Usuari:Pallares/Adrenalina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'epinefrina és un neurotransmissor i hormona pertanyent a la família de les catecolamines. Aquesta molècula també s’anomena epinefrina . L’adrenalina es segrega en resposta a un estat d’ estrès o en preparació per a l’activitat física, provocant un augment de la freqüència cardíaca i un augment del volum d’ ictus del cor que provoca un augment de la pressió arterial, bronquis de dilatació i pupil·les. Respon a una necessitat d’energia, per exemple per afrontar el perill. Sovint se segrega per esforç físic.

El govern establert pels Zheng va ser extremadament sever i molt militaritzat i va imposar forts impostos, el control de la població xinesa va ser total. Aquests darrers no es van revoltar, només els aborígens es van revoltar algunes vegades. Durant el regnat dels Zheng, la migració de la població xinesa va continuar malgrat la prohibició dels manxús de creuar l'estret.

Etimologia[modifica]

La paraula prové del llatí: 'ad renes' (" prop del ronyó "). Els nord-americans fan servir un altre nom, derivat del grec, epinephrine (" per sobre del ronyó "), La firma Parke Davis ha registrat la marca" Adrenalina " [1] .

Farmacologia[modifica]

Bombeta d’adrenalina

L’adrenalina és secretada principalment pel sistema nerviós central (aleshores actua com a neurotransmissor ). També és secretada per les glàndules suprarenals (adrenalina lliure). L’adrenalina funciona unint-se als receptors adrenèrgics de les cèl·lules diana.

Les conseqüències de l’adrenalina depenen en gran mesura de la dosi i de la distribució dels receptors alfa i beta als òrgans. En general, els receptors alfa són més nombrosos que els receptors beta, però aquests últims tenen una major afinitat per l’adrenalina.

Així, a una dosi baixa ( 0,1 μg · kg -1 · min -1 ), l’adrenalina s’uneix preferentment als receptors beta. L’estimulació dels receptors beta-1 comporta un augment de la força i la freqüència de contracció del cor ( efecte inotròpic i cronotròpic positiu), l’activació de la lipòlisi en el teixit adipós (receptor beta-3). La unió de l’adrenalina als receptors beta-2 provoca vasodilatació, hipotensió arterial, hiperglucèmia, dilatació dels bronquis i relaxació dels músculs de l’ intestí (i més generalment de tot el tracte digestiu descansant els músculs llisos d’aquests òrgans i aturant la secreció de les glàndules), la bufeta i l' úter .

A dosis més altes, l’adrenalina estimula els receptors alfa i beta. No obstant això, a part del cor, els receptors alfa predominen en els òrgans i predominen els seus efectes. : es produeix principalment un augment de la glicogenòlisi al fetge, vasoconstricció (vasodilatació dominant a causa dels receptors beta-2), hipertensió arterial . El cor només té receptors beta-1 [ <abbr class="abbr" title="référence">ref.</abbr><span typeof="mw:Entity"> </span>desitjat ] i respon, independentment de la dosi d’adrenalina, amb un augment de la força i la freqüència de les contraccions. Catégorie:Article à référence souhaitée A nivell de metabolisme lipídic, l’adrenalina té una acció idèntica a la del glucagó, afavoreix la hidròlisi dels glicèrids alliberant glicerol i àcids grassos .

Consulteu l'article sobre la regulació del sucre en la sang sobre el paper de l'adrenalina en aquest fenomen.

Metabolisme[modifica]

L'adrenalina és segregada per les neurones i les cèl·lules de cromafina a la medul·la suprarenal, en resposta a l'estimulació directa de les neurones del sistema nerviós ortosimpàtic . La síntesi d’adrenalina es realitza a partir d’una altra catecolamina, la noradrenalina, per metilació gràcies a un enzim, la feniletanolamina N- metiltransferasa (vegeu també el metabolisme de les catecolamines ).

L’adrenalina té una durada d’acció curta (al voltant de dos minuts) perquè es desglossa ràpidament per dos enzims, la catecoloximetiltransferasa (COMT) i la monoaminooxidasa (MAO).

Ús mèdic[modifica]

La injecció d’adrenalina és el medicament preferit per al tractament de primera línia :

« Le médecin régulateur du service d’aide médical urgente doit favoriser l’accès rapide à l’adrénaline et l’utilisation précoce des auto-injecteurs d’adrénaline. »

.

  • certs estats de xoc sever (en cures intensives ).

El seu maneig continua sent delicat, ja que una sobredosi pot provocar taquicàrdia i arítmies cardíaques que poden empitjorar l’estat del pacient.

En xoc sèptic, no és més eficaç que una combinació de dobutamina i norepinefrina [3] o que la norepinefrina que s’utilitza sola, amb més efectes secundaris amb l’adrenalina [4] .

