Bursuk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBursuk
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort1097 Modifica el valor a Wikidata
Sarakhs (Imperi Seljúcida) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomandant militar, governador, alt càrrec Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolAtabeg (1096–1097)
Xihna (1060–1061)
Ispahsalar
Emir Modifica el valor a Wikidata
FamíliaBursúquides Modifica el valor a Wikidata
FillsBursuq II (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Búrsuq —en àrab برسق, Bursuq, del turc oriental, que significa 'teixó'[1]— fou un dels principals amirs o caps militars dels seljúcides.

Era un jove amir al servei de Tughril Beg, el qual, en reconquerir Bagdad (1060), el va nomenar com a xihna (comandant militar); aquest càrrec no devia durar gaire, ja que pacificada la ciutat el poder va passar a l'amid (governador civil) i probablement no hi va haver cap xihna a Bagdad durant una dotzena d'anys. El 1063 apareix com a hàjib (camarlenc) del sultà, el qual acompanyava; l'any següent el nou sultà Alp Arslan li va encarregar d'anar a cobrar un tribut retardat a un vassall no identificat; després desapareix durant quinze anys en els quals no és esmentat per cap cronista, sense que se'n conegui la raó.

El 1078 apareix al servei de Màlik-Xah, que el va enviar a Anatòlia contra els seljúcides rebels fill de Kutalmix, a un dels quals, Mansur, va matar, però no va poder derrotar a l'altre, Sulayman. El 1086 dirigia, juntament amb l'amir Buzan d'Edessa, l'avantguarda de l'exèrcit de Màlik-Xah que va ocupar Alep a Sulayman; probablement llavors fou enviat a Anatòlia per combatre l'hereu de Sulayman, que s'havia fet fort a Iznik (Nicea) amb el suport de l'emperador romà d'Orient, Aleix I Comnè; probablement fou llavors que els romans d'Orient van haver de pagar un tribut de 330.000 dinars.

Poc temps després va dirigir a Bagdad les festes de l'enllaç del califa amb una filla de Màlik-Xah. A la mort d'aquest es va declarar a favor de Barkyaruq, especialment contra Tútuix I. Va seguir el seu senyor a Isfahan, on fou assassinat pels ismaïlites.

Notes[modifica]

  1. En les actuals llengües turqueses trobem, per al nom del teixó, les formes: porsuk, en turc; porsuq, en àzeri i Борсық, en kazakh.

Bibliografia[modifica]

Encyclopaedia of Islam, Brill Publishers, Leiden, s.v. «Bursuḳ».

Vegeu també[modifica]