Alecto (mitologia grega)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAlecto

Modifica el valor a Wikidata
TipusEumènides Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraLa Divina Comèdia i Hades Modifica el valor a Wikidata
MitologiaReligió a l'antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
MareGea Modifica el valor a Wikidata
PareUrà Modifica el valor a Wikidata

Alecto[1] o Al·lecto[2][a] (grec: Ἀληκτώ, "la implacable") és una de les tres fúries que segons la mitologia grega habitava el tàrtar. Segons Hesíode, ella i les seves germanes Megera i Tisífone van néixer de la sang d'Urà quan Cronos va castrar-lo.

Alecto és la fúria encarregada de castigar els crims morals (com la còlera, la supèrbia…), especialment quan s'han comès envers altres persones. La seva funció és bastant semblant a la de Nèmesi, amb la diferència que aquesta última castiga els crims morals contra els déus.

Alecto apareix a l'Eneida de Virgili, i juntament amb les altres tres fúries a l'Infern de Dante.[3]

Notes[modifica]

  1. La forma amb ela geminada és la usada per Virgili (Allecto) malgrat que la forma grega originària no presenta geminació (Ἀληκτώ). Els traductors han triat la forma amb geminació o sense geminació en funció de la llengua i l’autor d’origen.

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana (en català). Barcelona: Edicions de 1984, p. 170. ISBN 978-84-96061-97-2. 
  2. L’Eneida (en català). Gavà: Editorial Empúries. Biblioteca Bàsica d’El Periódico, p. 181. ISBN 84-9520-01-3. «Si es veuen empesos a la guerra, no és per voluntat pròpia sinó per instigació de Juno, que sembra entre ells la discòrdia per mitjà de la Fúria Al·lecto.» 
  3. Alighieri, Dante. La Divina Comèdia (vol. I). Gavà: Biblioteca Bàsica d'El Periódico, p. 56. ISBN 84-96414-93-0. 

Bibliografia[modifica]