Troge Pompeu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaTroge Pompeu
Justin, L’histoire de Trogue Pompée, impression Jehan Olivier, 1519 seul exemplaire connu.jpg
Biografia
Naixement (la) Gnaeus Pompeius Trogus
segle I aC
Vaison
Mort p. segle I aC (<segle I)
  Senador romà 

Activitat
Ocupació Escriptor, historiador i polític
Modifica les dades a Wikidata
Epitome historiarum Trogi Pompeii

Gneu Trogus Pompeius[1] o, per bé que no tan recomanable, Gneu Trogue Pompeu (llatí: Gnaeus Trogus Pompēius o Gnaeus Pompēius Trogus), fou un historiador romà, d'origen gal, autor d'unes Historĭae Philippĭcae en quaranta-quatre llibres. L'historiador Marc Junià Justí en féu, un segle després,[2] un compendi o epítom, salvant-les així per a la posteritat. Aquest compendi és intitulat Epitŏma historiārum Philippicārum o Historiae Philippicarum et totius mundi originum et terrae situs, ex Trogo Pompeio libri XLIV.[3] Probablement es va publicar l'any 20 aC.

De la personalitat de Trogus Pompeius, no se'n sap gaire cosa. Hauria viscut a la segona meitat del segle I aC i hauria estat membre de la tribu cèltica dels voconcis, establerts a la Gàl·lia Narbonense. El seu avi havia servit en la guerra contra Sertori a les ordres del Gneu Pompeu, el qual, a canvi, li va concedir la ciutadania romana. Com a mostra de gratitud, l'avi va adoptar el nom de Pompeu. Son pare va servir a Juli Cèsar com a traductor i secretari. Trogus Pompeius mateix era un home molt intel·ligent i de grans coneixements i, d'acord amb la informació transmesa per Plini el Vell, també hauria escrit una Història dels animals (De Animalibus), una història natural d'animals i plantes.

De la seva obra, a part de l'epítom de Justí, ens han pervingut el títol i els pròlegs ('resums') dels 44 llibres de les Històries filípiques, i nombrosos fragments en forma de cites contingudes en l'obra de Flavi (o Flavià) Vopisc, sant Jeroni, sant Agustí i d'altres escriptors.

Enllaços externs[modifica]

Remarques[modifica]

  1. En el català de la Baixa Edat Mitjana aquest autor sol aparèixer citat com a Trogo Pompeo o Trogo Pompeyo, formes que s'han de veure com a italianismes (per exemple, apareixen emprades a la traducció catalana del Breviloqui del franciscà Joan de Gal·les); Eiximenis empra la forma Trogus Pompegus (Francesc Eiximenis: Lo Cristià. Barcelona: Edicions 62, 1994. Pàg. 252). La forma canònica del nom d'aquest autor en català modern és Trogus Pompeius.
  2. És una hipòtesi, car, amb certesa, no se sap pas quan va viure Justí. Habitualment se'l sol situar temporalment en els segles II o III d.Cr., però autors com Ronald Syme, el situen en el segle IV d.Cr.; segons aquest autor, l'epítom s'hauria escrit vers el 390 d. Cr. Cf. Ronald Syme, The Date of Justin and the Discovery of Trogus. Dins: Historia 37 (1988), pp. 358–371.
  3. Iustīni Historiārum ex Trogo Pompēio Libri XLIV, Marci Iuniani Justini Epitoma historiarum Philippicarum Pompei Trogi libri quadraginta quattuor o Iustīni Historiārum Philippicārum ex Trogo Pompēio Libri XLIV