Còdex Ephraemi Rescriptus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Codex Ephraemi Rescriptus de la Biblioteca Nacional francesa.

Codex Ephraemi Rescriptus (París, Biblioteca Nacional de França, grec 9; Gregory-Aland no 'C o 04. ', von Soden δ 3) és un manuscrit de principis del segle cinquè grec de la Bíblia,[1] els últims en el grup dels quatre grans manuscrits uncials de la Bíblia grega (Sinaiticus, Alexandrinus, Vaticanus). El manuscrit és llacunos.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Aquest còdex rep el seu nom dels 38 sermons de Sant Efren (traduïts al grec) i que sobreescriuen (rescriptus) al text original, eliminant parcialment l'escriptura anterior, el que formà un document palimpsest.

Són un totalde 209 fulls de 33 x 27 cm (altres fonts assenyalen 30 cm x 25 cm). El text està escrit en una sola columna, entre 40 i 46 línies per columna.[1]

Es creu que originalment el còdex es tractava d'una bíblia completa, encara que fins als nostres dies només sobreviuen només 64 fulls de l'Antic Testament, (part del Eclesiastès i el llibre de la Saviesa, alguns fragments dels Proverbis i els Càntics) i 145 fulles del Nou Testament, però sense cap llibre complet. És interessant esmentar que els textos del nou testament estan molt barrejats, sembla que l'escriva va copiar els textos de diferents manuscrits, estant en algunes parts d'acord amb l'estil alexandrí i més freqüentment amb l'estil Sirià. Després de la caiguda de Constantinoble, el manuscrit va ser portat a Florència, on Caterina de Mèdici el va prendre, i fou portat a París, on posteriorment passà a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Nacional de França.

Vegeu[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Kurt Aland i Barbara Aland, El text de la el Nou Testament: Una Introducció a les edicions crítiques i de la Teoria i Pràctica de lamoderna crítica textual, traducció. Erroll F. Rodas, William B. Eerdmans Companyia Editorial, Grand Rapids, Michigan, 1995, p. 109.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còdex Ephraemi Rescriptus Modifica l'enllaç a Wikidata