Àntrax maligne

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Àntrax)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Àntrax maligne o carboncle
Classificació i recursos externs

Fotomicrografia d'una tinció de Gram del bacteri Bacillus anthracis, la causa de la malaltia de l'àntrax
CIM-10 A22
CIM-9 022
DiseasesDB 1203
MedlinePlus 001325
eMedicine med/148
MeSH D000881

El terme àntrax prové del llatí anthrax, i aquest del grec ἄνθραξ, carboncle, que significa carbó. Fa referència a una sèrie de patologies produïdes per diferents microorganismes, que tenen associades ferides o úlceres d'un color negrós. La més coneguda d'aquestes patologies és el denominat àntrax maligne o carboncle,[1] produït pel bacteri Bacillus anthracis. L'àntrax o forunculosi és una inflamació localitzada en el teixit subcutani generalment produïda per una infecció del bacteri Staphylococcus aureus. Es tracta amb antibiòtics, antisèptics i de vegades requereix cirurgia. L'àntrax de pell o faringitis gonocòccica. Afecta les amígdales, la laringe i faringe.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Pulmonar[modifica | modifica el codi]

La infecció respiratòria presenta inicialment els símptomes típics d'un refredat durant diversos dies, seguits d'un col·lapse respiratori sever. La mortalitat és del 92%, però si es tracta aviat, és del 45%.[2] És molt important distingir l'àntrax d'un refredat per poder-se tractar al més aviat possible i millorar les possibilitats de sobreviure. La mortalitat quan la malaltia ha arribat a fases avançades és del 97%, independentment del tractament.

La infecció letal sol ser el resultat d'inhalar 10.000-20.000 espores, però hi ha individus que moriran amb una exposició molt inferior (hi ha poca documentació sobre el nombre d'espores necessàries per produir una infecció).

Gastrointestinal[modifica | modifica el codi]

En els humans es causa per la ingesta de carn infectada amb àntrax. Els seus símptomes són la diarrea intensa, vòmits de sang, inflamació dels intestins i pèrdua d'apetit. Les infeccions gastrointestinals es poden tractar però solen tenir una mortalitat del 25%-60% depenent de com d'aviat es tracti la malaltia. És la forma menys comuna de l'àntrax.

Cutània[modifica | modifica el codi]

La infecció cutània en els humans causa una lesió a la pell que s'acaba transformant en una úlcera de color negre. L'úlcera sol començar com una lesió irritant que pica al malalt al lloc de la infecció, se solen formar uns dies després de la infecció. No causen dolor. Això es causa quan el bacteri entra a través de talls i petites ferides a la pell. Aquesta forma d'àntrax és molt comú quan els humans manipulen animals infectats. L'àntrax cutani no té una mortalitat gaire alta si es tracta. Sense tractament el 20% dels casos acaben desembocant en la mort. El tractament consisteix en antibiòtics.[3]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àntrax maligne Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Ántrax en Medlineplus.
  2. Bravata DM, Holty JE, Liu H, McDonald KM, Olshen RA, Owens DK. «Systematic review: a century of inhalational anthrax cases from 1900 to 2005». Ann Intern Med, 144, 4, febrer 2006, pàg. 270–80. PMID: 16490913.
  3. «La Salut de la A a la Z.». Web. Generalitat de Catalunya, 2013. [Consulta: Maig 2013].