Viquipèdia:Avaluació d'articles/Llista de monarques sobirans actuals

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Llista de monarques sobirans actuals[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article que aniré acabant de polir i completant-ne els vermells. Aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:16, 1 nov 2019 (CET)

Bona tarda! Alguns comentaris:
 • El títol actual és una mica confús: què és un monarca sobirà, existeixen els monarques no sobirans? A l'article tampoc no s'explica, així que proposaria reanomenar a «Llista de monarques regnants d'estats sobirans». De fet, el DIEC diu que la sobirania forma part integral del concepte de monarquia, per la qual cosa el concepte de «monarca sobirà» seria un pleonasme.
 • No sé com ho fan en altres viquipèdies, però crec que caldria eliminar tota referència a corregències (p. ex. el cas d'Andorra). El «mon-» de «monarca» vol dir que és una sola persona, tal com ho recull l'entrada «monarquia» del DIEC. Així doncs, els corregents per definició no poden ser monarques.
  • D'altra part, sobre l'aparent contradicció entre monarca i corregents, crec que es pot acceptar amb una interpretació més laxa de la definició i, sobretot, de l'etimologia del terme. Tot i que literalment signifiqui govern d'una persona, crec que és evident que sistemes amb correis o coemperadors es poden i s'han de considerar monarquies (en oposició al concepte de república)... fins i tot, malgrat existeixin els termes diarquia, tetrarquia etc.... ja que estem parlant d'una llista que, necessàriament, implica una simplificació en pro de l'exposició de dades. Si ho creus necessari, una introducció ho podria explicitar/explicar. --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • Em sembla redundant posar «Reialme / Regne» a l'encapçalament de la primera columna. Un reialme i un regne són el mateix.
  • He vist que bàsicament la mare de totes aquestes llistes és l'anglesa, de la qual també la catalana n'és una traducció. Això explica el duet reialme/regne, ja que si no ho he entès malament el concepte realm és més genèric —equivalent al nostra terme monarquia?—, mentre que kingdom és el territori governat específicament per un rei —i en aquest sentit un principat, un emirat, un imperi etc. no són kingdoms sinó realms—... per a nosaltres potser podríem abandonar tant regne com reialme i emprar monarquia en l'accepció 3 del DIEC). --CarlesVA (parlem-ne) 21:33, 23 des 2019 (CET)
 • Caldria revisar la transcripció dels noms àrabs. Potser en @CarlesVA: pot donar un cop de mà.
  • Cap problema en ajudar, evidentment, però en principi per als personatges actuals la norma hauria de ser respectar la grafia que ells mateixos tendeixin a usar quan escriuen el seu nom en alfabet llatí (normalment, una forma anglicitzada per a les antigues colònies britàniques i els estats propers als EUA, i una forma més afrancesada per als de colonització o influència cultural francesa)... ja sé que, com que no existeix un estàndard internacional, els mateixos interessats no són sistemàtics i a vegades empren diverses versions del seu propi nom, però en general es pot trobar un cert consens (per exemple, al Golf empren bin, en lloc de ibn o ben, o "abusen" de la majúscula). --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • La resta tot bé, molt bona feina.—Leptictidium (digui) 15:55, 23 des 2019 (CET)

No sé quin és l'estàndard per llistes bones, però hi veig molts enllaços vermells, incloent-ne alguns que potser no són necessaris (a la introducció, per exemple). També hi ha un monarca regnant amb l'enllaç en vermell, i entenc que per una llista bona (i sobretot una llista bona que no és gaire llarga) els elements de la llista haurien de tenir article, encara que sigui curt.

De tota manera, la preocupació més greu és que aquesta llista tendeix a quedar obsoleta (fent un càlcul ràpid, deu quedar obsoleta un parell de cops a l'any de mitjana). Aleshores, no veig que aquesta llista manual hagi de funcionar millor que una llista feta amb listèria a partir de Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 1 ago 2020 (CEST)