Alumoåkermanita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAlumoåkermanita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(Ca,Na)₂(Al,Mg,Fe2+)(Si₂O₇)
Epònimalumini i åkermanita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMont Oldoinyo Lengai, Regió d'Arusha, Tanzània
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BB.10
Dana55.4.1.5
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 7,766(4) Å; c = 5,0297(4) Å;
Grup puntual4 2m - escalenoedral
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008-049
SímbolAåk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'alumoåkermanita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la mel·lilita. Rep el seu nom de l'åkermanita i pel seu contingut en alumini.

Característiques[modifica]

L'alumoåkermanita és un silicat de fórmula química (Ca,Na)₂(Al,Mg,Fe2+)(Si₂O₇). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2008. Cristal·litza en el sistema tetragonal. Es troba en forma de fenocristalls tabulars (fins a 1,5 mm) i micro fenocristalls en una massa basal de gra fi.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'alumoåkermanita pertany a «09.BB - Estructures de sorosilicats, grups Si₂O₇, sense anions no tetraèdrics; cations en coordinació tetraèdrica [4] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: åkermanita, cebollita, gehlenita, gugiaïta, hardystonita, jeffreyita, okayamalita, barylita, clinobarylita i andremeyerita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en cendres de mel·lilita-nefelina lliures d'olivina, i en toba de lapil·li. Sol trobar-se associada a altres minerals com: nefelina, aegirina-augita, combeïta, espinel·la, wol·lastonita, melanita, titanita i sodalita. Va ser descoberta al mont Oldoinyo Lengai, a la regió d'Arusha, Tanzània. També ha estat trobada al massís d'Odikhincha (Krai de Krasnoiarsk, Rússia), a la pedrera Caspar (volcà Bellerberg, Mayer, Alemanya), a Emmelberg (Daun, Alemanya), i al mont Etinde (Regió del Sud-oest, Camerun).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alumoåkermanita
  1. «Alumoåkermanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 juliol 2016].