William Tyndale

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
sant William Tyndale
William Tyndale.jpg
traductor i màrtir
Naixement 1484
North Nibley, prop de Gloucester (Anglaterra))
Mort 6 de setembre 1536
Vilvoorde, a prop de Brussel·les (Bèlgica, llavors sota domini espanyol)
Sepultura Fou cremat i no en quedaren restes (hi ha un monument a Vilvoorde, al lloc de la seva execució)
Commemoració en Església Anglicana, algunes esglésies luteranes
Festivitat 6 d'octubre
Fets destacables Traductor de la Bíblia a l'anglès

William Tyndale (North Nibley, prop de Gloucester, Anglaterra, 1484 - Vilvoorde, a prop de Brussel·les, 6 de setembre 1536) era capellà i científic i va traduir la bíblia a una forma bàsica de la llengua anglesa moderna. Ja existien traduccions anteriors, però degut a la invenció de la impremta mecànica, la seva va ser la primera amb una àmplia distribució.

Vida[modifica | modifica el codi]

La datació del seu naixement és insegura, ja que hi ha dates entre 1484 i 1496. Probablement va néixer a North Nibley, a 15 milles de Gloucester a Anglaterra. Va rebre la seva educació universitària a la Universitat d'Oxford, Magdalen Hall i a la Universitat de Cambridge. Al voltant de l'any 1520 va començar a treballar de mestre privat per la família de Sir John Walsh, a Little Sodbury al comtat de Gloucester.

Tyndale estudiava la bíblia i acceptava les opinions de la reforma protestant; aquests ensenyaments eren considerats heretgia segons les doctrines de l’església catòlica. Per això sorgia un conflicte. Tyndale va abandonar la ciutat de Londres al voltant de l'any 1523. Amb el suport de Sir Humphrey Monmouth, un mercader important de Londres, i altres ciutadans interessats en la traducció de la bíblia, Tyndale començava a Alemanya, probablement a Wittenberg, amb la traducció de la bíblia a la llengua anglesa. Aquesta traducció no era autoritzada per l'església, contenia comentaris que reflectien opinions de la reformació. Així, Tyndale no podia treballar més a Anglaterra. Com a perseguit per heretgia, va romandre a Alemanya.

A la primavera de l'any 1524 Tyndale arribava – venint d'Hamburg – a la universitat de Wittenberg, on el van matricular amb el pseudònim de "Guillelmus Daltici ex Anglia" (així la teoria). A Wittenberg Tyndale treballava en la seva traducció de la bíblia fins a l'any 1525 quan tenia un manuscrit llest per a ser imprès. Aquest manuscrit el va portar a Colònia a la impremta Quentel, on havien de ser impresos 3000 exemplars. Però el 1526, el projecte va ser descobert i revelat per Johannes Cochläus, un antagonista de Luther; Tyndale i el seu col·laborador podien escapar cap a Worms. A Colònia s'havia començat d'imprimir el Nou Testament a l'estiu de 1525; a Worms van començar de nou, i el 1526 va sortir una edició de 6000 exemplars a la impremta Schoeffer.

El govern anglès va prohibir la traducció de Tyndale i va cremar els seus llibres. Només es van salvar dos exemplars de l'edició de Worms. Representants del rei Enric VIII d'Anglaterra i l'església anglicana, que estava a punt del cisma amb l'església catòlica però encara defensava les seves doctrines en aquest assumpte, treballaven per a aconseguir la condemna a mort a la foguera. Tyndale va ser traït. El 6 de setembre de 1536 a Vilvoorde (a uns 10 km de Brussel·les) va ser estrangulat i cremat.

Llegat[modifica | modifica el codi]

Amb la traducció de la bíblia va introduir paraules noves a la llengua anglesa: Jehova, Passah (com a denominació d'una festa jueva), scapegoat, atonement (= at + one + ment), „the powers that be", „my brother's keeper", „the salt of the earth", i „a law unto themselves".

Mentre la King-James-Bible més endavant seria de més importància pel protestantisme anglosaxó, la traducció de Tyndale forma una part important de la memòria col·lectiva anglòfona per dues raons: per una banda la seva versió era la qual què coneixia i citava William Shakespeare; per l'altra la seva traducció del llibre dels salms ha sigut la base de les traduccions dels salms en els diferents Books of Common Prayer anglicans, que per segles han sigut i encara continuen sent fets servir avui en la liturgia.

Veneració[modifica | modifica el codi]

La mort de Tyndale es commemora el 6 d'octubre en alguns calendaris litúrgics, com als de la Comunió Anglicana i l'Església d'Anglaterra. També s'honora al Calendari de sants de l'Església Evangèlica Luterana d'Amèrica, com a traductor i màrtir.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Encyclopaedia Britannica. Vol. 22, 1976, p. 435-436
  • J.I.Mombert: Tyndale, William. In: Philip Schaff, Johann Jakob Herzog et al., eds.: The New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge. Funk & Wagnalls, New York 1904, reprinted online by the Christian Classics Ethereal Library. Més referències allà.
  • Heinz Holeczek: Humanistische Bibelphilologie als Reformproblem bei Erasmus von Rotterdem, Thomas More und William Tyndale. Brill, Leiden 1975

Enllaços[modifica | modifica el codi]