Vés al contingut

Wazon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:29, 27 nov 2013 amb l'última edició de VriuBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Wazon (altres ortografies Waso, Wazzo, Watzo, Watho, Gazo o Guazo[1]) (980? - 1048) fou príncep-bisbe del principat de Lieja de 1042 al 8 de juliol de 1048.

Provindria d'una família modesta de clergues: son germà Emmelin era prebost a la col·legiata de Sant Vaast d'Arràs, dos altres germans eren ardiaques a Lieja i Florennes. Va anar a l'escola abacial de Lobbes. Probablement des del 1017 va començar a ensenyar a l'escola capitulària de la Catedral de Sant Lambert al temps de Notger, l'inici d'una carrera eclesiàstica llarga: canonge (1015/1016) sota el regne de Balderic II, degà (1017), prebost i ardiaca (1033) i príncep-bisbe al 1042.

Després d'un conflicte amb el prebost de Sant Lambert, va retirar-se a l'abadia de Stavelot al 1029 (o 1030). Poc després, Conrad II va nomenar-lo capellà de la cort a la qual va estar-se uns nou mesos abans de tornar a Lieja. Malgrat la resistència inicial de l'emperador Enric III, va ser entronitzat com príncep-bisbe al 1042 a Colònia.

Durant el seu regne va organitzar eficientment l'assistència a la població durant la fam de 1043. Al 1046 va vèncer els francesos que van assajar d'annexionar Aquisgrà. Després de la seva victòria militar contra Teodoric d'Holanda, Enric III li atorgarà un estipendi.

Políticament, va lluitar per a restringir el poder de l'emperador en afers eclesiàstics com la investidura de bisbes i del papa, el poder dels quals considerava que venia directament del Déus catòlic. La seva influència va ser important i era molt pròxim dels papes. Lleó IX va apreciar-lo expressis verbis, Esteve IX era canonge a Lieja sota el regne de Wazon, i Gregori VII va estudiar a Colònia, una ciutat que tenia molts lligams amb Lieja a aquest època. En una carta al bisbe Roger II de Châlons va desestimar l'ús de la violència en la lluita contra el maniqueisme, considerat com a una heretgia.

Van sebollir-lo a la catedral de Sant Lambert de Lieja, l'epitafi de la tomba, avui desapareguda, hauria sigut: «Ante ruet mundus quam surgat Wazon secundus» (Llatí per a «El món perirà més aviat que sorgirà un segon Wazon»).


Vegeu també



Precedit per:
Nitard de Lieja
Príncep-bisbe del Principat de Lieja
10421048
Succeït per:
Teoduí de Baviera