Vés al contingut

Propà: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m neteja i estandardització de codi
Ampliació
Línia 1: Línia 1:
{{FR|data=gener de 2018}}
{{Editant|Antoni Salvà|març 2021}}{{FR|data=gener de 2018}}
{{ICQ}}
{{ICQ}}
El '''propà''' és un [[hidrocarbur]] la qual molècula està constituïda per tres àtoms de [[carboni]] enllaçats linealment i vuit àtoms d'[[hidrogen]] enllaçats als carbonis, la qual fórmula molecular és <chem>C3H8</chem>. És un [[alcà]], un hidrocarbur saturat, amb només enllaços simples. En [[Condicions normals de pressió i temperatura|condicions normals]] és un [[gas]] [[inodor]] i [[incolor]]. És present en grans quantitats al gas natural, cru lleuger i gasos de refineria de petroli i està disponible comercialment com a propà liquat o com a component principal del gas de petroli liquat (GLP). S'empra com a [[combustible]] i com a gas refrigerant.
El '''propà''' en condicions normals és un [[gas]] [[inodor]] i [[incolor]]. És un [[hidrocarbur]] [[hidrocarbur alifàtic|alifàtic]] de fórmula química [[Carboni|C]]<sub>3</sub>[[Hidrogen|H]]<sub>8</sub>:


== Història ==
:CH<sub>3</sub> - CH<sub>2</sub> - CH<sub>3</sub>
El propà fou aïllat per primera vegada el 1857 per part del químic francès [[Marcellin Pierre Eugène Berthelot|Marcellin Berthelot]] (1827-1907). Berthelot escalfà a 275 °C una mescla d'1,2-dibromopropà, [[coure]], [[iodur de potassi]] i aigua. Obtingué una mescla gasosa de [[propè]] i propà. Realitzà el mateix procediment amb altres hidrocarburs halogenats i obtingué el mateix resultat.<ref>{{Ref-llibre|títol=Acetylene and Its Polymers : 150+ Years of History|url=https://www.worldcat.org/oclc/1045629772|data=2018|lloc=Cham, Switzerland|isbn=978-3-319-95489-9|nom=Seth C.|cognom=Rasmussen}}</ref>


== Obtenció ==
El propà se sol obtenir a partir del gas natural o dels gasos dels processos de "cracking" produïts en les instal·lacions petroquímiques.
El propà se sol obtenir a partir del gas natural o dels gasos dels processos de "cracking" produïts en les instal·lacions petroquímiques.


== Propietats ==
El principal ús del propà és l'aprofitament energètic com a [[combustible]]. A causa del menor [[punt d'ebullició]] que el [[butà]] i el major valor energètic per gram, a vegades es barreja amb aquest, o s'utilitza propà en comptes de butà. En la indústria química és un dels productes de partida en la síntesi del [[propè]], també s'utilitza com a gas refrigerant (R-290) o com a gas propulsor en [[aerosol]]s.

== Aplicacions ==
El principal ús del propà és l'aprofitament energètic com a [[combustible]]. A causa del menor [[punt d'ebullició]] que el [[butà]] i el valor més gran energètic per gram, a vegades es barreja amb aquest, o s'utilitza propà en comptes de butà. En la indústria química és un dels productes de partida en la síntesi del [[propè]], també s'utilitza com a gas refrigerant (R-290) o com a gas propulsor en [[aerosol]]s.


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
* [http://www.mtas.es/insht/ipcsnspn/nspn0319.htm fitxa de perillositat del propà] {{es}}
* [http://www.mtas.es/insht/ipcsnspn/nspn0319.htm fitxa de perillositat del propà] {{es}}


== Referències ==
{{alcans}}
{{Referències}}{{alcans}}
{{Projectes germans}}
{{Projectes germans}}
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

Revisió del 15:26, 18 març 2021

Infotaula de compost químicPropà
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular44,063 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Estructura química
Fórmula químicaC₃H₈ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Velocitat del so1.158 m/s (−42,1 °C, líquid) Modifica el valor a Wikidata
Solubilitat0,01 g/100 g (aigua, 20 °C) Modifica el valor a Wikidata
Moment dipolar elèctric0,084 D Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió−188 °C
−187,69 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt d'ebullició−42 °C (a 760 Torr)
231,1 K (a 1 atm)
−42,1 °C (a 101,325 kPa) Modifica el valor a Wikidata
Entropia molar estàndard269,9 J/(mol K) Modifica el valor a Wikidata
Moment dipolar elèctric0,084 D Modifica el valor a Wikidata
Entalpia estàndard de formació−104.680 J/mol Modifica el valor a Wikidata
Pressió de vapor8,4 atm (a 21 °C) Modifica el valor a Wikidata
Perill
Límit inferior d'explosivitat2,1 vol% Modifica el valor a Wikidata
Límit superior d'explosivitat9,5 vol% Modifica el valor a Wikidata
Límit d'exposició mitjana ponderada en el temps1.800 mg/m³ (10 h, Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
IDLH3.780 mg/m³ Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Altres
objecte inflamable Modifica el valor a Wikidata

El propà és un hidrocarbur la qual molècula està constituïda per tres àtoms de carboni enllaçats linealment i vuit àtoms d'hidrogen enllaçats als carbonis, la qual fórmula molecular és . És un alcà, un hidrocarbur saturat, amb només enllaços simples. En condicions normals és un gas inodor i incolor. És present en grans quantitats al gas natural, cru lleuger i gasos de refineria de petroli i està disponible comercialment com a propà liquat o com a component principal del gas de petroli liquat (GLP). S'empra com a combustible i com a gas refrigerant.

Història

El propà fou aïllat per primera vegada el 1857 per part del químic francès Marcellin Berthelot (1827-1907). Berthelot escalfà a 275 °C una mescla d'1,2-dibromopropà, coure, iodur de potassi i aigua. Obtingué una mescla gasosa de propè i propà. Realitzà el mateix procediment amb altres hidrocarburs halogenats i obtingué el mateix resultat.[1]

Obtenció

El propà se sol obtenir a partir del gas natural o dels gasos dels processos de "cracking" produïts en les instal·lacions petroquímiques.

Propietats

Aplicacions

El principal ús del propà és l'aprofitament energètic com a combustible. A causa del menor punt d'ebullició que el butà i el valor més gran energètic per gram, a vegades es barreja amb aquest, o s'utilitza propà en comptes de butà. En la indústria química és un dels productes de partida en la síntesi del propè, també s'utilitza com a gas refrigerant (R-290) o com a gas propulsor en aerosols.

Enllaços externs

Referències