Adomas Galdikas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdomas Galdikas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 octubre 1893 Modifica el valor a Wikidata
Giršinai (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort7 desembre 1969 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadèmia d'Art i d'Indústria de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, escenògraf, escultor Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMagdalena Draugelytė-Galdikienė (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Adomas Galdikas (Giršinai, prop de Mosėdis, 18 d'octubre de 1893 - Nova York, 7 de desembre de 1969) va ser un dissenyador gràfic, escenògraf i pintor lituà.

Biografia[modifica]

Galdikas va assistir a classes de pintura a Sant Petersburg i a Berlín. Va continuar els seus estudis a Suècia, Itàlia i França. El 1923, després de tornar a Lituània, va fundar el seu propi estudi de disseny gràfic a Kaunas, on va treballar fins al 1940. Alhora també feia de professor a l'Escola d'Art de Kaunas. Durant la Segona Guerra Mundial Galdikas va ser professor a l'Institut Kaunas d'Arts Aplicades. Vytautas Kazimieras Jonynas en va ser un alumne destacat. Entre 1946 i 1947 Galdikas va treballar com a professor a Friburg (École des Arts et Métiers). El 1947 es va traslladar a París, i el 1952 a Nova York, on va viure fins a la seva mort.

Obres[modifica]

Des de 1920 Galdikas va participar en exposicions d'art a Lituània i a l'estranger. Galdikas també il·lustrà llibres i va crear l'escenografia per a 19 obres de teatre al Teatre Estatal de Kaunas. També va dissenyar una sèrie de segells lituans, i va col·laborar en el disseny de paper moneda.[1] A Alemanya, França i els Estats Units va treballar principalment com a pintor.

El 1937 el seu Tríptic Lituània va ser guardonat amb el Gran Premi (Grand Prix) de l'Exposició Internacional de París de 1937. També fou guardonat per l'escenografia i el vestuari de l'obra Šarūnas de Vincas Krėvė-Mickevičius[1] Des de llavors obres seves han estat adquirides per institucions de renom com Stieglitz Museum of Applied Arts, el Museu Nacional d'Art Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, el Museu d'Art de Lituània, Museu Nacional d'Art letó, el Jeu de Paume a París, entre altres.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Goštautas, Stasys «Charlotte Willard With an Essay by Waldemar George, ADOMAS GALDIKAS: A COLOR ODYSSEY, New York, October House Inc. 1973.». Lituanus, 20, 2, 1974. Arxivat de l'original el 2008-10-06 [Consulta: 10 desembre 2008].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adomas Galdikas
  • Willard, Charlotte; With an Essay By Waldemar George. Adomas Galdikas: A Color Odyssey. Nova York: October House, 1973. ISBN 0-8079-0186-5.