Can Toni Joan

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Toni Joan
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVI
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTordera (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTrencall ctra. de Tordera a Blanes. Tordera (Maresme)
Map
 41° 41′ 00″ N, 2° 45′ 37″ E / 41.68322°N,2.76028°E / 41.68322; 2.76028
BCIN
IdentificadorBCIN: 1635-MH
BIC: RI-51-0005743
IPAC: 1838

Can Toni Joan és una masia amb una torre protegida com a bé cultural d'interès nacional a Tordera (Maresme).

Descripció[modifica]

El BCIN és una torre de defensa situada a la masia de Can Toni Joan, molt reformada, a la riba dreta del riu Tordera, molt a prop dels termes municipals de Palafolls i Blanes.

La torre s'aixeca en tota la vall baixa de la Tordera i es veu molt de lluny. Molt semblant a la torre de Can Valldejuli (Palafolls), per la base i els arcs del matacà, probablement fou construïda al segle xvi. L'accés a l'interior es fa a través de la porta que es troba a uns metres sobre el nivell del terra. Les finestres de dovelles i llinda són probablement de la mateixa època i s'obren a llevant i ponent.

"Està situada aquesta torre, de planta circular, entre Malgrat i Palafolls i a la vora del riu Tordera. En l'actualitat, li passa a frec la cia del ferrocarril de Blanes a Girona. Té escasses obertures i com a nota destacada assenyalem la corsera, així com el talús. Baldament conservi una fisonomia encara arrogant, l'escrostonament que apareix vistent a la façana denota una incúria que desitjaríem esmenada. La masia que li és contigua té alguns detalls d'interès". (Pere Català)

Història[modifica]

Aquesta torre, al bell mig de la vall baixa de Tordera, devia servir per a vigilar tota la plana fins al mar, juntament amb les torres de Can Xirau de Malgrat i la del castell de Blanes, ja que des de la costa, enmig d'un sistema muntanyós com la serralada litoral-Montnegre, les desembocadures dels rius eren un bon accés cap a l'interior per part de les incursions enemigues vingudes del mar.

"Com totes les torres veïnes datables per la darreria dels temps medievals o començaments de l'època moderna, aquesta torre mostra la tònica de guaita i, sobretot de defensa, de cara a les eventuals incursions dels pirates o corsaris. D'acord amb la corsera, suposem que la construcció fou bastida al segle xiv. No ens sorprendria massa que el talús li fos afegit amb posterioritat, quan al segle xv i sobretot al XVI sovintejaren les falconades enemigues pel litoral català" (Pere Català)

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Toni Joan
  • «Can Toni Joan». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 abril 2012].