Biocenosi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El costat d'una piscina natural mostrant estrelles de mar (Dermasterias), anemones de mar (Anthopleura) i esponges de mar a Santa Cruz, Califòrnia.

Biocenosi és una comunitat d'organismes mútuament condicionats que ocupen un territori definit (biòtop) on es mantenen en un estat d'equilibri dinàmic gràcies a la reproducció de tots els organismes que la integren i a llurs interaccions, és a dir, és el conjunt d'espècies que habiten en un lloc i en un temps determinats. En la biocenosi generalment no interfereixen els organismes vivents exteriors o llurs produccions, però, en canvi, són determinants l'ambient fisicoquímic exterior i les seves modificacions (llum, temperatura, règim de vents, composició de l'aigua).

L'exemple més típic de biocenosi l'ofereixen els llacs, que constitueixen un sistema força tancat que rep aportacions pràcticament limitades a les radiacions solars. També en són exemples les torberes, els esculls coral·lins, les illes, les coves i fins i tot àrees continentals o oceàniques de condicions ambientals relativament homogènies i de poblament d'organismes més o menys estable.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]