Castell de Pallejà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Pallejà
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvi-XVII
Característiques
Altitud41 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPallejà (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. Prat de la Riba, 10
Map
 41° 25′ N, 2° 00′ E / 41.42°N,2°E / 41.42; 2
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1193-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005584 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1317 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC13811 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Pallejà és un palau-castell situat a la població de Pallejà, al Baix Llobregat, Catalunya. Data del segle xvi i xvii i es troba a l'Avinguda Prat de la Riba número 10 intacte i en bon estat. És una obra declarada bé cultural d'interès nacional. Està situat al centre del nucli urbà.

L'edifici conservat en l'actualitat fou construït sobre l'antic castell medieval, del qual només se'n conserva part de la base dels seus murs. L'edifici del segle xvi és de planta quadrada, amb torrelles circulars a la part superior dels angles de tancament i un matacà a la part superior de la porta d'accés. Aquesta està formada per un gran portal adovellat coronat per un escut.[1] L'arc corresponent a la tercera planta o golfes actuals, les garites i el matacà foren afegits als segles XVIII-XIX. Durant la segona meitat del segle xviii, l'edifici fou utilitzat com a hostal i durant la Guerra del Francès (1808-1814), com a caserna militar. Durant la dècada de 1950 s'hi construí un teatre.[1]

Descripció[modifica]

Façana principal del Castell de Pallejà

L'entrada del castell de Pallejà és àmplia, amb una arcada que cobreix el vestíbul i l'escala al fons. És un edifici quasi quadrat de planta baixa i tres pisos, essent el superior amb garites d'època posterior, realitzat amb pedra i tàpia amb estuc superficial simulant l'aparellat; als angles hi ha carreus escairats. El portal és de punt rodó, adovellat lluint al capdamunt l'escut nobiliari dels Torrelles. A l'interior hi ha pintures del segle xvii, amb ornamentació vegetal.

Tal com es pot observar en fotografies antigues, el castell tenia adossades diverses construccions que van ser demolides els anys 60 del segle xx.Durant els anys 90 del segle XX fou acuradament restaurat i actualment acull diferents serveis municipals de l'Ajuntament de Pallejà, així com la Biblioteca Municipal.

Història[modifica]

Castell de Pallejà. Escala noble. Al fons l'escut dels Torrelles (juny 2012)

És un casal fortificat documentat el 1179,[1] quan s'esmenta una primera torre o fortificació. També es documenta que dins del terme del castell de Cervelló, des d'abans del 1257, hi havia una casa forta que des de feia molts anys pertanyia a Bernat de Clariana, feudatari dels Cervelló. El 1315 els Clariana vengueren la quadra de Pallejà als Alomar i el 1392, per via de matrimoni, la possessió passà als Torrelles, que serien senyors de Pallejà durant més de tres-cents anys.

Ramon Martí Joan de Torrelles i Fiveller de Palau feu erigir l'actual castell de Pallejà, d'estil renaixentista l'any 1590 segons consta en l'escut de sobre el portal a la façana de migdia, adovellat i protegit per un matacà. El castell passà als Sentmenat pel matrimoni d'Elionor, filla de Ramon de Torrelles. Això no obstant, algun descendent continuà cognomenant-se Torrelles com Pere de Torrelles i de Sentmenat, senyor de Pallejà i membre de la Reial Junta d'Estat entre el 1701 i el 1714. A la segona meitat del segle xviii, en temps de Carles III, quan hom construí la nova carretera general, el castell fou convertit en hostal. El 1809, durant la Guerra del Francès, fou caserna del general Josep Manso i Solà i del seu batalló de caçadors de Catalunya. Posteriorment el castell fou ocupat alternativament pels dos exèrcits. Finalment, però, les tropes del general Suchet ocuparen novament el castell i el poble de Pallejà.

Al segle xx, pertanyia a Doña María de los Dolores de Chaves i Sentmenat, marquesa de Matilla. Quan aquesta morí l'any 1947, passà als seus nebots, el marquès de Sentmenat i a la seva germana la comtessa de Múnter; aquesta darrera, cedí part de la casa a la parròquia per fer-hi actes de caràcter cultural. Actualment, el castell és emplaçament de la biblioteca municipal i de sales polivalents per dur a terme diferents activitats culturals.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Castell de Pallejà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 febrer 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Catalunya Romànica, vol. XX El Barcelonès El Baix Llobregat El Maresme. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1992, p. 299. ISBN 84-7739-566-7. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Pallejà