Claus van Amsberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Claus von Amsberg)
Infotaula de personaSa Altesa Reial Modifica el valor a Wikidata
Claus van Amsberg

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 setembre 1926 Modifica el valor a Wikidata
Hitzacker (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 octubre 2002 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia i malaltia de Parkinson Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturaesglésia nova de Delft Modifica el valor a Wikidata
Rei consort dels Països Baixos
30 abril 1980 – 6 octubre 2002
← Bernat de Lippe-BiesterfeldMàxima dels Països Baixos → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia reformada neerlandesa Modifica el valor a Wikidata
FormacióFriderico-Francisceum (en) Tradueix (1943–1943)
Baltenschule Misdroy (en) Tradueix (1938–1942)
Friderico-Francisceum (en) Tradueix (1933–1936)
Universitat d'Hamburg - ciències del dret Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsBlau Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic, aristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrince Consort of the Netherlands (en) Tradueix (1980–)
Príncep (1966–) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaHouse of Amsberg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeBeatriu I dels Països Baixos (1966–2002), mort Modifica el valor a Wikidata
FillsGuillem Alexandre dels Països Baixos, Joan Frisó dels Països Baixos, Constantí dels Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
ParesClaus Felix von Amsberg Modifica el valor a Wikidata  i Gösta von dem Bussche-Haddenhausen Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 2650732 Find a Grave: 7429121 Modifica el valor a Wikidata
Claus van Amsberg

Claus von Amsberg (Haus Dötzingen, Baixa Saxònia 1926 - Amsterdam, Països Baixos 2002). Membre de la petita aristocràcia prussiana que l'any 1966, als quaranta anys, es casà amb la reina Beatriu I dels Països Baixos, llavors princesa hereva al tron.

Orígens familiars[modifica]

Nascut a la propietat familiar de Haus Dötzingen prop de la vila de Hitzacker a l'actual estat alemany de Baixa Saxònia. Claus nasqué el dia 6 de setembre de 1926 essent fill de Claus Jordi von Amsberg i de la baronessa Júlia von dem Bussche-Haddenhausen.

Des de l'any 1928 i fins a l'inici de la Segona Guerra Mundial la família von Amsberg visqué a l'illa de Tanganika a l'actual Tanzània on tenien una immensa finca dedicada a l'explotació agrícola.

Malgrat que la família passava temporades més o menys prolongades a l'Àfrica, tant Claus com les seves sis germanes cresqueren a la finca familiar de la Baixa Saxònia al costat dels seus avis paterns. Membre del partit nazi des de ben aviat, participà activament a les Joventuts Hitlerianes i a la Deutsches Jungvolk. Des de 1938 i fins a 1942 atengué la Baltenschule Misdroy.

L'any 1944, amb 18 anys, fou adcrit a la Wehrmacht esdevenint membre de la 90a. divisió d'infanteria (90. Panzergrenadier Divisio) que actuà a Itàlia el mes de març de 1945. Fou fet presoner de guerra per l'exèrcit estatunidenc a la localitat de Merano abans de prendre part en la lluita.

Després de la seva repatriació a Alemanya, acabà la seva formació a una escola de Lüneburg i posteriorment estudià dret a la ciutat d'Hamburg. Ingressà al cos diplomàtic i va treballar a Santo Domingo i a la Costa d'Ivori. Durant la dècada de 1960 fou adscrit al Ministeri d'Afers Exteriors a Bonn.

Núpcies i descendents[modifica]

El príncep Claus i la reina Beatriu

L'estiu de 1964 assistí al casament del marcgravi Maurici de Hessen amb la princesa Tatiana de Sayn-Wittgenstein-Berleburg al magnífic castell de Kronberg a Alemanya. Allà conegué a la princesa Beatriu d'Orange i s'inicià una més que qüestionada relació.

El noviatge de la princesa Beatriu amb un alemany que havia militat a diverses organitzacions nazis i que a més havia entrat en combat a favor d'Alemanya fou extremadament mal vist als Països Baixos. El record de l'ocupació del país era encara molt potent i la societat holandesa no acceptà el noviatge. Malgrat que la reina es negà a rebutjar a Claus, les protestes arribaren fins al dia del casament que tingué lloc a Amsterdam l'any 1966. La parella tingué tres fills:

Amb el pas del temps, el príncep Claus aconseguí guanyar-se l'opinió pública del país esdevenint el membre més popular de la família reial holandesa. Aquest canvi d'opinió vé motivat per la contribució que el príncep realitzà des del principi en favor del tercer món i dels més desafavorits de la societat holandesa. La seva sinceritat, modestia i la seva proximitat a la població feren que aconseguís l'acceptació del país.

El gran públic també simpatitzar amb el príncep pels seus esforços per donar sentit a la seva vida i a les seves opinions molt limitades per les restriccions que les lleis holandeses imposen als membres de la Família reial. Molts han cregut que aquestes restriccions es troben en l'origen de les depressions que l'acompanyaren al llarg de la seva vida.

Mala salut i mort[modifica]

Claus va patir diversos problemes de salut durant la seva vida, com ara la depressió, el càncer o el parkinson. Morí el 6 d'octubre de l'any 2002 després d'una llarga malaltia. Fou enterrat al Panteó de la Família Reial a la Catedral de Delft el dia 15 del mateix mes.

Una de les últimes aparicions públiques del príncep fou en l'anunci televisat del compromís del príncep hereu i l'argentina Màxima Zorreguieta i al posterior casament el dia 2 de febrer de l'any 2002 a la Catedral d'Amsterdam.