Brezinaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBrezinaïta
Fórmula químicaCr₃S₄
EpònimAristides Brezina Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit Irwin-Ainsa (Tucson meteorite), Box Canyon, Districte de Greaterville, Monts Santa Rita, Comtat de Pima, Arizona, Estats Units
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.DA.15
Nickel-Strunz 9a ed.2.DA.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.10.2.2
Heys3.8.1
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,96(1) Å; b = 3,425(5) Å; c = 11,270(15) Å; β = 91,53°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorgris i brownish gray (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Duresa3,5 a 4,5
Diafanitatopaca
Densitat4,12 g/cm³ (calculada)
Impureses comunesFe, V, Ti, Mn, Ni
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1969-004
Any d'aprovació1969
SímbolBzn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La brezinaïta és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor de Maria Aristides Brezina (Viena, Àustria, 4 de maig de 1848 - 25 de maig de 1909), directora de la secció de mineralogia-petrologia del Museu d'Història Natural de Viena. Brezina va ser una de les investigadores de meteorits més importants, i va ajudar a desenvolupar una important classificació primerenca d'aquests.

Característiques[modifica]

La brezinaïta és un sulfur de fórmula química Cr₃S₄. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1969. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3,5 i 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la brezinaïta pertany a «02.D - Sulfurs metàl·lics, amb proporció M:S = 3:4» juntament amb els següents minerals: bornhardtita, carrol·lita, cuproiridsita, cuprorhodsita, daubreelita, fletcherita, florensovita, greigita, indita, kalininita, linneïta, malanita, polidimita, siegenita, trüstedtita, tyrrel·lita, violarita, xingzhongita, ferrorhodsita, cadmoindita, cuprokalininita, rodostannita, toyohaïta, heideïta, inaglyita, konderita i kingstonita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Irwin-Ainsa, també conegut com a meteorit Tucson, un meteorit metàl·lic recollit al districte de Greaterville, al comtat de Pima, a Arizona (Estats Units). Totes les mostres que es coneixen d'aquesta espècie mineral són d'origen extraterrestre, havent estat descrita també als meteorits Social Circle (Geòrgia, EUA), Norton County (Kansas, EUA), New Baltimore (Pennsilvània, EUA), Sikhote-Alin (Primórie, Rússia), Gibeon (Namíbia), Yanhuitlan (Oaxaca, Mèxic) i Mount Egerton (Austràlia).

Referències[modifica]

  1. «Brezinaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25].