Usuari:Mcapdevila/Llanterna elèctrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «llanterna».
Llanterna

Una llanterna és un aparell portàtil d'il·luminació alimentat mitjançant piles o bateries elèctriques. Sol estar composta d'una carcassa que alberga les piles i la bombeta.

Alguns models incorporen diversos tipus d'il·luminació en la mateixa llanterna: un llum fluorescent, un d'intermitent per a senyalització i un dispositiu òptic per a obtenir un feix lluminós dirigible.

L'avantatge que té l'ús de llums fluorescents és que el seu rendiment és major, i per tant, produeixen més il·luminació amb un baix consum d'energia, afavorint el menor desgast de piles o bateries. No obstant això, aquesta és una llum molt difuminada que no serveix per a enllumenar objectius concrets, i és més adequada per a il·luminar una estança com una habitació petita o l'interior d'una tenda de campanya.

Llanterna amb diverses llums

Una altra nova tecnologia que pot allargar la durada de les bateries o piles, consisteix a substituir la bombeta per diversos díodes LED d'alta potència. En ser el consum d'un LED considerablement reduït, les bateries duren més. Els díodes LED ofereixen una llum més blanca que la de les bombetes, però també es poden obtenir en diferents colors. A més de la seua funció principal que és la d'il·luminar, les llanternes es poden usar per a fer senyals o indicar una localització.

Llanterna de Energizer de 1899

Recentment han eixit al mercat unes llanternes amb una dinamo en lloc de les piles o les bateries elèctriques i dotades de díodes LED, la qual cosa les fa molt robustes. El funcionament de la dinamo s'aconsegueix, bé movent la llanterna de dalt a baix, o accionant una manovella. Si s'acciona el dispositiu durant uns 30 segons la càrrega obtinguda pot permetre 5 minuts de llum. Hi ha diversos sistemes, el més conegut és el d'una palanca a la qual es dóna voltes. Però hi ha altres mètodes més còmodes, per als quals no cal utilitzar ambdues mans, com la llanterna que s'agita, i la que posseeix una palanca que s'acciona amb la mateixa mà que subjecta la llanterna, aconseguint així la recarrega de la dinamo. També existeix un sistema que funciona estirant d'una corda, però ha quedat en desús degut al fet que no és tan pràctic com els anteriorment explicitats.

No obstant això, aquestes llanternes, igual que les dotades de llums fluorescents, tenen un desavantatge, i és que enllumenen molt poc des de lluny, de manera que solament serveixen per a il·luminar objectius propers.

Altres dissenys[modifica]

Hi ha altres models de llanterna, com la llanterna frontal que portada al cap allibera les mans per a altres menesters. Les llanternes frontals han augmentat la lluminositat durant dècades damunt dels cascs en la mineria, i també estan disponibles en el mercat per al gran públic amb estructures de corretges o gomes que les subjecten al cap.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Llanterna elèctrica