Usuari:Mcapdevila/Enllumenat de gas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Làmpada de gas
Fanaler encenet un fanal a Suècia, 1953.

Enllumenat de gas es refereix a una tecnologia utilitzada per produir llum a partir d'un combustible gasós incloent l'hidrogen, el metà, el monòxid de carboni, el propà, el butà, l'acetilè, o o l'etilè.

Abans de l'electricitat es va convertir en prou ampli i econòmic per permetre l'ús públic en general, el gas era el mitjà més popular de la Enllumenat a les ciutats i barris. Principi els fanals de gas van haver de ser encesos a mà, però al cap d'uns anys els fanals es van poder encendre per sí mateixos.

La llum de gas avui en dia se sol utilitzar per acampar, on l'alta densitat d'energia d'un combustible d'hidrocarburs, en combinació amb la naturalesa modular dels contenidors permet produir llum brillant i de llarga durada de forma barata i sense complexos equips.

Inicis de l'enllumenat de gas[modifica]

Murdoch House a Redruth
Tancament de la placa a la paret de Murdoch House

William Murdoch (de vegades escrit 'Murdock') va ser el primer en utilitzar la inflamabilitat del gas per a l'aplicació pràctica de l'enllumenat. Va treballar per a Matthew Boulton i James Watt en el vostre Soho Foundry motor de vapor treballa en Birmingham Anglaterra. A la dècada de 1790, mentre que la supervisió de la utilització de màquines de vapor de la seva empresa en la mineria del carbó a Cornualla, Murdoch va començar a experimentar amb diferents tipus de gas, per instal·lar-se definitivament a carbó de gas, com el més eficaç. La primera vegada que va encendre la seva pròpia casa a Redruth, Cornualla el 1792.[1] El 1798 va utilitzar gas a la llum l'edifici principal de la Foneria de Soho i el 1802 va encendre l'exterior en una exhibició pública d'enllumenat de gas, les llums sorprenent la població local. Un dels emprats en la fosa Soho, Samuel Clegg, va veure el potencial d'aquesta nova forma d'il·luminació. Clegg, va deixar el seu treball per crear el seu propi negoci de gas d'enllumenat, la Gas Light and Coke Company.

A "thermolampe" que utilitzen gas de destil·lació de la fusta va ser patentat el 1799, mentre que inventor alemany Friedrich Winzer (Frederick Albert Winsor) va ser la primera persona a l'enllumenat de gas de carbó de patent el 1804.

El 1801, Philippe Lebon de París havia utilitzat també les llums de gas per il·luminar casa seva i jardins, i estava estudiant a la llum tot París. El 1820, París va aprovar l'enllumenat públic de gas.

El 1804, el Dr Henry va pronunciar un cicle de conferències sobre Química, en Manchester, en les que mostra la manera de produir gas de carbó, i de la facilitat i l'avantatge del seu ús. El Dr Henry va analitzar la composició i investigat les propietats del gas hidrogen carbonat. Els seus experiments van ser nombrosos i precisos, i realitzat en una varietat de substàncies, que hagin obtingut el gas de la fusta, turba, els diferents tipus de carbó, oli, cera, etc es va quantificar la intensitat de la llum de cada font.

Josies Pemberton, un inventor, havia estat durant algun temps experimentant amb la naturalesa del gas. Un resident de Birmingham, la seva atenció pot haver estat despertat per l'exposició al Soho. Sobre 1806, va exposar les llums de gas en una varietat de formes i amb gran brillantor al front de la seva fàbrica de Birmingham. El 1808 va construir un aparell, aplicable a diversos usos, per Benjamin Cooke, un fabricant de tubs d'llautó daurat, joguines i altres articles.

El 1806, Murdoch va presentar a la Royal Society un document titulat "Compte de l'aplicació del gas de carbó a finals econòmica" en què va descriure la seva aplicació amb èxit del gas de carbó a la il·luminació de l'establiment extensiu dels senyors Phillips i Lea. Per a aquest treball va ser guardonat amb la medalla d'or comte de Rumford.[2] declaracions de Murdoch, va llançar una gran llum sobre l'avantatge comparatiu de gas i espelmes i contenia molta informació útil informació sobre les despeses de producció i gestió.

El primer enllumenat públic amb gas va tenir lloc a Pall Mall, Londres el 28 de gener de 1807. El 1812, el Parlament va aprovar una carta a la de Londres i Westminster Gas Light and Coke Company, i la primera companyia de gas al món va arribar a existir. Menys de dos anys més tard, el 31 de desembre de 1813, el Westminster Bridge va ser il·luminat pel gas.

Com que la il·luminació artificial es va fer més comú, el desig va créixer per esdevenir fàcilment disponible per al públic. Això va ser en part perquè les ciutats es van convertir en llocs més segurs per a viatjar després de les llums de gas s'han instal lat als carrers, la reducció de les taxes de delinqüència. El 1809, en conseqüència, la primera sol licitud es va fer davant el Parlament per incorporar una empresa per tal d'accelerar el procés, però no va ser aprovada. El 1810, però, la sol licitud va ser renovada per les mateixes parts, i encara que alguns de l'oposició es va trobar i considerables despeses efectuades, el projecte de llei aprovat, però no sense grans alteracions, i la de Londres i Westminster Chartered Gas-Light and Coke Company va ser establerta. El 1816, Samuel Clegg obtingut la patent per a la seva rèplica rotatiu horitzontal, el seu aparell per purificar el gas de carbó amb crema de llimona, i per la seva mesurador de gas rotatiu i auto-governador interí.

A Espanya la primera instal·lació d'enllumenat públic amb gas la va fer el químic Josep Roura Estrada a Barcelona, l'any 1826.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Enllumenat de gas


  1. Janet Thomson; l'escocès que il·luminava el món, la història de William Murdoch, inventor de Gas Il·luminació ; 2003, ISBN 0 -9530013-2-6
  2. Http://royalsociety.org/page.asp? Id = 1.748