}} en una pàgina que hagi creat. En fi. que tinc la sensació que haig de donar moltes explicacions per aplicar les normes en un mentre que altres fan coses que afecten directament a l'esborrament sense discussió d'articles, no desenvolupades més que en converses disperses en tavernes i pàgines de discussió i que no generen la més mínima "controvèrsia" ni persecució. No dic que estigui malament o bé. Només que dona la sensació que hi ha dues vares de mesurar les edicions (si és així cal explicitar un criteri per a evitar disparitats de tracte) o bé hi ha hagut algun canvi de normativa del que no he sigut conscient que s'hagi canviat. En general jo confio en el criteri de la resta d'administradors quan esborreu pàgines (inclús quan no esteu avalats per un procediment explícit). Tanmateix crec que la confiança no és mútua i m'entristeix. Bestiasonica: enraonem? 23:41, 18 oct 2016 (CEST)
Diria que és molt lleig relacionar aquest cas amb l'esborrat no controvertit d'articles o amb la seva usuarificació quan s'esborra una redirecció entre diferents espais de noms i l'article al qual fas referència ja no forma part dels articles de la Viquipèdia per deficiències prou evidents. Crec que hauríem de parlar del tema que ens atany i no usar l'argument d"i tu més". En tot cas, això no quadra gaire amb el que dius després que confies amb els altres administradors. Si tens qualque objecció en els meus esborrats, m'ho hauries de dir ja que jo no record ni un sol avís per part teva, a diferència dels vuit que he posat una mica més amunt. Per parlar d'aquest altre tema, igualment, hauries d'obrir un nou fil.
En aquests casos, és molt evident que sí existeix la possibilitat de preveure una possible controvèrsia. Hi ha hagut almanco vuit avisos explícits de tres usuaris diferents (a més dels d'aquest fil) i el primer es remunta a fa més de quatre anys. No són esborraments no controvertits i no s'haurien de suprimir sense debat. Pau Cabot · Discussió 07:25, 19 oct 2016 (CEST)

Aquest és un tema més. L'usuari Bestiasonica sempre ha anat a la seva, ha tingut conflictes amb múltiples usuaris i ell sempre ha tirat pel dret sense escoltar a ningú. Són conflictes sense una importància greu, i justament per aquest motiu i la persistència sempre s'ha anat sortint amb la seva. Només posaré un exemple: durant anys li he recordat que no m'agrada que em canviï el format de les referències, crec que no hi ha cap article que ell hagi passat que no l'hagi canviat. Aquest cas que ens afecta tampoc és de vida o mort. El problema és la seva actitud: m'has dit que no ho faci doncs ara en canvio més. En el moment d'elegir-lo administrador vaig votar que no argumentant: "Realitza una gran tasca de manteniment, però masses vegades va pel dret sense tenir en compte les recomanacions o consens de la comunitat". Segueix igual, tots ho sabem, molts usuaris l'"hem patit". Pel que fa a aquest tema concret, dono la raó als arguments de Paucabot.--Lohen11 (disc.) 09:07, 19 oct 2016 (CEST)

Sense conèixer a fons tots els casos que han portat a algun problema, per tant sense poder aportar una solució categòrica, seria bo intentar aplicar el sentit comú i prendre actuacions que puguin no ser conflictives. En el cas de les redireccions, caldria analitzar-les cas a cas. En línies generals caldria no eliminar cap redirecció mentre tingui articles que la criden. Una redirecció que conté errades ortogràfiques s'hauria de poder eliminar (seria el cas de Guild wars 2, per mi conté una errada ortogràfica i es pot esborrar). En el cas de Guerres de l'Acre i Purus, caldria ser expert en la història brasilera per determinar si aquest nom té sentit o no, però, per mi no fa cap mal que existeixi. Jo deixaria la redirecció, mentre no sigui un cas molt evident o consensuat.--Felato (disc.) 10:01, 19 oct 2016 (CEST)
Coincideixo amb apreciacions del Paucabot i la resta d'usuaris. El problema és el no respecte a un consens, en aquest cas i en d'altres. La norma s'invoca quan convé i quan toca doncs s'empara en les opinions prèvies. Cal aturar l'esborrament de les redireccions i altres aplicacions unilaterals (sigui d'accions o de bloquejos d'accions).--barcelona (disc.) 13:12, 19 oct 2016 (CEST)
Molt d'acord amb el dit anteriorment per Paucabot i per Vriullop. És una mala praxis dels botons que hauria de cessar.--KRLS , (disc.) 21:05, 19 oct 2016 (CEST)
Si hi ha redireccions no controvertides, com per exemple amb faltes d'ortografia, o que no estiguin enllaçades amb cap article, s'haurien d'esborrar sense miraments, la resta s'haurien de fer amb sentit comú. Tots els que fem manteniment molestem a la resta d'usuaris abans o després, i a vegades hem de modelar algunes accions que son lícites en pro del consens i el bé comú, com pot ser en aquest cas. no és possible tenir a tothom content, però intentem tenir els mínims conflictes gratuïts. --Panotxa (disc.) 06:55, 20 oct 2016 (CEST)
Entenc que aquesta discussió no hauria de tractar sobre les edicions de cap usuari en concret, sinó d'aclarir com actuar en aquests casos donat que potser no està del tot clar. En particular demanaria que s'evitessin atacs personals en aquestes discussions que no fan més que generar malestar entre els usuaris que donen vida a aquest projecte. Dels comentaris anteriors entenc que el consens estaria en mantenir per norma general les redireccions (encara que siguin improbables) i en suprimir només aquelles que continguin errors ortogràfics flagrants. I si es dubta entre mantenir o no, hauria de prevaldre mantenir la redirecció. Si acceptem aquest criteri general, no hi hauria d'haver malentesos. En exemples del 2004, mantindria la redirecció de Verbs irregulars i Època pre-romana al País Valencià i eliminaria Goril.la o Ciencies De La Informacio.--Àlex (Discussió) 10:13, 21 oct 2016 (CEST)
Discrep. I que quedi ben clar que aquesta crítica està feta sense cap ànim de crucificar ningú sinó amb la intenció de centrar la discussió en els fets. El problema exposat no és que les normes no estiguin clares: el problema és de mala praxi per part d'un administrador. Encara que supòs que potser s'ha d'aclarir més el tema en segons quins casos límit, la denúncia ve per casos que potser no són clars del tot, però en què, com a mínim, ha quedat clar que no hi ha consens. El que està clar és que no s'han d'esborrar per supressió directa redireccions en què no hi ha consens. I aquest administrador sabia perfectament que esborrava redireccions que alguns companys consideràvem, com a mínim, discutibles.
Qualcú ha dit que això són fets poc importants i en certa manera té raó perquè redirecció o no redirecció no és un tema de vida o mort. Però jo els consider greus perquè impliquen l'ús dels botons d'administrador de forma no consensuada. No tothom pot fer aquests esborraments i els usuaris ens han escollit donant-nos la seva confiança i pensant que en farem un bon ús. No els podem fallar usant aquestes eines de forma discrecional. Pau Cabot · Discussió 19:20, 21 oct 2016 (CEST)

Acaba d'esborrar Víctor Manuel II d’Itàlia i Vittorio Emanuelle II, que redirigien a Víctor Manuel II d'Itàlia, ara reanomenat a Víctor Manuel II. Pau Cabot · Discussió 12:15, 22 oct 2016 (CEST)