Carboncle (malaltia)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Àntrax)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Carboncle o Àntrax maligne
Classificació i recursos externs

Lesió de carboncle a la pell
CIM-10 A22
CIM-9 022
DiseasesDB 1203
MedlinePlus 001325
eMedicine med/148
MeSH D000881

El terme àntrax prové del llatí anthrax, i aquest del grec ἄνθραξ, carboncle, que significa carbó. Fa referència a una sèrie de malalties infeccioses produïdes per diferents microorganismes, que tenen associades ferides o úlceres d'un color negrós. La més coneguda d'aquestes patologies és el denominat àntrax maligne o carboncle,[1] produït pel bacteri Bacillus anthracis. Cal no confondre'l amb l'àntrax o furunculosi, que és una infecció localitzada en el teixit subcutani produïda pel bacteri Staphylococcus aureus.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Pulmonar[modifica | modifica el codi]

La infecció respiratòria presenta inicialment els símptomes típics d'un refredat durant diversos dies, seguits d'un col·lapse respiratori greu. La mortalitat és del 92%, però si es tracta aviat, és del 45%.[2] És molt important diferenciar l'àntrax maligne d'un refredat per poder-lo tractar al més aviat possible i millorar les possibilitats de supervivència. La mortalitat quan la malaltia ha arribat a fases avançades és del 97%, independentment del tractament.

La infecció letal sol ser el resultat d'inhalar 10.000-20.000 espores, però hi ha individus que moriran amb una exposició molt inferior (hi ha poca documentació sobre el nombre d'espores necessàries per produir una infecció).

Gastrointestinal[modifica | modifica el codi]

En els humans es causa per la ingesta de carn infectada amb Bacillus anthracis. Els seus símptomes són la diarrea intensa, vòmits de sang, inflamació dels intestins i pèrdua d'apetit. Les infeccions gastrointestinals per aquest bacteri es poden tractar, però solen tenir una mortalitat del 25%-60% depenent com d'aviat es tracti la malaltia. És la forma menys comuna de l'àntrax.

Cutània[modifica | modifica el codi]

La infecció cutània en els humans causa una lesió a la pell que s'acaba transformant en una úlcera de color negre i d'aquí ve el nom de carboncle. L'úlcera sol començar com una lesió irritant i indolora, però que causa picor al lloc de la infecció, i sol aparèixer uns dies després de la infecció. Això es causa quan el bacteri entra a través de talls i petites ferides a la pell. Aquesta forma d'àntrax maligne és molt comú en persones que manipulen animals infectats. L'àntrax maligne cutani no té una mortalitat gaire alta si es tracta amb antibiòtics.[3] Sense tractament, el 20% dels casos acaben desembocant en la mort.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carboncle (malaltia) Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Ántrax en Medlineplus.
  2. Bravata DM, Holty JE, Liu H, McDonald KM, Olshen RA, Owens DK. «Systematic review: a century of inhalational anthrax cases from 1900 to 2005». Ann Intern Med, 144, 4, febrer 2006, pàg. 270–80. PMID: 16490913.
  3. «La Salut de la A a la Z.». Web. Generalitat de Catalunya, 2013. [Consulta: Maig 2013].