Alps Marítims i prealps de Niça

Infotaula de geografia físicaAlps Marítims i prealps de Niça
Imatge
Alps occidentals segons la SOIUSA, amb els Alps Marítims i prealps de Niça destacats en taronja.
Tipusserralada
Localització
LocalitzacióItàlia Itàlia
França França
Mònaco Mònaco
Map
 44° 10′ 48″ N, 7° 18′ 22″ E / 44.18°N,7.306°E / 44.18; 7.306
SerraladaAlps del sud-oest
SerraAlps Marítims
Prealps de Niça
Dades i xifres
Cims destacatsMont Argentera
Altitud3.297 msnm
Punt més altMonte Argentera Modifica el valor a Wikidata  (3.297 m Modifica el valor a Wikidata)
TravessaItàlia, França i Mònaco Modifica el valor a Wikidata
Vessant occidental del massís d'rgentera vist des del Llac Superior de Fremamorta.

Els Alps Marítims i prealps de Niça (en francès, Alpes-Maritimes et Préalpes de Nice; en italià, Alpi Marittime e Prealpi di Nizza) són una secció del sector dels Alps del sud-oest, segons la classificació SOIUSA,[1] amb el seu punt més elevat a 3.297 msnm al cim del Mont Argentera.

Classificació[modifica]

Classificació SOIUSA

Segons la SOIUSA els Alps Marítims i prealps de Niça són una secció alpina amb la següent classificació:

Mapa esquemàtic de la secció Alps Marítims i prealps de Niça en la què es veuen les dues subseccions Alps Marítims (2.I) i Prealps de Niça (2.II)

La Partició dels Alps que es va adoptar l'any 1926, després del IX Congrés Geogràfic Italià de 1924, són considerats com un grup que forma part dels Alps Marítims, dins la gran divisió anomenada Alps occidentals. En la classificació dels Alps italians utilitzada pel Club Alpí Italià i el Touring Club Italià són un subconjunt, juntament amb els Alps Marítims de la secció denominada Alps Lígurs i Alps Marítims.

La nova classificació internacional SOIUSA, publicada el 2005, la considera una secció dels Alps occidentals (sector dels Alps del sud-oest). A la vegada aquesta secció es divideix en les subseccions següents:

Límits[modifica]

El seu pic més alt és la Punta Marguareis, amb 2.661 msnm.

La seva major part es troba a la Itàlia nord-occidental, tot i que una petita part s'estén per França. Conformen l'extrem sud-oest dels Alps, separats dels Apenins pel coll de Cadibona, i el pas de Tenda els separa dels Alps Marítims. Formen la frontera entre el Piemont al nord i la Ligúria al sud. Aquesta part dels Alps la recorre el riu Tanaro i altres afluents del riu Po al costat piemontès, així com diversos rius menors que flueixen directament al mar Mediterrani a la costa lígur.

Els principals pics dels Alps Lígurs són la Punta Marguareis (2651 m) i el Monte Mongioie (2630 m), i hi ha diversos pics més que superen els 2.000 metres.

Límits[modifica]

La secció dels Alps Marítims i Prealps de Niça delimita amb:

A l'interior, la línia divisòria entre les dues sbuseccions passa per les valls dels rius Vesubia i Bevera, unint-se a través del coll de la Baisse de la Cabannette.

Únicament els Alps Marítims es troben al llarg de la cadena principal alpina; de fet els Prealps de Niça queden separats al sud

Referències[modifica]

  1. Marazzi, Sergio. Priuli & Verlucca. Atlante Orografico delle Alpi. SOIUSA (en italià), 2005. 

Vegeu també[modifica]