Cinchona lancifolia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCinchona lancifolia Modifica el valor a Wikidata

Dibuix de T.H.Nees von Esenbeck, 1828-1833 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaRubiaceae
TribuCinchoneae
GènereCinchona
EspècieCinchona lancifolia Modifica el valor a Wikidata
Mutis, 1793

Cinchona lancifolia és una planta del gènere Cinchona, de la família de les rubiàcies. En castellà rep els noms de Quina hoja de lanza, Quina amarilla i Quina naranja. Es fa a Veneçuela, Colòmbia i l'Equador.

Descripció[modifica]

Es troba a altituds d'entre 1.700-2.700 m[1] i és un arbre perenne, de 10 a 12 m d'alçada, que acostuma a créixer en solitari. El tronc fa uns 40 cm de diàmetre. Les branques són rodones, erectes i braquiades, i creixen en parelles oposades. Les fulles són verdes, brillants, ovalo-lanceolades, i d'uns 11 cm de llarg. Les flors, oloroses, són d'un color blanc-rosat.

Usos[modifica]

Com totes les altres cincones, la seva escorça d'aquesta conté quinina, i és especial rica en l'alcaloide cinconina.[2] En medicina es fa servir[3] per les seves propietats aromàtiques, balsàmiques, antipirètiques, d'antídot, nervines i febrífugues.

Sinònims[modifica]

  • Quinquina lancifolia, Cinchona tunita, Cinchona lancifolia "var. angustifolia", Cinchona lancifolia "var. discolor", Cinchona condaminea "var. lancifolia", Cinchona lancifolia "var. vera"

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Kirkbride jr., Joseph H. «The Cinchona Species of Jose Celestino Mutis». Taxon, núm. 31 - 4, 1982, pàg. 693-697.

Enllaços externs[modifica]