Es comercialitza amb diferents noms [5] :

  • Adrenalina Renaudina (solució injectable) : 0,25 % ; 0,5 % ; 0,1 % ; 1 %
  • Adrenalina Aguettant (solució injectable) : 0,25 mg ml -1 ; 0,5 mg ml -1 ; 1 mg ml -1 ; 1 mg · ml -1 sense sulfits .

L’adrenalina de vegades s’injecta a una dosi baixa intraarticularment durant els exàmens artrogràfics en combinació amb un producte de contrast, la seva acció alenteix l’eliminació del producte de contrast (en particular la seva absorció pels cartílags i la sinovia ) i, per tant, per allargar la durada de l'examen.

Efectes secundaris[modifica]

L'epinefrina provoca més arítmies cardíaques que una combinació de norepinefrina i dobutamina [6] ; també pot causar hipertensió arterial amb risc d’ hemorràgia cerebral .

Contraindicacions[modifica]

Trastorn del ritme (ventricular), hipertensió arterial, hipertiroïdisme, malaltia coronària, diabetis . . .

Síntesi[modifica]

L’adrenalina es va sintetitzar a principis del XX XX segle, primer pel polonès Napoleon Cybulski (1895) i després per l’americà John Jacob Abel (en) (1897), finalment del japonès Jokichi Takamine, amb seu a Baltimore, que va ser el primer a produir extractes purs. La primera patent per a la producció d’adrenalina es va presentar el 1911 als Estats Units ( Parke-Davis & Co. c. HK Mulford Co ) — que seria el motiu pel qual el terme "epinefrina" s'utilitza als Estats Units com a terme genèric . Vegeu History of catecholamine research (en) per a més detalls.

Biosíntesi[modifica]

Biosíntesi d’adrenalina (epinefrina) a L

L’adrenalina es pot biosintetitzar a partir de la fenilalanina .

  • La fenilalanina s’hidroxila primer per l’acció de la fenilalanina hidroxilasa a la tirosina . La biosíntesi també pot partir directament de la tirosina, naturalment present en els organismes.
  • La tirosina també és hidroxilada per l'acció de la tirosina β hidroxilasa, donant L - DOPA (dihidroxifenilalanina).
  • Aquesta última es descarboxila per l’acció de la DOPA-decarboxilasa .
  • La dopamina (dihidroxifeniletilamina) produïda així es hidroxila per l'acció de la dopamina β hidroxilasa, produint norepinefrina (norepinefrina).
  • Aquesta última, per reacció amb S -adenosilmetionina catalitzada per PNMT ( feniletilamina- <i id="mw1g">N-</i> metiltransferasa ) i metilada per donar finalment adrenalina.

Síntesi química[modifica]

L’adrenalina es pot sintetitzar a partir del catecol ( 1 ). S’acila per acció del clorur de cloroacetil ( 2 ) en presència de triclorur de fosforil ( POCl
3
), donant 3,4-dihidroxicloroacetofenona ( 3 ). Aquesta última se sotmet a una substitució nucleofílica per metilamina per donar una cetona, l’ adrenalona ( 4 ), que després es redueix a una mescla racèmica, un dels seus enantiòmers és l’adrenalina ( 5 ). Aquesta barreja es pot separar mitjançant l’ús d’ àcid tartàric .

Síntesi d’adrenalina a partir del catecol

Diversos[modifica]

L'adrenalina s'inclou a la llista de medicaments essencials de l' Organització Mundial de la Salut (llista actualitzada aavril 2013Abril de 2013 ) [7] .

Notes i referències[modifica]

[[Categoria:Medicaments essencials de l'Organització Mundial de la Salut]] [[Categoria:Hormones]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]

  1. «A ADRENALIN Trademark Application of Adrenaline, Inc. - Serial Number 85809424 :: Justia Trademarks». trademarks.justia.com. [Consulta: 23 abril 2015].
  2. Meininger C (2017). Traitement des allergies graves: l’adrénaline dans l’urgence. Revue Française d'Allergologie, 57(3), 131-132. résumé
  3. Annane D, Vignon P, Renault A et al. Norepinephrine plus dobutamine versus epinephrine alone for management of septic shock: a randomised trial, Lancet, 2007;370:676-684
  4. Myburgh JA, Higgins A, Jovanovska A, Lipman J, Ramakrishnan N, Santamaria J, A comparison of epinephrine and norepinephrine in critically ill patients, Intensive Care Med, 2008;34:2226-2234
  5. «VIDAL : Base de données médicamenteuse pour les prescripteurs libéraux». VIDAL. [Consulta: 26 agost 2020]..
  6. Levy B, Perez P, Perny J, Thivilier C, Gerard A, Comparison of norepinephrine-dobutamine to epinephrine for hemodynamics, lactate metabolism, and organ function variables in cardiogenic shock: a prospective, randomized pilot study, Crit Care Med, 2011;39:450-455
  7. WHO Model List of Essential Medicines, Plantilla:18th list, avril 2013