Żabińskiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralŻabińskiïta
Fórmula químicaCa[Al0,5(Ta,Nb)0,5)](SiO₄)O
EpònimWitold Żabiński Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipuspegmatita Julianna, pedrera DSS Piława Górna, Piława Górna (Ober Peilau; Gnadenfrei), Districte de Dzierżoniów, Baixa Silèsia, Polònia
Classificació
Categoriasilicats > nesosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AG.15
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 7,031(2) Å; b = 8,692(2) Å; c = 6,561(2) Å; α = 89,712°; β = 113,83(1)°; γ = 90,35(1)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialgrup espacial 2 Modifica el valor a Wikidata
Colormarronós
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa5
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent
Densitat3,897 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracción = ≥ 1,89
Birefringènciaδ = 0,000
Pleocroismeno pleocroica
Angle 2Vmesurat: 96,9° (5)
Impureses comunesTi, F
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-033
SímbolŻbk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La żabińskiïta és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la titanita. Rep el seu nom en honor de Witold Żabiński (1929–2007), un dels mineralogistes polonesos més eminents, i un dels fundadors de la Societat Mineralògica de Polònia i el seu president entre els anys 1980-1994.

Característiques[modifica]

La żabińskiïta és un nesosilicat de fórmula química Ca[Al0,5(Ta,Nb)0,5)](SiO₄)O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015, i publicada el 2017. Cristal·litza en el sistema triclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5. És el segon mineral silicat que conté tal·li després de la holtita. És idèntica a la titanita i a altres espècies del grup de la titanita en termes de topologia d'enllaços.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la żabińskiïta pertany a «09.AG: Estructures de nesosilicats (tetraedres aïllats) amb anions addicionals; cations en coordinació > [6] +- [6]» juntament amb els següents minerals: abswurmbachita, braunita, neltnerita, braunita-II, långbanita, malayaïta, titanita, vanadomalayaïta, natrotitanita, cerita-(Ce), cerita-(La), aluminocerita-(Ce), trimounsita-(Y), yftisita-(Y), sitinakita, kittatinnyita, natisita, paranatisita, törnebohmita-(Ce), törnebohmita-(La), kuliokita-(Y), chantalita, mozartita, vuagnatita, hatrurita, jasmundita, afwillita, bultfonteinita, zoltaiïta i tranquillityita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita Julianna de la pedrera DSS Piława Górna, a Piława Górna, al districte de Dzierżoniów (Baixa Silèsia, Polònia), on sol trobar-se associada a altres minerals com: zircó, policrasa-(Y), euxenita-(Y) i altres espècies del grup de les miques i del grup del piroclor. Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Żabińskiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 27 juny 2017].