Fondant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarFondant
Detalls
Tipusglacejat i confit Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalssucre, almívar, sucre invertit i midó Modifica el valor a Wikidata

Fondant (del francès, "fundent") és, en rebosteria general, una pasta semblant a la plastilina però comestible, emprada com a recobriment de certes preparacions com a brioixos, pastissos, magdalenes, etc. En la majoria dels casos el fondant és una decoració de rebosteria.[1] La denominació fondant fa referència a la característica física del recobriment: que es fon en la boca.[2] La forma més simple de fondant és aigua i sucre i és àmpliament usada en l'elaboració de caramels.

Ingredients i menes de fondant[modifica]

Per a la preparació del fondant, s'utilitza aigua, gelatina, glicerina, glucosa, mantega, sucre de llustre i essència o saboritzant. Hi ha tres maneres de preparar el fondant d'acord amb la necessitat: fondant líquid, que s'utilitza generalment com a farciment o recobriment (en assecar-se el seu acabat és llis i brillant), fondant elàstic, el qual s'utilitza estirant-la per a cobrir i decorar pastissos (en assecar-se el seu acabat és llis i mat) i el fondant estès o fred. Existeix també una classe de fondant que es realitza a partir de núvols, que a més, és més fàcil de preparar que el fondant original, i s'utilitza amb la mateixa finalitat.

També hi ha maneres casolanes i econòmiques de preparar fondant; una de les quals requereix solament núvols i sucre impalpable; la seva preparació consisteix a posar els núvols en un recipient i posar-los al forn de microones un minut i fins que siguin completament fosos. En mitjana són aproximadament de 4 a 6 minuts segons de la potència del forn de microones, quan s'obté la consistència elàstica a poc a poc s'hi afegeix el sucre impalpable i es barreja amb els núvols fosos fins que es tingui una consistència ferma i elàstica. Per a conservar-lo es pot cobrir amb una mica de glicerina per sobre de la superfície de la pasta i embolicar en plàstic per a escudellar, i guardar-lo en el refrigerador fins que s'utilitzi.

La diferència amb pasta elàstica o pasta de goma, rau en la composició i sobretot textura. El fondant té entre les seves components gelatina (ictiocol·la) i la pasta elàstica, goma tragacant. Ambdues porten sucre de llustre, aigua, glucosa i llard vegetal en la seva composició principal.[3]

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. The Cake Decorator's Motif Bible: 150 Fabulous Fondant Designs with Easy-to-Follow Charts and Photographs, (2007), «The Cake Decorator's Motif Bible: 150 Fabulous Fondant Designs with Easy-to-Follow Charts and Photographs», Firefly Books, ISBN 1-55407-281-6
  2. Marion Harris Neil, (2008), «Candies and Bonbons and How to Make Them», BiblioLife
  3. «Diferencia entre fondant y masa elástica» (en castellà). Tortas de Laura | Lima, 10-02-2019. [Consulta: 21 febrer 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fondant