Les Bruixes de Salem

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'arts escèniquesLes Bruixes de Salem
Personal photo Crucible Kathy and Tuesday 1967.jpg
Tipus obra de teatre
Autor Arthur Miller
Llengua original anglès
Gènere Tragèdia
Situació Salem
País Estats Units d'Amèrica
Personatges
Personatges John Proctor Tradueix, Thomas Danforth Tradueix, John Hale Tradueix, Elizabeth Proctor Tradueix, Rebecca Nurse Tradueix, Elizabeth Parris Tradueix, Tituba, Thomas Putnam Tradueix, John Hathorne Tradueix, Mary Warren, Sarah Good Tradueix, Ann Putnam, Jr. Tradueix, Mercy Lewis, John Willard, Abigail Williams, Samuel Parris i Giles Corey Tradueix
Estrena absoluta
Data 22 gener 1953
Més informació
Internet Broadway Database Show 2847
Theatricalia h3
Modifica les dades a Wikidata

Les Bruixes de Salem (en anglès: The Crucible) és una obra de teatre d'Arthur Miller, escrita el 1953. Està basada en els fets del judici a les Bruixes de Salem a Massachusetts el 1692. Miller va escriure sobre l'esdeveniment com una al·legoria del maccarthisme que succeí als Estats Units els anys 1950.[1] L'obra va guanyar el Premi Tony a la millor obra.

Judicis de Salem[modifica]

Els judicis de Salem per bruixeria fan al·lusió a un famós episodi del període de colonització dels Estats Units el 1692 a l'aldea de Salem (Massachusetts), en què, com a efecte col·lateral de lluites internes de les famílies colonials i fanatismes puritans, foren condemnades a mort 25 persones acusades de bruixeria, sobretot dones, i s'empresonà un nombre molt més alt. El nombre d'acusats per bruixeria en aquests judicis pogué fluctuar entre els 150 i 200 i àdhuc un nombre molt més gran si es consideren els casos d'empresonament.

Moltes teories han intentat explicar per què la comunitat de Salem esclatà en aquest deliri de bruixes i pertorbacions demoníaques. La més difosa insisteix a afirmar que els puritans, que governaven la Colònia de la Badia de Massachusetts pràcticament sense control reial des del 1630 fins a la promulgació de la Carta Magna el 1692, passaven per un període d'al·lucinacions massives i histèria provocades per la religió. La majoria dels historiadors moderns troben aquesta explicació una mica simplista D'altres teories es recolzen a analitzar fets de maltracte de nens, adivinacions invocant el dimoni, ergotisme (intoxicació amb pa fermentat que conté elements químics semblants al LSD), el complot de la família Putnam per destruir la família rival, els Porter, i d'altres fan al·lusió al tema de l'estrangulament social de la dona.

Exactitud històrica de l'obra[modifica]

Al pròleg de l'obra el mateix Miller hi assenyala que ha fet ús d'una llicència poètica per condensar el nombre de persones involucrades als processos, i que ha augmentat l'edat d'Abigail de 12 anys perquè l'argument pogués tirar endavant. Emfasitza que el seu objectiu era mostrar la natura essencial d'un dels episodis més estranys i horribles de la història de la humanitat.

Representacions[modifica]

Representacions a Catalunya[modifica]

  • La temporada del 2010-2011 del Teatre del Sol de Sabadell va tenir com a obra principal Les Bruixes de Salem.

Referències[modifica]

  1. Miller, Arthur. The Crucible (en anglès). Heinemann, 1973, p.viii. ISBN 0435232819. 

Enllaços externs[modifica]