Usuari:Pallares/Simone Signoret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Anuncia japonesa de Casc d'or (1952).

Simone Signoret és la filla gran d'André Kaminker (1888-1961), un jueu d'origen polonès i de Georgette Signoret (1896-1984), una francesa procedent de la Provença. Neix a Alemanya Renània, llavors ocupada pels francesos després de la Primera Guerra Mundial (el seu pare era oficial a l'exèrcit). Simone té dos germans petits, Alain i Jean-Pierre.

André Kaminker és amb Jacques Paul Bonjean periodista a la Plaça Parisenc, fa també per la ràdio francesa, el 1934, una traducció simultània d'un discurs d'Hitler a Nuremberg.[1] S'uneix el 1940 a la França lliure a Londres, després esdevé speaker, sobretot a Ràdio Brazzaville[2],.[n 1]

Al començament de la Segona Guerra mundial, Simone es refugia a Bretanya amb la resta de la seva família : és educada al liceu de Vannes on té per professor d'història Lucie Aubrac durant alguns mesos.[3] De retorn a París, esdevé, el 1941, la secretària de Jean Luchaire. Gràcies a la filla d'aquest, l'actriu Corinne Luchaire, comença a fer figuració al cinema. Tria llavors un nom d'escena, el de la seva mare, Signoret.

El 1943, coneix el director Yves Allégret. El 16 d'abril de 1946 neix la seva filla Catherine Allégret, i es casen el 1948. La seva carrera d'actriu arrenca l'any 1946 amb Macadam, per la qual obté l'any següent el premi Suzanne-Bianchetti de la revelació. Allégret ofereix a Simone Signoret els seus primers papers importants, sobretot a Dédée de Anvers el 1948 i Manèges, estrenada l'any 1950, però  l'agost de , en un enamorament sobtat, abandona Yves Allégret per un jove cantant descobert per Édith Piaf, Yves Montand, que ha conegut a Sant-Paul de Vence. Es casen el de de .

Amb altres directors Simone Signoret accedeix al rang d'estrella amb, per exemple, Casc d'or de Jacques Becker el 1951, Thérèse Raquin de Marcel Carné en 1953 i Els Diaboliques d'Henri-Georges Clouzot en 1954.

En 1954, Signoret i Montand compren una propietat a Autheuil-Authouillet, aNormandie. Aquesta casa va esdevenir després un  lloc per trobades artístiques i intel·lectuals. Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Serge Reggiani, Pierre Brasseur, Luis Buñuel, Jorge Semprún, s'hi allotgen regularment. La parella milita a favor de les seves idees d'esquerra i és aviat catalogada « company de ruta » del Partit comunista francès (PFC). En 1957, Yves Montand, acompanyat de Simone Signoret, emprèn una gira triomfal a tots els països del bloc de l'Est. No obstant això en tornen profundament decebuts sobre l'aplicació concreta de l'ideal comunista i agafen des de llavors les seves distàncies amb el partit, sense renegar tanmateix les seves conviccions polítiques. En 1956, actuen junts per primera vegada en film de Yannick Bellon, Un matí com els altres, curt sobre el problema de la insalubritat dels allotjaments en suburbi.

Després d'haver rodat a Anglaterra Els Camins de l'elevada ciutat sota la direcció de Jack Clayton, Simone Signoret marxa als Estats Units amb Yves Montand en 1959. La parella es fa amb l'escriptor Arthur Miller, del qual han creat, amb posada en escena de Raymond Rotllo, la versió francesa de les Bruixes de Salem en 1954 a París, portada a la pantalla dos anys més tard. Miller acaba de casar-se amb Marilyn Monroe, que imposa Montand al seu costat al film El Milliardaire que roda amb George Cukor.

Després d'haver rebut el Oscar de la millor actriu per la seva interpretació en ''un lloc a dalt de tot'' el d'abril de , esdevenint la primera actriu francesa en rebre aquest premi, Simone Signoret torna a França, mentre que una connexió — coneguda de tots — es lliga entra Montand i Marilyn durant alguns mesos.[n 2] L'actor francès agafa no obstant això torna amb la seva esposa després de la promoció del film. Quan,  anys més tard, un periodista evoca amb Signoret aquesta connexió, respon que lamentava simplement que Marilyn Monroe no hi hagués mai sabut que ella no ho havia volgut.[4]

Als anys 1970, Simone Signoret encarna nombrosos papers, de vegades polítics com a la Confessió de Costa-Gavras amb Montand en 1970, però sempre poderosament dramàtics : L'Exèrcit de les ombres de Jean-Pierre Melville en 1969, El Gat amb Jean Gabin i La Vídua Couderc amb Alain Delon, tots dos de Pierre Granier-Deferre en 1971, Els Granges cremades (a nou amb Delon) de Jean Chapot en 1973. Gira igualment amb la nova generació de realitzadors, sobretot Patrice Chéreau (La Carn de la orchidée l'any 1975 i Judith Therpauve l'any 1978) i Alain Corneau (Policia Python 357 l'any 1976).

En 1978, la seva interpretació de Madame Rosa al film La Vida davant si, li val el César de la millor actriu. El mateix any, gira igualment per la televisió a la sèrie Madame el Jutge.

Cau de Simone Signoret i Yves Montand al cementiri de Père-Lachaise.

A partir de 1981, la salut de Simone Signoret, que fuma i beu molt, es deteriora seriosament : pateix una primera operació de la vesicula biliar, a continuació es queda progressivament cega, no distingint més que la silueta dels objectes. Les seves aparicions a la pantalla esdevenen escasses, malgrat la continuació de la seva carrera cinematogràfica. Roda entre d'altres L'Estrella del Nord amb Pierre Granier-Deferre en 1982 així com dos telefilms amb Marcel Bluwal : Thérèse Humbert en 1983 i Music-hall l'any 1985. Una de les seves últimes aparicions destacables és, alguns mesos abans la seva mort, a l'emissió 7 sur 7 on demana a la periodista Anne Sinclair presentar l'eslògan de SOS Racisme « No toquis el meu amic ».

Afectada d'un càncer del pàncrees, pateix una última intervenció quirúrgica l'agost de 1985. Mor a la seva propietat de Autheuil, el de de a l'edat de 64 anys. És inhumada al cementiri del Père-Lachaise. Yves Montand, que mor sis anys més tard, el  novembre de 1991, és enterrada al seu costat.

Simone Signoret ha publicat la seva autobiografia, La nostàlgia no és el que era en 1975, un altre relat autobiogràfic, Le lendemain, elle était souriante... en 1979 i un única novel·la, Adieu Volodia l'any 1985.

La seva filla Catherine Allégret serà actriu i el seu net, Benjamin Castaldi, presentador de televisió.

Filmographie[modifica]

Notes i referències[modifica]

Notes[modifica]

Referències[modifica]

[[Categoria:Guanyadores del premi Oscar a la millor actriu]]
Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «n» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="n"/> corresponent.