Bayot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaBayot
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants19.000 (2006)[1]
Autòcton deregió de Cacheu i regió de Ziguinchor Modifica el valor a Wikidata
EstatGuinea Bissau Guinea Bissau
Senegal Senegal
Classificació lingüística
llengua humana
llengües nigerocongoleses
llengües congoatlàntiques
llengües atlàntiques
llengües atlàntiques del nord
llengües bak Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat2 vulnerable Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3bda Modifica el valor a Wikidata
Glottologbayo1255 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuebda Modifica el valor a Wikidata
UNESCO1307 Modifica el valor a Wikidata
IETFbda Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages5990 Modifica el valor a Wikidata

El bayot (bayotte, baiote, baiot) és una llengua bak parlada a 29 viles d'Àfrica Occidental, principalment a Casamance (Senegal), però també al nord-oest de Guinea Bissau.

Àrea lingüística[modifica]

Al Senegal és parlada a 23 viles : Ahieġã (Ahiégan), Báxonu (Bacounoum), Bahiaan (Bafican), Bazeere (Basséré), Baddem (Badème), Baġaam (Bagame), Buhuyu (Bouhouyou), Bofa Bayot (Baffa Bayotte), Dasilaame (Darsalame), Ehiŋ Búree (Etafoune), Ejuma (Ediouma), Etome (Étomé), Gúndume (Goundoumé), Káhilu (Kaïlou), Káziene (Kadiéné), Kázulu (Kassoulou), Káture (Katouré), Kadien (Kaléane), Kuleŋ (Kouring), Ñaţiã (Nyassia), Tuḃakuta (Toubacouta), Źalã (Dilang) i Źohe (Dioher).

A Guinea Bissau el bayot és parlat a la zona de São Domingos, a les viles Edame (Érame), Élia (Elia), Kásu (Kassou), Kuţaaze (Kouchahé), Ñaḃan (Niabane), Ñambalã Muxumo (Niambalang Moukhoumo).

Variants dialectals[modifica]

L'estudi de la carografia d'aquest poble en fa aparèixer tres subgrups: Ehiŋ (Ehing), Kagere (Kaguéré) i Kásikinay Bayot (Kassikinaye Bayote). Els tres subgrups anteriors corresponen a les variants dialectals següent: els Ehiŋ parlen kuhiŋe, els Kagere kugere i els Kásikinay Bayot el kúsikinay.

Per federar lingüísticament i culturalment aquests subgrups, fou elegit per a la comunitat el terme "bayot" durant la codificació de la llengua. Això ha permès a la comunitat unir-se en una associació anomenada UFBE (aquesta designació és provisional. Aplega els bayot de Senegal. Hi ha en curs un projecte d'actualització de l'associació per integrar el poble de Guinea Bissau) per promoure la cultura i el desenvolupament de la llengua.

Població[modifica]

El nombre total de parlants s'estima en 18.790[2]Al Senegal, hi havia 16.100 en 2006,[2] a algunes viles al sud-oest de Ziguinchor, principalment al voltant de Nyassia, notablement Baffa Bayotte.

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Mbacké Diagne, Le bayot : langue atlantique nord, groupe bak, sous group jóola, Institut national des langues et civilisations orientales, Paris, 2009, 307 p. (thèse de Langues, littératures et sociétés)

Enllaços externs[modifica]