Centaures del desert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaCentaures del desert
The Searchers Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJohn Ford Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióMerian C. Cooper i Cornelius Vanderbilt Whitney Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióJames Basevi Modifica el valor a Wikidata
GuióFrank S. Nugent Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMax Steiner Modifica el valor a Wikidata
FotografiaWinton C. Hoch Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJack Murray Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWarner Bros. Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena13 març 1956 Modifica el valor a Wikidata
Durada119 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeCalifòrnia, Colorado, Arizona i Utah Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost3.750.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerewestern, drama, cinema bèl·lic i pel·lícula basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTexas Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0049730 Filmaffinity: 591096 Allocine: 5168 Rottentomatoes: m/searchers Letterboxd: the-searchers Mojo: searchers Allmovie: v43376 TCM: 16113 Metacritic: movie/the-searchers TV.com: movies/the-searchers AFI: 53577 TMDB.org: 3114 Modifica el valor a Wikidata

Centaures del desert (títol original en anglès: The Searchers)[1] és una pel·lícula de western dirigida per John Ford l'any 1956.

Importància de la pel·lícula[modifica]

Per a diversos crítics, se la considera com el millor western de la història del cinema i com una de les millors creacions cinematogràfiques de tots els temps. Va ser rodada en exteriors naturals de gran bellesa.

Un home parteix a la recerca dels indis que es van emportar a la seva neboda. Aquest és el -aparentment- simple argument d'un viatge al centre de l'odi i la intolerància a càrrec del millor John Wayne. El mestre Ford va tornar a demostrar per què és un dels millors directors de la història del cinema en un genial relat ple de força, amargor, poesia i perfecció. Una obra d'art.

Centaures del desert és una pel·lícula de l'oest diferent a totes, fins i tot a les anteriors realitzades per John Ford, perquè impugna el substrat mitològic del gènere. A diferència de, per exemple, Stagecoach (1939) o La legió invencible (1949), aquí no es tracta de parlar del sagrat o de l'èpic; tampoc no s'aborda la mítica cosmogònica o fundacional de The Iron Horse (1924) o Drums Along the Mohawk (1939).

En realitat, és un conte sinistre que explora els límits de la consciència nord-americana, el seu costat més fosc, tractant temes com la família, la moral, les relacions entre sexes o la violència, de manera gens tranquil·litzadora, qüestionant arquetips, fórmules.

L'heroi de la cinta, Ethan Edwars (John Wayne), és un heroi malalt i repel·lent, un maníac devorat per un odi irracional envers els comanxes i, més concretament -molt important-, cap al seu cap, Scar (Henry Brandon), responsable de matar el seu germà Aaron (Walter Coy), de violar i assassinar la seva cunyada Martha (Dorothy Jordan) i a la seva neboda més gran, Lucy (Pippa Scott), així com d'arrasar el ranxo d'aquests.

Argument[2][modifica]

Ethan (John Wayne) torna a casa seva després d'haver estat a la guerra de Secessió i al cap de poc tota la seva família és assassinada pels comanxes, i la seva neboda raptada. Jura rescatar la seva neboda i matar tots els indis que hagin intervingut en aquests actes criminals. Durant cinc llargs anys persegueix els comanxes, acompanyat del seu nebot Martin (Jeffrey Hunter).

Repartiment[modifica]

Escena del tràiler de la pel·lícula

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Centaures del desert